Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Få så et kommersielt potensial for slike klokker

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ola Vikås publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Blancpain Fifty Fathoms Bathyscaphe er en av klokkehistoriens maritime klassikere.

– Selv om disse modellene er blitt stående som et ikon blant klokkehistoriens dykkerklokker, ble de laget på oppdrag. De var ikke noe Blancpain tok initiativet til selv, forteller Tor Ebelthoft (65).

På håndleddet har han en Blancpain Fifty Fathoms Bathyscaphe, en nytolkning av en av sveitsernes toneangivende Fifty Fathoms. Modellen så dagens lys i 1953, grunnet et militært behov i nabolandet Frankrike – og takket være en administrerende direktør som var glad i undervannsaktiviteter.

– Den franske marinens froskemenn hadde behov for klokker som tålte deres bruk. De ramset opp en rekke krav klokkene måtte innfri. De måtte ha svart skive, tydelige timemarkører og en såkalt unidirectional bezel, altså en krans som bare lot seg rotere én vei. Den måtte også være trykkbestandig ned til 50 favner, drøyt 91 meter.

Fakta: Tor Ebelthoft

Elektronikkingeniør

Blancpain Fifty Fathoms Bathyscaphe (2014)
Modellen ble lansert i 2013, og er oppkalt etter en såkalt batyskaf, en type dypvannsfarkost.

Representanter for den franske marinen la ut på frierferd til en rekke klokkeprodusenter.

– Ingen var villige til å ta på seg oppgaven. Franskmennene satte blant annet et krav om at klokkene måtte ha en diameter på minst 40 millimeter. På den tiden ble det ansett som en betraktelig størrelse, og få så et kommersielt potensial for slike klokker. Unntaket var Blancpains administrerende direktør, som selv var hobbydykker. Han tente på ideen, og satte i gang arbeidet, forteller Ebelthoft.

Fifty Fathoms-modellen ble en hit ikke bare hos den franske marinen, men også hos de tilsvarende grenene i land som Tyskland, Israel og USA. Havforskeren Jacques Cousteau var også en tilhenger av Bathyscaphe, den oppdaterte versjonen opprinnelig lansert i 1957 – og brukte den blant annet i den Oscar-vinnende dokumentaren «Den eventyrlige verden» (1956).

1960-tallet var tiåret da dykkerklokkene gikk fra å være yrkesinstrumenter for elitesoldater til å bli allemannseie, mye grunnet deres introduksjon i populærkulturen. Der havnet Blancpain til syvende og sist i skyggen til fordel for blant annet Rolex Submariner, som fikk et dytt etter at modellen ble brukt av Sean Connery i «Dr. No».

– Hva som hadde skjedd hvis han i stedet hadde brukt en Blancpain, kan man jo bare undre seg over.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.