Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Mimemenn. Milli Vanilli – det vil si Rob Pilatus (til venstre) og Fab Morvan – måtte levere tilbake Grammy-prisen de vant i 1990.

Mimemenn. Milli Vanilli – det vil si Rob Pilatus (til venstre) og Fab Morvan – måtte levere tilbake Grammy-prisen de vant i 1990.

Skandalisert popduo under lupen i ny dokumentar

Tekst

Vil du få varsel hver gang Emil L. Mohr publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

– Frank tok min stemme og deres ansikter.

1990: Milli Vanilli – det vil si Fab Morvan og Rob Pilatus – herjer hitlistene med «Girl You Know It’s True». Suksessen kulminerer med Grammy-pris som Beste nye artister.

Det er bare én hake.

Det er ikke de som er artistene.

Bildet løy

Den største rock’n’roll-svindelen i moderne tid begynner to år tidligere. Den tyske stjerneprodusenten Frank Farian signerer et par überfotogene fyrer fra henholdsvis München og Paris. Han inviterer dem i studio, serverer opp noen spreke eurobeats og ber dem om å … mime.

– Vi inngikk en pakt med djevelen, sier Morvan i Luke Korems ferske dokumentar om duoen.

Dokumentaren, som fikk premiere under sommerens Tribeca-festival, viser hvordan Milli Vanilli skaffet seg verdensherredømme på en løgn.

Faktum er at vokalen på gjennombruddslåten var levert av amerikanerne Brad Howell og Charles Shaw. Som sistnevnte oppsummerer i filmen:

– Frank tok min stemme og deres ansikter. Han satte prosjektet sammen, han markedsførte det – og han ble rik på det.

Fakta: Milli Vanilli

Fransk-tysk popduo

Besto av Fab Morvan og Rob Pilatus. Etablert av produsenten Frank Farian i München i 1988.

Slapp debutplaten «All Or Nothing» samme år. Albumet ble relansert i USA som «Girl You Know It’s True» i 1989.

Mimeskandalen sprakk i november 1990.

Paramount+ varsler strømmepremiere på Luke Korems dokumentarfilm i høst.

Lokale helter

Tribeca har rullet ut løperen for musikkdokumentarer siden etableringen etter «11. september». 2023-utgaven gjorde ikke skam på tradisjonene.

Diskodronningen Gloria Gaynor ble feiret med «I Will Survive», popprinsessen Cyndi Lauper med «Let the Canary Sing» og r&b-arvtageren Alicia Keys med «Unchartered». Oddsene er bra for at samtlige dukker opp hos en strømmetjeneste nær deg i høst.

De tre artistene har mer til felles enn at de sogner til New York-regionen. Alle har utmerket seg med ihuga innsats for inkludering, ikke minst på vegne av hiv/aids-rammede.

For øvrig har alle vært innom rettsapparatet. Laupers karriere, for eksempel, kunne vært over før den startet: I 1980 ble hun saksøkt av sin daværende manager, som nektet henne å opptre.

– La kanarifuglen synge! skal dommeren ha konkludert – derav tittelen på Alison Ellwoods lerretshyllest.

Siste verset

Milli Vanilli var mindre heldige. Fuskmistankene spiste på seg etter en konsert i Connecticut i juli 1989. Tapen duoen beveget leppene etter, hengte seg opp hakk-i-platen-style.

Rart, da, at de dristet seg til å entre Grammy-scenen syv måneder senere. Eller kanskje ikke. Dokumentaren viser hvordan bløffen, og dekkoperasjonen, gikk helt til topps i platebransjen.

Regissør Korem synes å foreslå at de største skandaleofrene var «artistene» selv. Pilatus havnet på gaten og døde av en overdose i 1998.

– Fortjente Rob og Fab prisen? Vi sang ikke på skiven – så nei, sier overleveren Morvan.

– Men etter alle lidelsene vi måtte gjennom, og alt arbeidet vi la ned, så er det en bitte liten del av meg som tenker: «Jo, Rob og Fab fortjente grammyen sin.»

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.