Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Fargerikt. I Bergen har Sol Calero laget sitt mest altomspennende verk så langt: en ekspressiv, permanent installasjon som skjenkes Engensenteret sykehjem.

Fargerikt. I Bergen har Sol Calero laget sitt mest altomspennende verk så langt: en ekspressiv, permanent installasjon som skjenkes Engensenteret sykehjem.

Hun gjør bergensk sykehjemskafé om til kunstinstallasjon

Tekst

Vil du få varsel hver gang Alisa Larsen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Får besøk av kjente kokker.

Når samtidskunsttriennalen Bergen Assembly åpner denne uken, er det med en omfangsrik rekke utstillinger og kunstnere. En av dem er den stedsspesifikke installasjonen «La Cantina de la Touriste», signert den venezuelanske Berlin-baserte kunstneren Sol Calero.

– Mine tidligste prosjekter dreide seg om å gjenskape eksisterende steder som hårsalonger og kafeer. Steder hvor jeg og andre innvandrere, særlig de med latinamerikansk og karibisk bakgrunn, pleier å henge, sier Calero.

Fakta: Sol Calero

Multidisiplinær kunstner med base i Berlin.

Født 1982 i Caracas, Venezuela.

Arbeider med med både tradisjonelle og ukonvensjonelle kunstformer, fra maleri og skulptur til stedsspesifikke installasjoner og sosiale prosjekter.

Nylig utstilt ved Museum of Contemporary Art Kiasma, Helsingfors, Tate Liverpool og Whitechapel Gallery, London.

Aktuell med installasjonen «La Cantina de la Touriste» under triennalen Bergen Assembly.

Nå står en kafé i Bergen for tur, nærmere bestemt sykehjemmet Engensenteret og deres kafé Cafe Mat og Prat, hvor Calero forsøker å ta opp spørsmål om kulturelle koder og identitet. Kafeen driftes i dag av deltagere i kvalifiseringsprogrammet Ny sjanse, hvor innvandrere får arbeidstrening og står for mat, forretningsdrift og møtet med beboere. Caleros nytolkning av møteplassen ble til i dialog med dem som bruker den mest.

– Jeg tar ofte utgangspunkt i innvandrerens synspunkt og hvordan det er å innta dette på ulike steder, sier Calero.

Fargerik

Sol Calero har forvandlet det litt falmede institusjonsinteriøret til en cantina i full farge med en myriade av teksturer, lekne detaljer og kulturelle referanser. Kronen på verket er en freske av restefliser fra hennes nylige utsmykning av togstasjonen Friedrichstraße i Berlin.

– Dette er mitt største prosjekt, hvor man klarest kan se alle lagene i min praksis. Elementer fra det siste tiåret dukker opp overalt, fra keramikk som oppsto under en ni måneder lang workshop i København, via resteflisene fra togstasjonen i Berlin til de arkitektoniske elementene og fargepaletten som går igjen i alt jeg gjør, sier hun.

Gjestespill

Cafe Mat og Prat / «La Cantina de la Touriste» gjestes under utstillingsperioden fra 8. september til 6. november av kjente kokker som lærer bort en signaturrett som vil stå midlertidig på menyen. Deretter inviterer de til bords i samspill med kafeens eget kyndige lag.

Blant kokkene som kommer på besøk, er Andreas Snoken Kvamme (Allmuen og Katla), Morten Tungesvik (Bibendium, Bare og Bagatelle) og Godfrey Manoharan, som har laget et tamilsk matkonsept i Bergen.

– Spenningen mellom kunst og interiørdesign er tydelig, særlig fordi alt for første gang må være helt funksjonelt og slitesterkt, sier Sol Calero.

– Men alt vender alltid tilbake til maleriet. Når jeg går rundt i installasjonen, ser jeg alt som komposisjoner, tablåer – maleriet som bryter fra 2D til 3D.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.