Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Salgshopp. Hos produsenten Espegard as har salget av bålpanner økt med 33 prosent siden koronaen kom til Norge for et år siden.

Salgshopp. Hos produsenten Espegard as har salget av bålpanner økt med 33 prosent siden koronaen kom til Norge for et år siden.

Full fyr i bålpannesalget

Tekst

Vil du få varsel hver gang Benedicte Ramm publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

– Du kan sitte ved bålpannen og kjenne at du lever. Kjenne på urmennesket i deg.

– Det må snart bli en bålpanne-emoji å få tak i, sier Rune Østgård (49), daglig leder i Espegard i Ål i Hallingdal, en av landets største leverandører av bålpanner.

Siden koronaen kom til Norge, har salget av bålpanner hos Espegard økt med 33 prosent.

For når alt annet har stengt ned, har vi i det minste kunnet trekke ut. Til varme, samlende flammer, så lenge vi har holdt avstand og ikke har vært altfor mange. Til og med helseminister Bent Høie oppfordret til samling rundt pannene, under en pressekonferanse i januar:

– Det er mange som nå har en bålpanne utenfor hyttene sine, og det er en fin mulighet til å bruke den, sa Høie.

På Grefsenkollen restaurant har servering rundt bålpannene, med utsikt over Oslo, vært et populært tilbud blant alle som er sultefôret på noe så basalt som å se folk. Da Undrumsdal kirke i Vestfold og Telemark fylke inviterte til gudstjeneste rundt bålpannen, kom det flere enn vanlig.

Stålsatt. Knapphet og økte priser på stål kan føre til dyrere bålpanner fremover.

Stålsatt. Knapphet og økte priser på stål kan føre til dyrere bålpanner fremover.

Vanvittig trykk

På Finn.no er listen lang over dem som ønsker å kjøpe brukte bålpanner. De mer eller mindre rustne, trebente stål-skålene som legges ut for salg, rives vekk før du rekker å si «korona».

En selger forteller at bålpannen til 1200 kroner, «lite brukt», ble solgt etter to minutter og hentet i løpet av et par timer. En annen selger fikk fem desperate henvendelser fra kjøpere før det var gått fem minutter fra annonsen var lagt ut.

Bruktmarkedet koker, for leverandørene klarer ikke levere mange nok bålpanner til å dekke etterspørselen. Pandemien har ført til at det er vanskelig og kostbart å få tak i stål, som de fleste bålpannene er laget av. Stålverk har til tider vært nedstengt på grunn av korona.

– Det har vært en vanvittig trykk etter bålpanner over lengre tid, sier Rune Østgård hos Espegard.

– Før korona også?

– Å ja. Men det har toppet seg etter påsken 2020. Folk måtte ha påske hjemme i hagen. Korona eller covid-19 har medført at folk har tenkt alternativt rundt det å være ute.

Folk setter pris på kortreiste opplevelser, mener han. Og det trenger ikke gjøres så vanskelig.

– Du kan sitte ved bålpannen og kjenne at du lever. Kjenne på urmennesket i deg, lukte røyk, ta en dram og juge litt. Å sitte der og få litt sjelefred. Det er viktig psykososialt. Nordmenn og bål hører godt sammen, akkurat som nordmenn og ski på bena, sier Østgård.

Tenn et bål

Espegard, som har solgt bålpanner siden tidlig 2000-tall, tilbyr et arsenal av tilbehør til bålpannene, alt fra spesialsydd trekk til popkorngryte, vaffeljern og pizzaovn. Som Østgård sier:

– Vi har fått bålpannene inn i et system.

Prisene har steget de seneste månedene, og med fortsatt oppgang i råvarepriser på stål, varsler Østgård stigende priser på bålpanner også fremover.

Men frykt ikke. En gammel trillebår kan gjøre nytte som bålpanne. Eller børst støvet og løvet av en gammel kulegrill. Hvis du da ikke vil gjøre som mennesker har gjort i 500.000 år før oss: tenn et bål.

*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.