Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Yndig. En ung Winona Ryder forførte en hel ­generasjon med deprimerte tenåringsjenter i rollen som ­psykisk syke Susanna Kaysen i filmen «Girl, ­Interrupted» fra 1999. Her er hun i sin egen leilighet i New York i 1994.

Yndig. En ung Winona Ryder forførte en hel ­generasjon med deprimerte tenåringsjenter i rollen som ­psykisk syke Susanna Kaysen i filmen «Girl, ­Interrupted» fra 1999. Her er hun i sin egen leilighet i New York i 1994.

«Elsk meg og forgud meg, fordi jeg er så eksepsjonell»

Tekst

Vil du få varsel hver gang Julia Afshary-Kaasa publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

En samtale om «Girl, Interrupted»-syndromet mellom to podkastverter tar av som lydspor på Tiktok.

«Altså, jeg er definitivt skyldig i å ha 'Girl, Interrupted'-syndromet», sier Dasha Nekrasova (31) i den kontroversielle kulturpodkasten «Red Scare».

Hun er it-jente, regissør og skuespiller, marginalt kjent for sin birolle i HBO Max-serien «Succession», men mest av alt som podkastvert.

«Hva mener du?» svarer medvert Anna Khachiyan (37).

«I hvert fall i tenårene og tidlig i 20-årene. Da var jeg sånn: Jeg er så spesiell og så plaget.»

«Ja, ja.»

«Sånn: Du burde holde deg unna meg, fordi …»

«Nettopp, men det du egentlig mener, er: Elsk meg og forgud meg, fordi jeg er så eksepsjonell.»

«Ja … Akkurat.»

Romantisk

På videoappen Tiktok, hvor lydklipp kombineres med brukernes egne videoer og bilder, er de to podkastvertenes samtale om «Girl, Interrupted»-syndromet nå blitt brukt som bakgrunnslyd nesten 900 ganger.

Videoene viser jenter som kikker sobert inn i kameralinsen og tar et dypt trekk av sigaretten. De viser bøker som Patti Smiths «Just Kids» eller Ottessa Moshfeghs «My Year of Rest and Relaxation» og filmer som «Black Swan» og «Midsommar». De er likt av 18.000, 30.000 og 40.000 mennesker.

Selvbiografien «Girl, Interrupted» ble utgitt i 1993 og filmatisert i 1999. Den handler om 18 år gamle Susanna Kaysen som legges inn på psykiatrisk sykehus etter et selvmordsforsøk. Boken dokumenterer Kaysens opphold på sykehuset, hvor hun er innelåst med andre plagede unge jenter.

I filmversjonen av «Girl, Interrupted» er Winona Ryder yndig og skjør som psykisk syke Susanna. Tross alt sitt mørke – spiseforstyrrelser, selvskading og selvmord – har filmen en romantisk kvalitet. Er det fordi mange kan kjenne seg igjen i Susanna, denne vakre kvinnen som plages av sitt eget intellekt og så sårt trenger andres omsorg?

Ikonisk. «Girl, Interrupted» følger en gruppe kvinner som er tvangsinnlagt på psykiatrisk sykehus, og inspirerer unge lidende jenter den dag i dag. Her er Clea DuVall (til venstre) og Angelina Jolie i en scene i filmen.

Ikonisk. «Girl, Interrupted» følger en gruppe kvinner som er tvangsinnlagt på psykiatrisk sykehus, og inspirerer unge lidende jenter den dag i dag. Her er Clea DuVall (til venstre) og Angelina Jolie i en scene i filmen.

Slemme jenter

«Red Scare», nisjepodkasten til Dasha Nekrasova og Anna Kachiyan, har eksistert siden 2019. Den finnes ikke på noen topplister, men har likevel hatt sterk innflytelse på enkelte miljøer – fansen består stort sett av unge, kulturinteresserte kvinner. Med krasse analyser og et hvelv av referanser dissekerer de to vertene alt fra Niccolò Machiavellis forfatterskap til moteuken i Paris.

Nekrasova og Kachiyan er kjent for å være politisk ukorrekte. De kan være direkte slemme og flørter med både rasisme og sexisme.

I denne lille boblen ble altså «Girl, Interrupted»-syndromet født. Det er noe spesielt internettsk ved hele fenomenet, som består av en haug referanser til filmer, musikk, bøker og moteøyeblikk. Kate Moss på Gallianos catwalk i 1992. En rosa lighter. Kirsten Dunst i Sofia Coppola-filmen «The Virgin Suicides» fra 2000. Dagboksider, rotete og dekorert med hjerter. Et fotografi av forfatter Sylvia Plaths gravstein.

Alle elementene danner til slutt en internspøk om et syndrom som er uforståelig for dem på utsiden, et bilde som bare er synlig for dem som allerede har sett det. Den absurde og usunne ideen om at det er godt å ha det vondt, og romantisk å lide.

Men mest av alt dreier syndromet seg om å bli elsket, beundret og sett for den du er, som Anna Kachiyan påpeker. Du trenger ikke være internettforgiftet cool girl for å lengte etter noe slikt.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.