Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Snøkyss. Det finske skimerket Pusu – kyss på norsk – startet i en garasje. Håpet er å lage pudderski helt uten plastmaterialer.

Snøkyss. Det finske skimerket Pusu – kyss på norsk – startet i en garasje. Håpet er å lage pudderski helt uten plastmaterialer.

– Vi kunne ha kjøpt ski i butikken og vært fornøyd, men for oss handler dette om noe mer

Tekst

Vil du få varsel hver gang Thomas T. Kleiven publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Tar ideen om plastfrie ski litt lenger.

Det startet med et ønske om å lage egne pudderski. På nett lå instruksjonsvideoer. I Tammerfors ventet et skimakerkurs. Hver tirsdag kjørte vennegjengen vestover gjennom finske skoger.

– Vi holdt på å gi opp den første kvelden, men skjønte etter hvert at skilaging handler om å få alle variablene til å jobbe sammen. Formen, materialene og stivheten i hvert punkt, sier Ilkka Helenius på telefon fra Jyväskylä i Finland.

Vennene ble hektet på tanken om perfeksjonerte egenproduserte ski – og ble del av en global mini-bevegelse av skimakere, som gjennom 2000-tallet har lekt med former og materialer i trange garasjer verden rundt.

– Pappas garasje var så liten at vi måtte ut av bygget når vi skulle snu skien, sier Helenius.

Fakta: Pusu

Finsk småskala skiprodusent, som minimerer plastbaserte materialer i sine ski.

pusu.ski

Plastfri

Siden oppstarten i 2009 har produktutvikleren tatt doktorgrad i teoretisk fysikk. Fra 2016 profesjonaliserte de produksjonen og etablerte bedriften Pusu. Ordet betyr «kyss», men er egentlig et akronym for «skien fra Puuppolan» – landsbyen med pappas lille garasje.

– Da vi bare laget ski til oss selv, betydde det ikke så mye hva skien var laget av, sier Helenius.

– Nå som vi er del av en internasjonal bransje, har vi mulighet for å utgjøre en forskjell. Skal vi kjøre ski i naturen, må vi ta vare på naturen.

Som et lite firma, hvor alt gjøres for hånd, har Pusu mulighet til å gjøre ting annerledes enn de store aktørene. Fra første dag har finsk tre vært essensielt. Nå stiller de seg et ambisiøst spørsmål: Kan de også lage plastfrie ski?

Fra før har Pusu fjernet skiens oljebaserte topplag og sidevegg. Erstatningen er trebasert og inspirert av trebåtindustrien.

– Vi kunne ha kjøpt ski i butikken og vært fornøyd, men for oss handler dette om noe mer, sier markedssjef Matti Kovanen.

Godt selskap

Innvendige forsterkninger av glassfiber og karbonfiber er byttet ut med et trebasert materiale fra finske Spinnova. Deres kjemikaliefrie fiber er allerede utprøvd av Bergans, Marimekko og Adidas, men kunne den også brukes til å stive opp en ski?

– Da jeg så fiberen var jeg skeptisk, men etter mange tester ble jeg overbevist. Skien knakk ikke. Den var like sterk som vanlige ski og absorberte slag på en mye bedre måte, sier Helenius.

Dermed er såle og lim de eneste plastbaserte komponentene i Pusus nyeste ski.

– Vi ser etter materialer som kan erstatte plastsålen. I første omgang blir det materialer av resirkulert plast, men vi ønsker oss helst noe biobasert, sier Helenius, som også er ivrig ølbrygger.

Ser han likhet mellom sine to håndverk?

– I begge tilfeller starter du med en idé: Det hadde vært kult med en øl som smaker sånn, eller en ski som kan dette. Så begynner en prosess av prøving og feiling. I begge tilfeller er det veldig mange detaljer som kan gå galt. Og begge steder ender du opp med det du selv lager.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.