Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Sammen. Maria Pasenau og Håkon Siri er både kjærester og samarbeidspartnere. Utstillingen «Herpes – we finely got something in common» vises ved QB Gallery i Oslo.

Sammen. Maria Pasenau og Håkon Siri er både kjærester og samarbeidspartnere. Utstillingen «Herpes – we finely got something in common» vises ved QB Gallery i Oslo.

Setter opp utstilling om herpes

Tekst

Vil du få varsel hver gang Julia Afshary-Kaasa publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Sammen med kjæresten Håkon Siri har Maria Pasenau laget en utstilling om herpes.

– Det startet vel med at Håkon ga meg herpes.

– Yes!

Maria Pasenau (27) og Håkon Siri (30) jobbet sammen for første gang i januar, 2022, på utstillingen «The Odder Erotica». Hun sto for tegninger og foto, han for det NRKs anmelder beskrev som et «huggende rytmisk» lydbilde. Nå samarbeider kjæresteparet igjen, med utstillingen «Herpes – we finely got something in common» ved QB Gallery i Oslo.

– Det første utbruddet var vondt, så jeg ble litt irritert. Han fortalte meg at han hadde munnsår, men jeg forsto ikke at det betydde herpes, sier Pasenau.

Fakta: «Herpes – We finely got something in common»

Utstilling med blant annet foto og lyd, av Maria Pasenau og Håkon Siri.

QB Gallery i Oslo, står til 22. januar 2023.

qbg.no

– Men det var vanskelig for Maria å være sur på meg, fordi vi var glade for det var jeg som hadde smittet henne, sier Siri.

Herpesviruset, og det faktum at paret nå har sykdommen til felles, har resultert i en rekke bilder og tegninger, blant annet av herpesmedisinen Valtrex, og et utbrudd i underlivet. Siri har laget musikken, som skal «fange lyden av et virus».

– Det er jo en gledens dag for viruset når det får smittet noen andre, så jeg ønsker å formidle en slags feiring, sier Siri.

Selfie. Maria Pasenaus karriere skøyt først fart på Instagram, der hun la ut ærlige, nærgående bilder av seg selv og venner.

Selfie. Maria Pasenaus karriere skøyt først fart på Instagram, der hun la ut ærlige, nærgående bilder av seg selv og venner.

Musiker. Håkon Siri jobber med musikkproduksjon. Utstillingen ved QB Gallery er parets andre samarbeid.

Musiker. Håkon Siri jobber med musikkproduksjon. Utstillingen ved QB Gallery er parets andre samarbeid.

Vekk fra Oslo

Tross sin unge alder er Maria Pasenau allerede anerkjent som fotokunstner. Karrieren hennes skjøt fart først på Instagram, hvor hun la ut bilder av seg selv, venner, fest og hverdag. Pasenaus bilder er lett gjenkjennelige, med en karakteristisk intimitet og ærlighet.

Pasenau var bare 24 år gammel da Nasjonalmuseet i 2019 kjøpte seks av hennes verk, og ble med det museets yngste innkjøpte kunstner noensinne. Hun er blitt sammenlignet med den amerikanske fotokunstneren Nan Goldin, som på 1980-tallet ble berømt for sine gritty og nærgående bilder av New Yorks festmiljø.

– Jeg synes det ble litt for mye av utelivet og sånt i Oslo. Man kunne liksom ikke gjøre noe annet sammen enn å drikke, jeg ble lei, forteller Pasenau.

I desember 2019 ble hun så lei at hun pakket kamerasekken, og flyttet til Odda. Kort tid senere møtte hun Håkon Siri på Tinder. Så smittet han henne altså med herpes.

Rabalder og kjønnshår

Herpes er blant Norges vanligste kjønnssykdommer – trolig smittes 80 prosent av viruset i løpet av livet. De aller fleste får aldri utbrudd.

– Det er så vanlig, men vi snakker jo ikke om det. Så jeg vil belyse temaet, da, både de positive og negative sidene ved herpes, sier Pasenau.

Det er ikke første gang paret jobbet med et tabubelagt tema. «The Odder Erotica» tok for seg onani, med rumpeskulpturer, tegninger av skrevende kvinner og «runkestoler». Da hun i mars inntok Kunsthallen i Bergen med utstillingen «Studdys Of Perfect InPerfect», skrev BTs anmelder at han hadde «forventet mer rabalder og kjønnshår».

– For meg er det ærlige mest naturlig, jeg får ikke til å være, eller lage ting på en annen måte, sier Pasenau.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.