Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Påskekrim fra virkeligheten

Tekst

Vil du få varsel hver gang Simen V. Gonsholt publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Tre nye sakprosautgivelser som vil sette deg i gruvekkende høytidsstemning.

«The Mastermind» er historien om den Zimbabwe-fødte programmereren Paul Le Roux (46), som bygget et globalt imperium på illegal pilletrafikk fra Filippinene, callsentre i Israel, metamfetaminproduksjon i Nord-Korea, piratfiske i Somalia, raketthandel med Iran, våpensalg til islamister, peruansk kokain, gullsmugling fra Hongkong og en privat afrikansk hær, som han på høyden av sin makt og rikdom planla å invadere øystaten Seychellene med.

Det er altså en sann historie.

Boken er skrevet av den amerikanske journalisten Evan Ratliff, som kanskje er mest kjent for et stunt i teknologimagasinet Wired i 2009, hvor han gikk under jorden og magasinet utlyste en dusør til den som kunne spore ham opp. (Etter at han ble funnet, gjestet han blant annet «Skavlan».) I «The Mastermind» følger han sporene etter Le Roux, som inntil han ble arrestert i en dekkoperasjon i Liberia i 2012, nesten utelukkende styrte sin kriminelle løpebane via internett. Det var også der den startet: I tenårene skrev Le Roux et krypteringsprogram med åpen kildekode, som han dermed ikke profitterte på, samtidig som han så «andre mennesker i teknologiverdenen tjene masse penger», sier Ratliff til nettstedet Crimereads. «Det var antagelig hans motivasjon.»

«Say Nothing» springer ut av en artikkel i tidsskriftet The New Yorker, skrevet av Patrick Radden Keefe, om drapet på den nordirske tibarnsmoren Jean McConville, som ble utført av maskerte IRA-medlemmer i 1974. Det er også der boken begynner, for så å gå over i en bredere fortelling om «The Troubles», de 30 årene med indre konflikter i Nord-Irland, særlig fortalt gjennom livet til IRA-profilen Dolours Price (avbildet på omslaget). Før forfatteren mot slutten av boken og det fireårige kildearbeidet faktisk løser det mangeårige mysteriet om akkurat hvem som drepte Jean McConville. Selv om Boston-fødte Patrick Radden Keefe, til tross for irske aner, aldri hadde satt sin fot på øya før.

– Jeg er en outsider, og det tror jeg hjalp, i en situasjon hvor alle der allerede har et synspunkt, sier han til D2.

– Og så er det et lite land. Alle kjenner noen som vet noe.

Siste nummer av det San Francisco-baserte tidsskriftet McSweeney's tilhører ikke true crime-sjangeren, men på en måte gjør det det likevel. McSweeney's ble startet av forfatteren Dave Eggers som et frirom for eksperimentell (og ofte humoristisk) kortprosa, men nummer 54, som har undertittelen «The End of Trust», er et blodseriøst og boktykt temanummer om internett, skrevet av noen av dem som har definert det. Teknofilosofen Cory Doctorow skriver om datalagring av private opplysninger, eller hva han kaller en «kommende personvern-apokalypse». Ethan Zuckerman, oppfinneren av popup-reklame, advarer mot å bruke både Facebook og Gmail og konkluderer med at det eneste du (så vidt) kan stole på i dag, er postvesenet. Før nummerets mest navngjetne bidragsyter oppsummerer internett som «en verden hvor alle lyver om alt, hvor selv vanlige tenåringer på Instagram piner seg med hvordan de best kan presentere en livsstil de ikke faktisk lever.» Hilsen Edward Snowden.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.