Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Viktoriansk. Denne rottingstolen var antatt å koste mellom 500 og 700 dollar. Den ble til slutt solgt for 28.000 dollar, altså nærmere 280.000 norske kroner.

Viktoriansk. Denne rottingstolen var antatt å koste mellom 500 og 700 dollar. Den ble til slutt solgt for 28.000 dollar, altså nærmere 280.000 norske kroner.

Solgte ubrukte notatbøker for 100.000 kroner

Tekst

Vil du få varsel hver gang Regine Stokstad publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Nylig ble forfatter Joan Didions innbo solgt til høystbydende.

«Selvrespekt er et spørsmål om å vedkjenne at alt som er verdt å ha, har en pris», skrev Joan Didion (1934–2021) i essayet «On Self-respect», først publisert i Vogue i 1961.

Nylig ble den avdøde amerikanske forfatteren, journalisten og essayistens eiendeler solgt til høystbydende, da Stair Galleries organiserte auksjonen «An American Icon: Property From the Collection of Joan Didion».

Katalogen er i seg selv didionsk, en klinisk oversikt over Didions eiendeler, og minner om hennes famøse pakkeliste.

Kunst, møbler, servietter, bøker, kjøkkenutstyr, fotografier, et defekt skrivebord. Stort og smått, alt har fått en pris.

Fakta: Joan Didion (1934–2021)

Manusforfatter, romanforfatter, journalist, skribent, essayist og moteikon.

Nylig ble et utvalg av hennes eiendeler auksjonert bort for to over millioner dollar.

Til en god sak

Noen ting var som forventet. De ikoniske solbrillene 80 år gamle Joan Didion hadde på seg for en Celine-kampanje skutt av Juergen Teller i 2015, gikk for langt mer enn først antatt, hele 27.000 dollar.

Andre ting overrasket. To sett med tomme notatbøker, gikk for 11.000 dollar hver. Et par flekkete søppelkurver i skinn ble auksjonert bort for 5500 dollar.

Til sammen samlet auksjonen inn to millioner dollar. Pengene skal gå til medisinsk forskning på Parkinsons sykdom ved Columbia University, og et stipend for kvinner i litteraturfeltet i Didions hjemby, Sacramento.

15

Et levesett

Hva er så forlokkende med Joan Didions ting?

I tillegg til å være en feiret skribent, var hun et ikon. Hun startet dagene sine med en iskald cola, en sigarett og en boks saltede mandler. Joan Didion var selve definisjonen av chic.

Som Harper’s Bazaars moteredaktør, Rachel Tashjian, skrev i forkant av auksjonen, avdekker den Didions uvanlige og spesielle forhold til ting: «Hun var en kvinne som visste hvordan man elsker ting.»

En fargerik duk, en leken skål, et godt fotografi. Didion verdsatte alt sammen.

Heldigvis, for oss som ikke hadde mulighet til å kaste oss med på auksjonen, kan man fortsatt skrolle seg gjennom gjenstandene på auksjonens nettsted, gratis.

Det er, om ikke annet, verdt tiden.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.