Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Gull. Bokserien Norsk design og kunsthåndverk vant gull i kategorien Serier i Grafills kåring av årets vakreste bøker.

Gull. Bokserien Norsk design og kunsthåndverk vant gull i kategorien Serier i Grafills kåring av årets vakreste bøker.

Løfter frem glemte norske designere

Tekst

Vil du få varsel hver gang Benedicte Ramm publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Mange nordmenn vet mer om danske designere enn norske. Det vil folkene bak en ny bokserie om norsk design og kunsthåndverk gjøre noe med.

Da Norge stengte ned i mars i fjor, sto designskribent Mats Linder (51) plutselig med en tom oppdragsbok. Det meste ble kansellert over natten. Et par dager senere traff han Fredrik Temte, daglig leder i designbyrået Studiogeist.

– Jeg tenkte, vi må finne på noe, ikke bare sitte på ræva og bli deprimert. Vi må snu oss rundt, gjøre noe som er morsomt, sier Linder.

For ti år siden hadde han laget en liste med 20–25 boktitler han hadde lyst til å gi ut i småformat. Bøker som skulle gi en introduksjon til en rekke personer og temaer innen norsk design og kunsthåndverk.

Fakta: Norsk design og kunsthåndverk

Av Mats Linder og forlaget Papiret

Hittil er det gitt ut seks bøker: Anna-Greta Eker (Smykkedesign), Fredrik Kayser (Møbeldesign), Arne Tjomsland (Suvenirdesign), Gerhard Berg (Møbeldesign), Benny Motzfeldt (Glasskunst), Karl Edvard Korseth (Møbeldesign)

Vant gull i kategorien Serier i Grafills kåring av Årets vakreste bøker tidligere i høst.

matslinder.no

papiret.no

Fredrik Temte tente på ideen sammen med partnerne i designbyrået. De etablerte et eget forlag, Papiret, og utformet sammen med Linder bokserien som i høst vant gull i kategorien Serier i Grafills kåring av Årets vakreste bøker.

Linda Skarpås (45), grafisk designer og partner i Studiogeist, sier at de raskt bestemte seg for at de ikke skulle lage «coffee table-bøker», men bøker i mer hendig, brukervennlig format. Hver bok i serien er trykket i en egen, distinkt farge, hentet frem fra produksjonen til formgiveren. Bøkene blir både trykket og bundet sammen i Norge.

– Det var viktig for oss å få til, siden vi snakker om det å være seg bevisst vår norske kulturarv. Da har vi også et ansvar i å sørge for at håndverksbedrifter i Norge fortsatt har mulighet til å livnære seg, sier Skarpås.

Glasskunst. Forfatter Mats Linder, glassblåser Abel Sawe og grafisk designer Linda Skarpås under lanseringen av boken om Benny Motzfeldt i Glasshytta i Fredrikstad.

Glasskunst. Forfatter Mats Linder, glassblåser Abel Sawe og grafisk designer Linda Skarpås under lanseringen av boken om Benny Motzfeldt i Glasshytta i Fredrikstad.

Hyllest

Omslaget har et svakt, gjennomsiktig trykk i såkalt letterpress. Det viser et objekt designet av formgiveren boken handler om. En vase på boken om glasskunstner Benny Motzfeldt, og en eskimofigur på boken om souvenirdesigner Arne Tjomsland, for eksempel.

– Det er et lite hint til boktrykkerkunsten, sier Skarpås.

Et hint, og en hyllest til det taktile håndverket bøkene handler om.

Mats Linder har gjennom mer enn 15 år opparbeidet det som sannsynligvis er Norges største private samling av litteratur om norsk design og kunsthåndverk.

Tanken med bokserien har vært å tilgjengeliggjøre materiale om viktige norske designere, både etablerte og mindre kjente.

– Jeg har mange følgere som er interessert i møbeldesign. Da er det morsomt å løfte frem noen av de som folk ikke vet noe om, sier Linder, som har rundt 600.000 sidevisninger årlig på nettstedet Matslinder.no.

Fra boken om glasskunstner Benny Motzfeldt (1909–1995).

Fra boken om glasskunstner Benny Motzfeldt (1909–1995).

Fra boken om møbeldesigner Fredrik A. Kayser (1924–1968).

Fra boken om møbeldesigner Fredrik A. Kayser (1924–1968).

Fra boken om suvenirdesigner Arne Tjomsland (1915–1970).

Fra boken om suvenirdesigner Arne Tjomsland (1915–1970).

Til Taiwan

Kjente navn som Tias Eckhoff, Grete Prytz Kittelsen og Peter Opsvik er ikke med i serien, men for eksempel møbeldesignerne Karl Edvard Korseth og Gerhard Berg er viet hver sin lille bok. De to sistnevnte finnes det ellers minimalt med informasjon om, selv om de var betydningsfulle i sin tid.

Gerhard Berg er 94 år gammel og har selv bidratt til boken om seg selv. Karl Edvard Korseth døde i 2007, 85 år gammel. Ved en tilfeldighet kom Mats Linder i kontakt med datteren, Kate Korseth. Hun ringte da moren skulle flytte fra enebolig til leilighet, de hadde mange møbler tegnet av faren og lurte på om Linder ville komme og ta en titt.

Slik ble Linder kjent med Korseths produksjon, fikk tilgang til fotografier, tekster han hadde skrevet og fortellinger om tiden han var aktiv i.

– Det er dessverre mange som ikke blir skrevet om. De dør, slektningene tar ikke vare på dokumentasjonen, museene er ikke interesserte. Det er derfor jeg vil gi ut så mange bøker. Det er så mange vi må ta tak i, sier Linder.

Ifølge ham vil det «garantert» komme to bøker til, muligens fire før neste sommer.

– Jeg skriver gjerne seks til åtte bøker per år, jeg, sier Linder.

Å få bøkene ut i bokhandlene har ikke vært så enkelt, de store kjedene foretrekker «stabelvarer», ifølge Linder. Men både Tronsmo Bokhandel og en rekke bruktbutikker har tatt inn boken.

– Vi fikk dessuten en bestilling på 80 bøker til Taiwan, en forretning som selger skandinavisk design. Det var veldig gøy, sier Linder.

– Det er noe av tanken bak, at vi også vil nå ut til nerdene i Nederland og Canada eller hvor de nå er.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.