Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Gjenbruk. Med Drifti vil Øyvind Strøm skape en digital plattform som samler alle ledd i byggebransjen – håndverkere, grossister, regnskap, jus, kontrakter, maler, innkjøp, med mer – og tilby løsninger for gjenbruk.

Gjenbruk. Med Drifti vil Øyvind Strøm skape en digital plattform som samler alle ledd i byggebransjen – håndverkere, grossister, regnskap, jus, kontrakter, maler, innkjøp, med mer – og tilby løsninger for gjenbruk.

App-gründer vil revolusjonere byggebransjen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Emilie Gamst publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Med Drifti vil Øyvind Strøm (29) gjøre det lett å velge gjenbrukte materialer.

Øyvind Strøm (29) var 12 år da han skjønte at han kunne endre verden. Han hadde så vidt bikket nedre aldersgrense da han fikk plass i bydelens ungdomsråd i Grorud på Oslo øst. Det overrasket ham hvor mye politikk som tilsynelatende kunne løses ved å koble riktige folk sammen.

17 år senere bruker han lærdommen til å prøve å endre en hel bransje.

– Det er jo nesten litt rart at dette ikke allerede er en selvfølgelig del av bransjen, sier Strøm om konseptet til oppstartsbedriften Drifti, hvor han er daglig leder.

Nesten en fjerdedel av det årlige avfallet i Norge kommer fra bygg- og anleggsbransjen. I Europa er andelen på hele 60 prosent. Behovet for mer bærekraftige løsninger er stort.

– Mengden industriavfall fra denne bransjen er svimlende. Det belaster miljøet å bli kvitt dette avfallet, og samtidig belaster det miljøet at vi lager nye materialer, sier Strøm.

Hvem bør bli årets ledestjerne 2021? Stem på din favoritt her.

Fakta: Øyvind Strøm

Medgründer og daglig leder i Drifti.

Født i 1991. Bosatt i Oslo.

Utdannet innen strategisk og internasjonal bedriftsledelse.

Lager en digital plattform som skal gjøre bygg- og anleggsbransjen bærekraftig ved å hjelpe selskaper med digitalisering av drift og å få på plass løsninger for gjenbruk av materialer. Bransjen står for nesten en fjerdedel av avfallet i Norge.

Løsningen er i prinsippet enkel, forklarer han: Begge problemene kunne nemlig blitt løst hvis det var mulig å koble dem som kaster brukt, med dem som trenger nytt – altså å få til en såkalt sirkulærøkonomi.

– Naboen river ut en fungerende do, mens du kanskje trenger en. Håndverkeren som pusser opp badet ditt, kan stå noen hundre meter unna og være intetanende om utstyr som kan brukes. Vår plattform samler materialinformasjon fra alle prosjekter, sånn at vi kan koble fullt brukbare ressurser med etterspørselen i markedet.

Med Drifti vil Strøm skape en digital plattform som samler alle ledd i bransjen – håndverkere, grossister, regnskap, jus, kontrakter, maler, innkjøp, med mer – og tilby løsninger for gjenbruk av materialer.

– Vi har ikke fungerende løsninger på dette med sirkulærøkonomi, det har vi ikke. Men det er visjonen vi jobber mot, og vi rigger løsninger for at det skal funke.

Rigget for bærekraft

Første steg er å få flest mulig bedrifter innen bygg og anlegg til å bruke tjenesten. Til nå har 130 bedrifter tatt tjenesten i bruk, ifølge Strøm, og 40.000 prosjekter er gjennomført for til sammen 350 millioner kroner.

Drifti jobber med å gjøre plass i systemet for kommende EU-krav til bærekraft. Det vil gjøre det lett å rangere materialer etter miljøvennlighet inne i tjenesten. Men første prioritet har vært å få selve plattformen opp og gå, forteller Strøm, som har vært opptatt av å lage noe bransjen faktisk vil ta i bruk. Og for bransjen har ikke bærekraft nødvendigvis stått øverst på agendaen:

– I denne bransjen er det så mye konkurranse og så små marginer at det ikke har vært kapasitet til å tenke miljø. Når du ikke har smør på brødet, eller kanskje ikke en brødskive engang, er det tungt å se på bærekraft, sier gründeren.

Strøm har dermed brukt de seneste årene på å forstå frustrasjonselementene i hverdagen til en håndverker.

– Du må snakke med folk. Du må ut og møte folk. Vi må vite om alle de små frustrasjonselementene i hverdagen til en håndverker for å kunne lage et godt digitalt produkt. Vi må gi mennesker trygghet nok til at de tørre å satse på forandring. Da må man snakke, lytte og løse.

Strøm forteller om en bransje som ikke har forandret seg på mange tiår. Hvor alt tar tid fordi mye fremdeles skjer manuelt, som kontrakter på papir og materialbestillinger over telefon. Driftis visjon er å fjerne «støyen» for å skape overskudd til å tenke bærekraft.

Nærkontakt. Øyvind Strøm har brukt mye tid på å forstå hverdagen i byggebransjen. – Vi må vite om alle de små frustrasjonselementene i hverdagen til en håndverker for å kunne lage et godt produkt.

Nærkontakt. Øyvind Strøm har brukt mye tid på å forstå hverdagen i byggebransjen. – Vi må vite om alle de små frustrasjonselementene i hverdagen til en håndverker for å kunne lage et godt produkt.

– Mange av mine venner fra Grorud er i dag håndverkere. Og for dem er problemet å skulle fylle ut et papirskjema. Så lenge de står og stanger der, kommer vi ikke videre.

Også det som er digitalt, gjør ikke nødvendigvis håndverkerhverdagen lettere.

– Det er helt vanlig i bransjen at en bedrift forholder seg til 20 forskjellige systemer, og så sitter folk og bruker masse tid på å sjekke at alt samsvarer. Vår tjeneste skal derfor være så enkel at du ikke trenger et kurs for å skjønne den. Sånn som vi er vant til at apper egentlig er.

Fakta: Ledestjerner 2022

D2 og Dagens Næringsliv presenterer 30 personer under 30 år som vil gjøre verden mer bærekraftig gjennom gode ideer, handlekraft eller lederegenskaper.

2022-kåringen er basert på at leserne har nominert sine kandidater. Ut fra disse har en uavhengig jury plukket ut 30 ledestjerner, med utgangspunkt i FNs 17 bærekraftsmål.

I høst vil juryen, sammen med leserne, kåre Årets ledestjerne blant disse 30. Les mer om kåringen på DN.no/ledestjerner2022.

Kåringen presenteres i samarbeid med Ragn-Sells, PwC og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås (NMBU).

Fakta: Juryens begrunnelse

For å skape fremtidens bærekraftige samfunn må sirkulærøkonomi inn i alle ledd i byggebransjen, og Øyvind Strøm tar dette fra prat til handling. Med et brennende engasjement leder Strøm gründerselskapet Drifti, som jobber for å effektivisere og digitalisere bygg- og anleggsbransjen.

Holdninger i endring

Der vanlige prosjekter har vært krevende nok, har man sett at prosjekter med kun gjenbrukt materiell har vært enda mer kostnads- og tidkrevende, forteller Strøm. Materialer som er bærekraftige, koster mer.

– Hvis du er i beintøff konkurranse, er det ikke lett å velge det dyre. Men vi har tro på at bransjen selv vil dette, sier han.

– Jeg velger å tro at de fleste, uansett hvilken jobb de går til, i større grad har en samvittighet i forbindelse med miljø enn man hadde før. Og det andre er at sluttkunden med vårt system lettere får valgmuligheten: I dag får man gjerne presentert en pakke og en pris hvis man skal ha nytt bad. Med Drifti vil håndverkere lett kunne sette opp to pakker som kunden kan velge mellom, hvorav én er bærekraftig.

Til syvende og sist er man altså avhengig av at kunden er opptatt av bærekraft. Men alle monner drar, mener Strøm. Bare det å gjøre det bærekraftige mer tilgjengelig er et steg på veien.

Med Drifti vil håndverkere lett kunne sette opp to pakker som kunden kan velge mellom, hvorav én er bærekraftig

Øyvind Strøm – gründer i byggebransjen

Som en polekspedisjon

At en liten oppstartsbedrift med en leder i 20-årene skal kunne endre en hel bransje, høres ut som en utopi.

– Ja, helt klart! Hvis ikke hadde det ikke vært noe gøy, sier Strøm.

Og medgir at det ikke bare er moro.

– Å endre ting i en så satt bransje er som en polekspedisjon, altså. Det er både mørkt og kaldt til tider, sier han.

– Enkelte aktører tjener penger på at ting ikke endrer seg. De kreftene der merker vi godt.

Han forstår at folk er skeptiske, at man ikke vil gå bort fra alt man har gjort i alle år. Et viktig vendepunkt er at AF-gruppen, et av Norges ledende entreprenør- og industrikonserner, har tatt i bruk Drifti. Signaleffekten er ifølge Strøm uvurderlig.

– Vi er ikke her for å ta levebrødet til noen. Og det er mange aktører som heier på oss. Så det er viktig å ikke få en svartmaling av bransjen her: Det er vanskelig for bedriftene å tørre å fornye seg.

Mange aktører tjener penger på at ting ikke endrer seg. De kreftene der merker vi godt

Øyvind Strøm – gründer i byggebransjen

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.