Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Amund Bjørklund viser frem sin militærklokke i klokkespalten klokketro.

Amund Bjørklund viser frem sin militærklokke i klokkespalten klokketro.

– Denne er så funksjonell og strippet som det er mulig å få det

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ola Vikås publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

CWC var lilleputten som danket ut Rolex i kampen om marinedykkernes gunst, og fikk sin ilddåp under Falklandskrigen.

– Fascinasjonen for militærklokker ligger nok i det den har vært gjennom. Har den ligget i en skuff og aldri vært i aktiv tjeneste, er den nærmest uinteressant. Denne satt kanskje på en arm under Falklandskrigen, sier Amund Bjørklund (43).

Fakta: Amund Bjørklund

Låtskriver og produsent

CWC dykkerur (1981)

1980-årgangen av dykkerurene ble stemplet med serienummer, produksjonsårstall – og telefonnummeret til CWC-fabrikken.

Låtskriveren og produsenten ble sugd inn i klokkeinteressen på 40-årsdagen sin, da han ble gitt en Rolex Submariner i gave av kollegene i Stargate. I det siste har han rettet seg inn mot britiske Cabot Watch Company (CWC).

Grunnlagt av Hamilton-avhopperen Ray Mellor i 1972, rettet CWC seg inn mot det britiske forsvaret. De hadde lenge blitt utstyrt av Rolex, Omega og mindre kjente aktører som Precista og Newmark. Da kvartskrisen inntraff, falt enkelte produsenter fra, mens andre ikke fant militære kontrakter innbringende nok.

Mellor utnyttet markedsnisjen, men det tok år før han fikk has på Rolex’ såkalte «MilSub»-dykkerur – en Submariner-modell etter forsvarets spesifikasjoner, som blant annet dikterte en bredere krans og sverdformede visere malt med selvlysende tritium.

– Forsvaret reviderte budsjettene sine med jevne mellomrom. På slutten av 70-tallet begynte Rolex å bli dyrt, og 1979 var det siste året de leverte dykkerur til den britiske marinen. CWC hadde allerede levert en rekke modeller til andre grener av forsvaret, og fikk sjansen til å levere dykkerur, forteller Bjørklund.

CWCs første dykkerur fra 1980 er et ubegripelig sjeldent syn på bruktmarkedene – de var ikke spesielt vanntette, tritiummalingen så ut som den var klattet på av et barn, og av de 150 som ble levert, kjenner man nå kun til et titall gjenlevende eksemplarer. Bedre gikk det med 1981-årgangen, som inngår Bjørklunds samling. Han beskriver klokken som den ultimate tool watch.

– Rolex lager klokker som later som de er det. GMT Master II ble laget for Pan Am-piloter, Milgauss for laboratoriefolk som hadde behov for en antimagnetisk klokke. Explorer II ble etter sigende laget for dem som driver med såkalt spelunking, grottedykking. Det er bare spin, et markedsføringsstunt, sier Bjørklund.

– Denne er så funksjonell og strippet som det er mulig å få det.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.