Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sin egen smykkesmed

Tekst

Gull og diamanter blir til fortellinger i hendene på smykke­designer Sophie Bille Brahe. Madonna og Lady Gaga er blant kvinnene som svermer for smykkene hennes.

Fakta: SOPHIE BILLE BRAHE

Dansk smykkedesigner og gullsmed med eget smykkemerke siden 2011.

Lager særegne smykker av rådyre materialer, hovedsakelig 18 karat gull og Top Wesselton-diamanter. Produserer også rimeligere versjoner i sterlingsølv.

selges i prestisjefylte butikker som Colette i Paris, Dover Street i London og Quartier 206 i Berlin.

nettsophiebillebrahe.com

– De er jo dyre, sier Sophie Bille Brahe mens hun fikler med smykker av gull og diamanter.

Den danske smykkedesigneren trer på seg stadig flere ringer mens hun presenterer dem i en mild, men bestemt tone i verkstedet hennes på Nikolaj Plads i København. Bølgende ringer med ørsmå diamanter som forestiller gjenskinn fra stjernene, og ringer med tårn og trapper som speiler diamantenes former. Et kjede med en enøyd ugle har hun også.

– Faren min har en gammel urlenke med en stor ugle på, så derfor har jeg laget min egen lille pirat-ugle. Ting får en liten tvist i min verden.

I Brahes univers gir det nemlig mening å sette de eksklusive materialene sammen på poetisk vis.

– Hvis man tar en diamant opp av jorden, skal den ikke bare settes i en gullring for å være et statussymbol. Jeg vil gi den et nytt liv, og bruke den til å fortelle en historie.

 

GOD SOM GULL

Brahe gikk i lære hos en gullsmed i den danske hovedstaden, og gjennomførte en klassisk yrkesutdannelse før hun dro til London for å ta mastergrad i smykke-design ved Royal College of Art. Hun produserte smykker ved siden av studiene og ble invitert til å delta på International Talent Support, en stor designkonkurranse i Trieste.

– Der ble jeg oppdaget av flere moteblader. Wallpaper og L’Officiel skrev «hold øye med henne, for hun er den nye».

Oppmerksomheten ga næring til ideen om å gründe sitt eget smykkemerke. Samtidig tok Louis Vuitton kontakt. 

– Jeg bodde i Paris på det tidspunktet, og ble tilbudt en jobb som designer der, men så ble det til at jeg dro tilbake til København og startet opp firmaet mitt. I 2011 debuterte hun med kolleksjonen Le Fenêtre.

Madonna og Lady Gaga er ikke de eneste berømte kvinnene som smykker seg med Brahes kostbare kroppspynt. På kundelisten står også den danske kronprinsessen Mary, skuespilleren Noomi Rapace og artisten Lykke Li.

– Jeg vet ikke hvorfor det er sånn, men det er ofte selvstendige, sterke kvinner som liker smykkene mine. Kvinner som ikke venter på å få smykker av mennene sine, men som går ut og sier «den der skal jeg bare ha».

16

TYCHOS ARV

En gullklump er Brahes utgangspunkt når hun lager et nytt smykke. 

– Jeg tegner det aldri først. Som en skulptør former jeg smykket frem, og finner langsomt ut hva det skal bli og hvordan det passer inn i fortellingen min.

Inspirert av sin forfader Tycho Brahe, vitenskapsmannen som grunnla den moderne astronomien på 1500-tallet, forener hun gjerne elementer fra universet, som stjernebildene Kassiopeia og Lyra, med gull og edelstener.

– Jeg synes det er fantastisk å kombinere det håndgripelige med design og kunst. Det er ingen grenser for hva man kan gjøre, for det er så mange kombinasjonsmuligheter. 

Selv om merket hennes har fått en pangstart, føler Brahe ikke at hun mestrer kunsthåndverket.

– Det som driver meg, er at jeg er redd for å ikke gjøre det godt nok. Hver gang jeg starter med en kolleksjon, bruker jeg to dager på tenke at dette kommer jeg ikke til å klare. Men når jeg først setter i gang med å varme metallet, finner jeg en dyp ro og blir helt oppslukt av arbeidet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.