Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Har én million bøker og 27 kilometer bokhyller

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ingvild Paulsen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Det regnes blant verdens flotteste biblioteker og har kremen av britisk kulturliv som klientell.

Bibliotek med klasse. Sherlock Holmes sendte Dr. Watson hit, og Ian Fleming, som var medlem, sørget for at James Bond var innom i «James Bond i hemmelig tjeneste».

Bibliotek med klasse. Sherlock Holmes sendte Dr. Watson hit, og Ian Fleming, som var medlem, sørget for at James Bond var innom i «James Bond i hemmelig tjeneste».

Bak en uanselig dør ved fasjonable St James's Square ligger The London Library. Charles Dickens, Virginia Woolf og Bram Stoker lånte bøker der. Stephen Fry og Jeremy Irons er medlemmer, og Victoria Hislop skriver sine bestselgere i den sakrale roen.

Det regnes blant verdens flotteste utlånsbiblioteker og er over 175 år gammelt, men så langt har det vært en godt skjult skatt.

Fakta: The London Library

Medlemsfinansiert bibliotek midt i London, der medlemskap koster fra 2900 kroner i året.

Samlingspunkt for britisk litteraturelite, før og nå.

Arrangerer omvisninger og arrangementer som er åpne for alle.

londonlibrary.co.uk

– Vi har ligget litt under radaren, sier Felicity Nelson, medlemsansvarlig, på telefon fra kontoret sitt i T.S. Eliot-vingen.

– Nå vil vi rekke ut til flere og øke medlemsantallet, særlig blant unge. Vi har derfor omvisninger annenhver mandag og bokbad som er åpne for alle.

Narnia

Biblioteket er kalt Narnia, paradis og tidsmaskin. Bak den smale fasaden vider det seg ut og omfatter seks bygninger. Her er plass til én million bøker, fra 1700- tallet frem til i dag, og de kan utforskes i over 27 kilometer med labyrintaktige bokhyller.

Bygget rommer også lesesal, der mobiler og laptoper er strengt forbudt, diverse arbeidsrom for fokusert jobbing og et eget kafferom, der medlemmer kan spise og snakke.

– Vi er et stille sted med en konsentrert og kreativ atmosfære. Medlemmene våre er hensynsfulle og liker ikke bråk fra klokker eller armbånd over tastaturet. Men det hender det snorkes litt fra lenestolene, sier Nelson.

– Lukten her er fantastisk. Den nostalgiske duften av bøker, som minner oss bokormer om at alt, tross alt, er vel.

Ærverdig. The London Library åpnet i 1841 og regnes som en ledende litterær institusjon.

Ærverdig. The London Library åpnet i 1841 og regnes som en ledende litterær institusjon.

Glamorøst. Biblioteket har vært bakteppe for både James Bonds oppdrag og i tv-serien «Killing Eve».

Glamorøst. Biblioteket har vært bakteppe for både James Bonds oppdrag og i tv-serien «Killing Eve».

Stjernespekket. Biblioteket begynte som en protest. Historikeren og forfatteren Thomas Carlyle var lei av hosting, bråk og trengsel på leserommet til British Museum, forgjengeren til British Library.

Han ville ha bøkene med hjem og startet The London Library i 1841, med størrelser som Charles Dickens og John Stuart Mill på laget. Siden den gang har hele ti nobelprisvinnere i litteratur vært medlemmer.

– Forfatter Kazuo Ishiguro, for eksempel. Han vandret langs bokhyllene, fant essayet «The Danger of Being a Gentleman», og det ble inspirasjonen til Booker-prisvinneren «Resten av dagen», forteller Nelson.

I år laget biblioteket selv overskrifter med et litteraturhistorisk funn.

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.

Meld deg på her

– Vi oppdaget bøkene Bram Stoker brukte som inspirasjon til sin skrekkfigur Dracula. Han lånte folkloristiske verk som «Book of Were-Wolves» og reisebøker om Transilvania, skrev notater i margen og laget eselører, sier Nelson engasjert, før hun kjapt legger til:

– Det siste er, for så vidt, et brudd på vårt reglement.

*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.