Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Koronaprosjekt. Bård Tufte Johansen (til venstre) og Atle Antonsen var på turné med standupshowet «12 gode råd – fra to menn med lav utdanning». Så ble deler av turneen avlyst, da skrev de en bok på eget forlag, kalt Eget Forlag, i mellomtiden.

Koronaprosjekt. Bård Tufte Johansen (til venstre) og Atle Antonsen var på turné med standupshowet «12 gode råd – fra to menn med lav utdanning». Så ble deler av turneen avlyst, da skrev de en bok på eget forlag, kalt Eget Forlag, i mellomtiden.

Bård Tufte Johansen og Atle Antonsen har fått et nytt kall i livet etter fylte 50

Tekst

Vil du få varsel hver gang Simen V. Gonsholt publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Standupduoen har skrevet en (ikke bare ironisk) selvhjelpsbok.

Komikeren og programlederen Bård Tufte Johansen (51) føler han har skjønt ett og annet om hvordan livet skal leves. Ta fredag for to helger siden: Da kom han seg ut av Oslo lenge før helgerushet og var fremme på hytta i Bamble og ute i båten med fiskestang mens det fortsatt var masse sol igjen.

Det var bare ham og kona, for sønnen har begynt på folkehøyskole og datteren er i ferd med å flytte ut, så de dro ut på en øy og ble etterpå «ganske fulle, rett og slett». På lørdag var det bare å grille og se på hans engelske favorittlag Leeds United, som vant, og på søndag var det bare å se på hans norske favorittlag Odd, som gjorde det samme.

Til overmål foregår det faste morgenmøtet i «Nytt på nytt»-redaksjonen for tiden på epost, så han trengte ikke være tilbake i Oslo før tidlig mandag ettermiddag, som er noen minutter siden.

– Ja, nei, i helgen var det bra, altså, sier han.

Fakta: «Bård og Atles gode råd om absolutt ALT»

Av Bård Tufte Johansen, Atle Antonsen og Bjarte Arneson.

egetforlag.no

En fysisk nødvendighet

Bård Tufte Johansen ser imidlertid ikke like fredfull ut som han låter. Han klør seg i hodebunnen og på leggen, sjekker stadig mobilen og dytter rastløst inn porsjonssnus.

Kløingen skyldes at han har fått med et par små edderkopper tilbake fra Bamble-faunaen, og rastløsheten skyldes at han snart skal ta en kaffe med Trine Rein (49), popdivaen.

Han har aldri møtt henne før, men hun sendte noen veldig begeistrede sms-er etter å ha sett ham gjøre standup, og han har vært på fisketur med hennes ektemann Lars Monsen, så da Trine Rein spurte om Bård Tufte Johansen kunne gi litt humorfaglig rådgivning til hennes kommende Chat Noir-show «Femti, feit og bitter», klarte han ikke å si annet enn ja.

«Vi kan like gjerne være ærlige på det: Atle og jeg har kommet til det punktet i livet der det å gi råd blir en fysisk nødvendighet. Kanskje er det så enkelt som at idet kjønnsdriften er på nedadgående, tar rådgivertrangen over», som han foreslår i forordet til sin første bok.

Den heter «Bård og Atles gode råd om absolutt ALT» og er skrevet med hans komikerkollega Atle Antonsen (51) og deres faste samarbeidspartner, den astronomiutdannede tekstforfatteren og novellisten Bjarte Arneson (42).

Tungen i munnen

Tilsynelatende er utgivelsen et harselas med den type litteratur og mennesker som har svaret på det aller meste. En illustrert guide til å rense grillristen på én-to-tre sklir ut i et resignert hjertesukk: «Vurdér å bli vegetarianer.». Det mest praktiske rådet er hva du må gjøre dersom du opplever at den festglade fotografen Per Heimly nekter å forlate hotellrommet ditt etter «Gullruten»-nachspiel: bær ham ut på gangen «med god knekk i knærne og lår/legg i bortimot nitti grader.»

Det er ellers et helt kapittel om mansplaining, «et nytt begrep, men en eldgammel praksis», som «oppstår i skjæringspunktet mellom lav selvinnsikt og høy selvtillit og kan derfor opptre hos de fleste menn, med en voldsom stigning rundt 50-årsalderen.»

Men så er de nå engang menn i 50-årsalderen, da.

– Det å bli spurt om råd er jo en utrolig lykkefølelse. Det er veldig stas, særlig hvis det er på litt høyere nivå enn bør man kjøre over Siljan når man skal til Skien. Du blir verdsatt for en eller annen kompetanse. Du kan noe, sier Bård Tufte Johansen.

Han ser på mobilen igjen. Kaffeavtalen nærmer seg.

– Men umiddelbart er det ikke helt lett å vite hva slags råd jeg skal gi. Jeg må holde tungen rett i munnen her. Men som sagt, det er jo hyggelig å bli … Ja. Nå skal jeg hjelpe Trine Rein, rett og slett.

Oppdatering: Senere forklarer Bård Tufte Johansen i en SMS at det som tilsynelatende var flere edderkopper, viste seg å være én seksbeint «hjortelusflue som hele tiden hoppet tilbake på kroppen». (Hjortelusflue er en blodsugende parasitt på hjortedyr som rådyr, elg og hjort. Om høsten lander den ofte på mennesker, ifølge Folkehelseinstituttet.) «Skal visst klø i 1(!) år, sier internett, og det finnes kun kjerringråd om hvordan man skal stoppe kløen», legger han til.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.