Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Snø på linsen. Gjennomgående i Ola Rindals utstilling er noe som tilslører motivet, om det er snø i kunstfotografier, eller konfetti i motefotografier.

Snø på linsen. Gjennomgående i Ola Rindals utstilling er noe som tilslører motivet, om det er snø i kunstfotografier, eller konfetti i motefotografier.

Nytt galleri stiller ut norsk stjernefotograf

Tekst

Vil du få varsel hver gang Anna Skavlan publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Oslo

Fotograf Ola Rindal har tatt bilder for magasiner som Numero, i-D og How to Spend It.

– Vi ville være en slags brobygger mellom kunstverdenen og fotobransjeverdenen, sier fotograf og kurator ved Lokalt senter, Ivar Kvaal (38).

I et lokale i Maridalsveien i Oslo har agenturet Hest åpnet et nytt frittstående visningsrom for norske fotografer.

– Vi vil vise fotografer med helhetlig kunstnerskap, som har samme visuelle uttrykk uavhengig av om de viser egne prosjekter, eller om det er et betalt oppdrag, fortsetter Kvaal.

– Det kan være fint og oppdragende for norske billedbestillere, men også frigjørende for norske fotografer, som ikke alltid ønsker å vise at de blir betalt for det de gjør.

Fakta: Lokalt Senter

Nytt visningsrom for fotografi i Maridalsveien 87 B i Oslo.

Kuratert av Ivar Kvaal, drevet av Hest Agenturer.

Utstillingen «Ute av sammenheng», med verk av den norske fotografen Ola Rindal, står til 28. januar.

lokaltsenter.no

Senterledere. Kurator og fotograf Ivar Kvaal (til venstre) og leder for Hest Agenturer, Ole Henrik Dyrseth, har åpnet Lokalt Senter med mål om å vise helhetlige kunstnerskap.

Senterledere. Kurator og fotograf Ivar Kvaal (til venstre) og leder for Hest Agenturer, Ole Henrik Dyrseth, har åpnet Lokalt Senter med mål om å vise helhetlige kunstnerskap.

Fakta: Ola Rindal

Norsk mote- og kunstfotograf

olarindal.com

Født i 1971, oppvokst i Fåvang i Gudbrandsdalen.

Utdannet ved Fotohögskolan i Göteborg og Konstfack i Stockholm.

Jobbet som assistent for fotografen Tom Sandberg (1953–2014).

Bosatt i Paris siden 2001.

Har fotografert kampanjer for motehus som Maison Margiela og Louis Vuitton, samt motemagasin som Numero, i-D, How to Spend It, New York Style Mag og O32C.

Har også gitt ut en rekke bøker med egne prosjekter.

Kroneksempelet

Den første kunstneren som stilles ut, er norske Ola Rindal (50), som siden 2001 har bodd og arbeidet i Paris. Han har fotografert reklamekampanjer for Maison Margiela, Louis Vuitton og Roberto Cavalli, og arbeidet for magasiner som Numero, i-D, Purple, Another Magazine og O32C.

Rindal har også stilt ut på gallerier over hele verden og gitt ut flere kunstbøker med fotografi. Kvaal mener Rindal er «kroneksempelet» på det Lokalt Senter prøver å representere.

– Jeg har aldri vist motebilder på et galleri før, og har syntes at det var litt rart å stille ut bilder som har vært tatt for et magasin på et galleri, sier Rindal på telefon fra Paris.

– Det har vært litt, ja, ute av kontekst.

I sammenheng

Utstillingen har fått tittelen «Out of Context» – eller «Ute av sammenheng».

Den ene halvdelen består av billedserien «Road Studies», fotografier av en vei i Fåvang i Gudbrandsdalen, der Rindal vokste opp – den samme veien han gikk til skolen som gutt. Den andre halvdelen er bilder fra ulike prosjekter, både kommersielle og personlige.

– Det er bilder jeg har valgt å sette sammen for å skape en stemning rundt temaer som transparens og en mystisk bortgjemthet, sier han.

Tross tittelen på utstillingen, er det en sammenheng mellom de ulike fotografiene. Flere viser motiver som er tilslørt av glass, tåke, snø eller skygger. Det observerende uttrykket er noe som går igjen i både kunstfotografiene hans, og i de som er blitt trykket i glansede magasiner.

– Jeg er glad i bildene som bare er en observasjon, noe jeg har sett på gaten, som er tatt fra en virkelighet man ikke kan oppleve på nytt. Jeg bruker de samme observasjonene i motefotografi. Jeg synes det er fint, det er noe ekte i det.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.