Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Et kvantesprang innenfor behandling av overvekt

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Kaspersen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
video
Kapp

Bruken av diabetesmedisinene Ozempic og Wegovy har eksplodert. Slik ble de en slankehit.

– De fleste klarer å gå ned i vekt. Den hardeste jobben er å unngå at kiloene sniker seg på igjen.

Tine (57), som ikke ønsker å ha etternavnet sitt på trykk, fyrer opp i vedovnen i det nyoppussede barndomshjemmet på Kapp i Østre Toten. Hun kikker ut av vinduet, der tung senvintersnø har hamret ned hele ettermiddagen. Så setter hun seg på en puff og glatter litt på skinnbuksene.

I mange år gikk hun bare i skjørt. Bena passet ikke inn i bukser.

– På mitt tyngste veide jeg 135 kilo, men for 14 år siden tok jeg en slankeoperasjon i Moskva. Jeg raste ned i vekt i etterkant, men gikk sakte, men sikkert opp igjen. Siden forsøkte jeg «alt» av slankekurer. Hele livet dreide seg om tallene på vekten.

I 2021 hørte hun om Ozempic, diabetesmedisinen som visstnok også var svært effektiv for vekttap. Hun forhørte seg med en lege, som mente hun ville være en perfekt kandidat for legemiddelet, siden hun hadde gjennomført en slankeoperasjon. I september samme år fikk hun Ozempic foreskrevet på hvit resept.

– Siden har jeg gått ned totalt 49 kilo. Hele livet mitt er endret.

Hun tar opp mobilen, skroller frem et bilde.

– Slik så jeg ut, før jeg begynte å gå ned i vekt, sier hun stille.

– Hva tenker du når du ser bildet nå?

– Den damen der, hun hadde så utrolig mye smerter. Jeg er ekstremt takknemlig for at jeg ikke er der lenger.

Ett stikk. Hver uke setter Tine et stikk under magehuden. Hun er innstilt på å gjøre det resten av livet, om det må til for å holde vekten.

Ett stikk. Hver uke setter Tine et stikk under magehuden. Hun er innstilt på å gjøre det resten av livet, om det må til for å holde vekten.

Oh, oh, oh Ozempic

Det seneste året har bruken av legemiddelet Ozempic til vektreduksjon eksplodert, i Norge, resten av Europa og USA – blant de som har råd til det.

Emneknaggen ozempic har over 630 millioner visninger på Tiktok, og på samme plattform deler brukere sin #ozempicjourney, i takt med at kiloene raser av.

I Los Angeles går ryktene om hvem som har injisert seg fra størrelse small til x-small; brukte Kim Kardashian Ozempic for å kunne åle seg inn i Marilyn Monroes krystallbelagte kjole til fjorårets Met-galla? Er Ozempic grunnen til at Adele ble en veldig mye slankere versjon av seg selv? Og hvordan fikk Khloe Kardashian plutselig syltynn kropp? På den krypterte meldingstjenesten Signal sies det at celebritetene utveksler erfaringer om bruk av Ozempic.

En som har innrømmet bruk av diabetesmedisin for å gå ned i vekt, er Tesla-gründer Elon Musk, som på Twitter i fjor høst skrev at «Fasting + Ozempic/Wegovy + no tasty food near me» var årsaken til hans nye, slanke kropp.

Fakta: Ozempic

Legemiddel som hovedsakelig brukes av pasienter med diabetes type 2. Brukes også «off label» hos pasienter som trenger vektreduksjon, da en bivirkning av medisinen er at den demper søtsuget.

Virker ved å øke utskillelsen av insulin, og vil på denne måten føre til blodsukkersenkning.

Fås som en penn og settes som injeksjon under huden. Det anbefales å injisere legemiddelet foran på magen, foran på låret eller i overarmen.

Tas én gang per uke, til samme tid.

Kilde: Medisin.no

Kvantesprang

Ozempic, som kom på markedet i USA i 2017 og i Norge i 2019, er et reseptbelagt legemiddel for å behandle type 2-diabetes. Har man en bmi på minst 30 kan man få Ozempic eller søstermedisinen Wegovy foreskrevet av lege på hvit resept, som betyr at man må dekke alle utgifter selv.

I Norge har salget av de to produktene økt kraftig det seneste året. Mens det ble solgt 582.000 pakninger av Ozempic i 2022, ble det de to første månedene i år solgt 121.000 pakninger, viser tall fra Apotekforeningen. 28 prosent av de solgte pakningene i år var på hvit resept – altså brukt til å gå ned i vekt.

Wegovy er nytt av året og blir nesten utelukkende foreskrevet på hvit resept.

– Jeg er veldig begeistret. Før var slankeoperasjon siste utvei for mange. Nå kan en del pasienter slippe kirurgi og bruke Wegovy i stedet, sier professor Jøran Hjelmesæth (65) ved Universitetet i Oslo, som er seksjonsoverlege ved Hormon, overvekt og ernæringsavdelingen ved Sykehuset i Vestfold.

– Dette er et kvantesprang innenfor medisinsk behandling av overvekt, sier lege Sara Reinvik Ulimoen (48) hos Vektlegene på Fornebu.

De nye medikamentene har imidlertid også fått kritikk for at de skrives ut for lettvint av noen leger, for at de skrives ut til feil pasienter – og for at de er et tilbud mange ikke har råd til.

Forholdet til mat

Tine har alltid hatt et problematisk forhold til mat, som hjemme ble sett på som både trøst og belønning. 12 år gammel fikk hun anoreksi, siden utviklet spiseproblemene seg.

«Alt» handlet om mat.

– Det satte seg i hodet, sier hun.

Fedmen kom i voksen alder. Hun jobbet som omreisende selger i klesbransjen, fra Lindesnes i sør til Mo i Rana i nord, og hadde opptil 250 reisedøgn i året. Usunn hurtigmat og lynkjappe måltider på bensinstasjoner fikk kiloene til å spikre seg fast. Det var nesten umulig å ha et sunt kosthold med en slik livsstil. Det ble tungt å gjennomføre jobben, en slankeoperasjon virket som en god løsning.

Etterpå fikk hun ingen veiledning, ingen råd om hvordan hun skulle klare å holde vekten. Selv om 90 prosent av tynntarmen ble fjernet, krøp kiloene langsomt tilbake.

Etter årevis med jojoslanking begynte hun prosessen mot et sunnere liv for seks–syv år siden.

Hun var lei ord som ja-mat, nei-mat og fy-mat. Hun ønsket et normalt forhold til mat – at det var skadelig oppdaget hun for fullt i 2021, da hun havnet på sykehus med mageproblemer og fikk påvist en rekke mangelsykdommer.

I mai samme år ble hun kjørt med blålys til Ullevål sykehus etter å ha fått et lite hjerteinfarkt.

Etter det kom Ozempic inn i livet hennes.

Vidundermedisin? Ozempic har gått fra å være legemiddel for diabetes til å bli et populært slankemiddel. Mange bruker ­diabetesmedisinen for å gå ned i vekt, selv om den ikke er godkjent for vektreduksjon.

Vidundermedisin? Ozempic har gått fra å være legemiddel for diabetes til å bli et populært slankemiddel. Mange bruker ­diabetesmedisinen for å gå ned i vekt, selv om den ikke er godkjent for vektreduksjon.

Bivirkning

Ozempic inneholder virkestoffet semaglutid, og er et legemiddel for voksne med type 2-diabetes. Pasienten injiserer det selv én gang i uken for å holde blodsukkernivået nede.

Wegovy, som er godkjent for vekttap hos personer med fedme av amerikanske FDA, inneholder også semaglutid, men kommer i en annen dose.

Begge tilhører legemiddelklassen GLP-1-analoger. GLP-1 er et hormon som produseres i tarmen etter inntak av mat, og GLP-1-analoger er legemidler som etterligner GLP-1-hormonet.

Allerede på 1980-tallet skjønte man at GLP-1 demper appetitt og påvirker metthetsfølelsen.

Semaglutid ble oppdaget av Jesper Lau, visepresident for Diabetes Protein and Peptide Chemistry i legemiddelselskapet Novo Nordisk, sammen med et team av forskere i Danmark. Han har jobbet i firmaet siden 1990. I 2012 ble han kreditert med oppfinnelsen og utviklingen av semaglutid, som måtte modifiseres noe fra Liraglutid for å gjøre det til et langtidsvirkende stoff. Disse strukturelle endringene innebærer at man bare trenger å injisere semaglutid én gang i uken i stedet for daglig.

Opprinnelig ble GLP-1-analogen semaglutid laget for å hjelpe diabetespasienter med å kontrollere blodsukkernivået. Men da testingen ble utført i de tidligere stadiene av utviklingen av medisinen, la mange pasienter merke til at de også gikk ned i vekt.

Oppdagelsen fikk forskerne til å spørre seg: Kunne man også produsere semaglutid for vekttap?

Svaret var ja.

Patent til 2031

Det internasjonale legemiddelfirmaet Novo Nordisk har hovedkontor i Danmark og spesialiserer seg på diabetesbehandlinger. I 2015 startet de med kliniske studier av Ozempic. I USA ble det godkjent for bruk som type 2 diabetesbehandling i 2017.

I 2019 kom Ozempic på markedet i Norge, men er ikke godkjent til bruk for behandling av overvekt. Dermed må pasienten altså få det på hvit resept og betale kostnadene selv.

Flere GLP-1-analoger er senere blitt utviklet for fedme og overvekt. Saxenda var den første, og kom på markedet i Norge i 2019. Wegovy er den nyeste, og ble sluppet i Norge 1. januar i år. Novo Nordisk står bak begge – og for dem er behandling av diabetes og overvekt blitt en gullgruve.

De seneste fem årene har aksjen steget 230 prosent og børsverdien er på 1730 milliarder danske kroner, tilsvarende 2640 milliarder norske kroner. Det gjør selskapet til det største i Norden.

I fjor solgte de legemidler for 1,6 milliarder kroner, den største årsaken til veksten er salget av Ozempic og Saxenda. Legemidlene var begge på listen over de ti mest solgte legemidlene i Norge i 2022.

Novo Nordisk eier patentet og merkenavnet for Ozempic. Patentet for semaglutid utløper i 2031.

– Etterspørselen har vist seg å være større enn ventet, både i Norge og andre markeder, sier den norske pressekontakten Tor Frostelid, og innrømmer at de er overrasket over den voldsomme interessen for Ozempic og Wegovy, som har fått en pangstart.

Selskapet har gjort store investeringer i 2022 for å øke produksjonskapasiteten for å møte den høye etterspørselen. De seneste månedene har Ozempic vært mangelvare på apotekene. Ifølge Statens legemiddelverk «forventes leveransesituasjonen å bli uforutsigbar fremover».

Samtidig pågår det en kontinuerlig medisinsk utvikling – hos både Novo Nordisk og konkurrerende legemiddelselskaper, for å bedre pasientenes behandlingstilbud.

Ingen quickfix

Hver uke setter Tine den fire millimeter lange spissen mot magehuden, vrir til riktig dose, trykker på knappen på pennen og venter på et klikk. Så teller hun langsomt til syv inni seg for å være sikker på at hele dosen med Ozempic er ferdigfylt.

Hun sier at legemiddelet har dempet appetitten hennes.

– I starten spiste jeg ekstremt lite. Jeg spiser mer nå, men det er lettere enn før å spise mindre. Man får et litt «flatt» syn på mat. Mat og drikke smaker annerledes enn før også. Altså, jeg koser meg fortsatt med mat og spiser den maten jeg har mest lyst på, men mat er ikke så viktig lenger.

I starten gikk hun sakte ned i vekt. Men merket at kroppen «krympet» på et vis, endret seg. Klærne ble for store og hun kunne begynne å kjøpe bukser – og sportsklær.

Et niukers opphold på Avonova, et rehabiliteringssenter for sykelig overvektige på Ringerike, i januar i fjor, fikk brikkene til å falle på plass.

– Da hadde jeg allerede gått ned mye. Jeg ville lære meg og motivere meg til å kunne spise faste måltider og mellommåltider hver dag. Få gode vaner, sier hun.

– De som tror at Ozempic er en quickfix, tar helt feil. Ja, sprøyten har gjort noe positivt med hodet mitt. Men du må samtidig legge om livsstilen din, være aktiv, begynne å trene, spise sunt … Da jeg kom tilbake fra Avonova, følte jeg at jeg hadde funnet nøkkelen til å lykkes med vektnedgangen.

Gamechanger

«Start your weight loss journey today for just $199!»

Slik markedsfører et amerikansk nettsted generisk semaglutid i pulverform.

Skroller du et stykke nedover, får du oppskriften på hvordan du doserer og injiserer riktig, slik at miksen fungerer på nøyaktig samme måte som Ozempic – til fire–fem ganger lavere pris. Her kan du selv velge hvor stor dosen skal være.

Nettstedet kaller semaglutid en «gamechanger for weight loss» og hevder at du kan gå ned mer enn 20 prosent av kroppsvekten din. Du «trenger» semaglutid hvis du er overvektig, har fedme eller overdreven «craving» på mat. Det vises også før- og etterbilder av fornøyde kjøpere som har rast ned i vekt. Bor du i USA, lover de rask levering på døren.

Nå er nettstedet midlertidig utsolgt for semaglutid.

Amerikanske fedmespesialister advarer mot å bruke det de kaller «bootleg»-semaglutid, siden kvaliteten og sikkerheten ikke kan garanteres. De frykter også at desperate kjøpere gjør desperate valg for å gå ned i vekt. Også Novo Nordisk reagerer:

– Det er kun Novo Nordisk som har godkjennelse fra EMA og FDA for å produsere og markedsføre legemidler som inneholder semaglutid, sier Tor Frostelid.

– Disse produktene går under merkevarenavnene Wegovy, Ozempic og Rybelsus – og er kun tilgjengelig på resept. Ingen kopiversjon av semaglutid er godkjent av legemiddelmyndighetene i Europa eller USA.

Medisin for de rike?

Professor Jøran Hjelmesæth er glad for at han kan tilby sine fedmepasienter disse produktene. Han har allerede erfart at de har en god effekt.

– Man anslår at Ozempic vil gi en gjennomsnittlig vektreduksjon på fem prosent, mens man kan gå ned inntil tre ganger så mye med Wegovy, sier han.

– Reglene for å få Wegovy på hvit resept er klare: Du må ha en bmi på 30 eller mer, som innebærer fedme, eller en bmi på minst 27 hvis du i tillegg har ulike vektrelaterte tilstander, som høyt blodtrykk eller høyt kolesterol. Faller du ikke inn i disse kategoriene, sier legen nei.

Han klargjør at Ozempic er godkjent for behandling av type 2-diabetes – ikke for vektreduksjon.

– Mange leger skriver dessverre likevel ut Ozempic som «slankemedisin», off-label på hvit resept av økonomiske grunner, sier han.

– Det er trist at dette er i ferd med å bli en medisin for de rike. Veldig mange som sliter med fedme og som ville fått en stor helsegevinst av denne behandlingen, har rett og slett ikke råd.

I legemiddelbransjen er Wegovy i ferd med å bli en like sterk merkevare som Botox og Viagra, og har også en annen ting felles med disse. Slutter du med Botox, kommer rynkene tilbake. Slutter du med Wegovy, vil matlysten snike seg tilbake. Vil det si at det må brukes for alltid?

– Ja, i utgangspunktet for mange. Men selv om det ikke er forsket så mye på dette, er det mye som tyder på at Wegovy også endrer selve følelsene våre rundt mat – at man får et mer «flatt» forhold til det å spise. Og at denne følelsen muligens består selv om man ikke lenger injiserer legemiddelet, sier Hjelmesæth.

– Hva med bivirkninger?

– Alle medisiner har bivirkninger, også Wegovy. De vanligste er kvalme, oppkast og diaré. Går man mye ned i vekt øker dessuten risikoen for gallestein, og en sjelden, men potensielt farlig bivirkning er bukspyttkjertelbetennelse, sier han.

– Men for fedmepasienter, som ofte har ulike følgesykdommer som leddsmerter, depresjon og angst, blir de vanligste bivirkningene ved disse legemidlene bagateller. Fordelene ved å bruke Wegovy oppveier i stor grad ulempene.

For fedmepasienter, som ofte har ulike følgesykdommer som leddsmerter, depresjon og angst, blir de vanligste bivirkningene ved disse legemidlene bagateller

Jøran Hjelmesæth – professor

Raser ned i vekt

Legene Trine Nygård Svanevik (48) og Sara Reinvik Ulimoen hos Vektlegene på Fornebu er like begeistret.

– Fedme og overvekt er tidligere blitt stemoderlig behandlet. Ofte får man bare beskjed om å «ta seg sammen» for å gå ned i vekt. For vanskelig kan det vel ikke være? Men overvekt handler ikke om å ta dårlige valg, man må tenke på det som en kronisk sykdom, sier Svanevik.

Ulimoen har sett fedmepasienter som slipper å ta slankeoperasjon etter å ha begynt på semaglutid. Men understreker at for å lykkes med en kraftig vektreduksjon er det i tillegg nødvendig å endre livsstil.

– Jeg vet om flere som faktisk har stått i kø for operasjon, men har kansellert fordi de har hatt så god effekt av disse medisinene, sier hun.

– En del pasienter som har vært klare kandidater for kirurgi, har klart å oppnå samme vektreduksjon med semaglutid, uten følgeskader etter en operasjon. Det er svært gledelig.

Jakten på smutthullene

Prisen for Wegovy er om lag 100 kroner per dag. Ozempic, som altså ikke er godkjent til vektnedgang, koster om lag 60 kroner.

Mari-Mette Graff, leder i Landsforeningen for overvektige, mener at det blir helt feil når tykkelsen på lommeboken avgjør om du har råd til medikamentell behandling eller ikke.

Hun peker også på at det er viktig å ha tilgang til flere verktøy i vektreduserende behandling.

– Legemidler kan være et godt alternativ, ved at de virker inn på kroppens signaler for sult og metthet. Vi vet at fedme øker risikoen for sykdom, på samme måte som andre livsstilssykdommer. Likevel vurderes tydeligvis fedme på en annen måte enn de øvrige, siden det er tykkelsen på pengeboken som avgjør.

I januar ble det klart at Wegovy ikke fikk innvilget blå resept, etter at Legemiddelverket hadde gjennomført en metodevurdering som konkluderte med at det er vurdert som for dyrt med tanke på dokumenterte helseeffekter. Heller ikke Saxenda oppfylte kriteriene, fordi det har tilsvarende pris som Wegovy, men dårligere effekt.

– Dette bidrar til å øke klasseskillet i Helse-Norge, da vi vet at forekomsten av overvekt er høyere jo lavere sosioøkonomisk status man har. Svært mange har ikke råd til å bruke disse legemidlene, sier Graff, som har inntrykk av at overvekt fortsatt ses på som et moralsk problem, mer enn et medisinsk.

Og pasienter som har råd til det, og vil ned i vekt, gjør det de kan for å få tak i det.

– Vi har sagt nei til flere som vil ha Ozempic, fordi de ikke oppfyller kravene. Bmi-en var ikke høy nok. Så har vi fått høre at de klarte å få tak i en hvit resept på Ozempic likevel, sier en lege som jobber med fedmepasienter, og ønsker å være anonym.

– Tydeligvis er ikke alle norske leger like nøye på reglene.

Et nytt liv

– Jeg har jo fått et nytt liv, sier Tine og smiler.

Hun har begynt å trene styrke, spinning, gå på ski og fjellturer, til og med leke og ake med barnebarna. Ting føles så mye lettere, både fysisk og psykisk. Smertene i kroppen er nærmest borte. Hodet er endelig på rett plass. De gamle klærne er fjernet fra garderoben. Hun skal aldri tilbake dit.

– Egentlig vurderte jeg å kaste ut vekten også. Men så tenkte jeg at jeg må ha en viss kontroll, for av og til kan jeg fortsatt se mitt gamle jeg i speilet. Dette er noe jeg kommer til å måtte jobbe med resten av livet.

I juli i fjor var hun ferdig med vektnedgangen. Nå har hun fått innvilget tre operasjoner for å fjerne løs hud. I over åtte måneder har hun klart å holde den nye vekten. Men redselen slipper ikke helt tak:

– Jeg er vant til å ned i vekt og alltid gå opp igjen. Så jeg er redd for at det samme skal skje denne gangen. Den frykten kommer alltid til å være der.

– Tenker du at du kommer til å fortsette på Ozempic resten av livet?

– Ja, jeg innser at det kan bli aktuelt.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.