Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Får invitasjoner. Gründer Cecilie Kjeldsberg blir nå stadig invitert til ulike events for å snakke om det hun virkelig brenner for: Kvinners rettigheter.

Får invitasjoner. Gründer Cecilie Kjeldsberg blir nå stadig invitert til ulike events for å snakke om det hun virkelig brenner for: Kvinners rettigheter.

Nå er jakten på nye ledestjerner i gang

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Kaspersen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Cecilie Kjeldsberg, Helleik Syse og Bendik Walderhaug opplevde økt oppmerksomhet rundt sine bærekraftprosjekter da de ble kåret til ledestjerner i D2s 30 under 30-kåring i fjor.

– Å bli en av D2s ledestjerner i fjor har hatt stor betydning for merkevaren vår. I stedet for at jeg tar initiativet, er det nå andre som kontakter meg og inviterer til ulike events, foredrag og arrangementer for å la meg snakke om det jeg brenner for, sier Cecilie Kjeldsberg.

Som gründer av Better Living Projects driver hun en syfabrikk i India, der hun har trent opp og sysselsatt 15 kvinner. Tanken er å skape arbeidsplasser for kvinner, bidra til at de får egen inntekt og dermed også en mer respektert rolle i egen familie. Kjeldsberg kjemper for kvinners rettigheter i globale leverandørkjeder.

Fakta: Ledestjerner 2022

D2 og Dagens Næringsliv presenterer 30 personer under 30 år som vil gjøre verden mer bærekraftig gjennom gode ideer, handlekraft eller lederegenskaper.

2022-kåringen er basert på at leserne har nominert sine kandidater. Ut fra disse har en uavhengig jury plukket ut 30 ledestjerner, med utgangspunkt i FNs 17 bærekraftsmål.

I høst vil juryen, sammen med leserne, kåre Årets ledestjerne blant disse 30. Les mer om kåringen på DN.no/ledestjerner2022.

Kåringen presenteres i samarbeid med Ragn-Sells, PwC og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås (NMBU).

Men samtidig som hun gledet seg over å havne blant de 30 ledestjernene, kunne hun ikke la være å tenke følgende: «Herregud, jeg som er en doer skulle heller ha blitt nominert året før.» For selv hun ser på seg selv som en ildsjel, og gjerne jobber hardt også i motgang, ble fjoråret tøft for den unge gründeren.

– 2020 var året da omstendighetene ikke kunne endres simpelthen ved å jobbe hardere. I 2019 gikk alt rett vei, men i 2020 har vi gått i bratt oppoverbakke, sier hun.

Bærekraft

Dagens Næringsliv, med D2 i spissen, skal i 2021 kåre årets ledestjerner for tredje gang. FNs bærekraftsmål – som er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030 – ligger til grunn for kåringen. Målet er å finne unge mennesker som dytter verden i en litt mer bærekraftig retning.

Ingrid Røise Kielland er journalist i D2 og ansvarlig for den tverrfaglige juryen som skal plukke ut de 30 nye ledestjernene.

– Nå som alle snakker om bærekraft, er det kanskje enda viktigere å løfte frem dem som virkelig gjør en forskjell, sier hun.

Juryen leter etter unge folk på alle felter – fra arkitekter, kunstnere og musikere, til gründere, forskere og politikere. Kjenner du en genial bonde eller akademiker som tenker grønt på nye måter? Eller en influenser som aldri slutter å pepre følgerne sine med miljøtips?

Røise Kielland tilføyer at klimakrisen har kommet litt i skyggen av koronaepidemien det siste året, men trusselen er like overhengende.

– Mange av bærekraftsmålene, som å utrydde fattigdom og sørge for god helse til alle, er i hvert fall ikke blitt mindre viktige å nå etter koronakrisen, påpeker hun.

Podkast-boost. Helleik Syse doblet antall lyttere til podkasten sin etter at han ble ledestjerne.

Podkast-boost. Helleik Syse doblet antall lyttere til podkasten sin etter at han ble ledestjerne.

Doblet lytterskaren til podkasten

Også Helleik Syse (28) fra Stavanger, som ga opp oljedrømmen for å gi Norge en grønnere fremtid, var blant de 30 ledestjernene i fjor. I 2011 var han fast bestemt på å bli oljeingeniør, men underveis i studiene begynte han å tvile. Han var blitt mer bevisst klimaproblemene, og mer nysgjerrig på fornybar energi. Etter å ha gått noen runder med seg selv, endret han retning. Han ba klimagründer Siri Kalvig om råd til veien videre da han nærmet seg slutten på studiene, og hun satte ham på rett spor.

I dag er han prosjektkoordinator for Universitetet i Stavanger i Future Energy Hub, der han jobber med miljøvennlige bygg og grønnere byer. Samtidig driver han podkasten «Energisnakk» sammen med en kollega.

– Å bli valgt ut som en av ledestjernene har betydd mye for meg, og ikke minst det vi driver med her i Future Energy Hub. Det når nå mer ut til folk, noe som er veldig verdifullt. Podkasten vår går også bra, i ukene etter at ledestjerne-reportasjen om meg sto på trykk i D2, doblet antall lyttere seg. Og det er også lettere å få gjester til podkasten, merker jeg.

– Du drømte om Elon Musk som podkastgjest, men populær har du vel ikke blitt ennå?

– Haha, nei, men det er lov å sikte høyt!

En annen viktig ting som skjedde i livet til Helleik Syse var at han ble pappa for første gang tre dager før han ble kjent som en av de 30 ledestjernene gjennom reportasjen i D2.

– Altså, det var en hektisk periode. Samtidig som jeg var på sykehuset hos min nyfødte sønn, var det fullt kjør på mobilen min. Jeg måtte til slutt bare skru den av, det var viktigere å være til stede i øyeblikket. Å få den ledestjerneeffekten samtidig som jeg fikk barn, da fikk jeg virkelig et lite innblikk i «kjendistilværelsen». Men det var utrolig kjekt, jeg skal innrømme det.

Matredderen. Bendik Walderhaug har fått mye oppmerksomhet i kampen for å berge overskuddsmat.

Matredderen. Bendik Walderhaug har fått mye oppmerksomhet i kampen for å berge overskuddsmat.

Evig optimist

Cecilie Kjeldsberg hadde iverksatt en storsatsing for salg av bærekraftige tekstilprodukter opp mot bedriftsmarkedet og forberedte seg på et nytt knallår da koronaen traff verden for fullt i mars i fjor. Så fulgte lockdown på lockdown i India, og sysenteret måtte holdes stengt. Hun sørget likevel for at de ansatte fikk lønn gjennom perioden.

– Vi møtte mye motgang, men så er det jo også slik at man lærer av den motstanden man møter. Endelig ser jeg nå toppen av bakken. Som evig optimist har jeg bestilt inn 15 nye produkter som jeg tar sikte på å selge gjennom en liten nettbutikk. Jeg planla storproduksjon i India, men nå ser jeg behovet for å gå litt saktere frem med varesalget og i tillegg ta på meg oppdrag hos andre aktører som også kan dra nytte av den kunnskapen jeg har om bærekraftig tekstilproduksjon, sier hun.

Matredder Bendik Walderhaug (30) kjemper for å berge overskuddsmat fra butikker og serveringssteder, både som privatperson og som en av drivkreftene i selskapet Too Good To Go. Han syntes det var stas å bli nominert som ledestjerne i fjor.

– Jeg følte at jeg ble en slags gallionsfigur for en sterk laginnsats som skal bekjempe matsvinn, for vi er en stor gruppe som jobber utrettelig mot dette problemet, et problem som heldigvis får stor oppmerksomhet både her i Norge og ute i verden. Vi surfer fortsatt på den positive bølgen, og hjelpes av at det å redusere matsvinn både er bra for økonomi og miljø, sier han.

I juryen. Silje Skjelsvik ble kåret til «Årets ledestjerne 2020». I år gleder hun seg til å sitte i juryen.

I juryen. Silje Skjelsvik ble kåret til «Årets ledestjerne 2020». I år gleder hun seg til å sitte i juryen.

Fjorårets ledestjerne i juryen

Av fjorårets 30 ledestjerner var det til slutt Silje Skjelsvik som ble kåret til «Årets ledestjerne 2020». 26-åringen var klar for «noe stort» og startet like godt klima- og energistiftelsen «Om i morgen», som annethvert år arrangerer en stor klimakonferanse i Bergen. Det engasjementet førte henne helt til topps i kåringen.

I år sitter Skjelsvik i juryen.

– Jeg er sikker på at det er et hav av gode kandidater der ute. Nå gleder jeg meg til å bli kjent med unge inspirerende folk som utmerker seg med et stort engasjement og som jobber for en grønnere og bedre fremtid – på en rekke ulike områder, sier hun.

Kjenner du en ledestjerne? Nominer din kandidat her. De 30 ledestjernefinalistene vil bli presentert i D2 fra og med mai.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.