Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Det er rett og slett blitt en livsstil

Tekst

Vil du få varsel hver gang Caroline Krager publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Rakel Teresa Donato er helt gal etter 1930- og 1940-tallet.

– Interessen min for gamle ting og pinuper som Betty Page har alltid vært der. Den store endringen skjedde likevel idet jeg arvet en del ting etter bestemor. Da begynte jeg sakte men sikkert å skifte ut resten av garderoben. Nå et det ti år siden.

Rakel Teresa Donato (38) blir helt yr av å se 1930- og 1940-talls estetikk. Hver lille ledige stund utenom jobben som helsefagarbeider, settes av til å tråle nettet etter vintageklær fra den tiden.

– Dette er ikke bare en hobby jeg pusler med. Det er rett og slett blitt en livsstil.

Å møtte føye seg etter datidens klesregler for kvinner er også en del av det hele.

– Skjørtelengde er ekstremt viktig. Den skal alltid gå nedenfor kneskålen, selv når man sitter. Jeg er veldig nøye på det. Det er mye bruk av enkle detaljer i form av sløyfer, store brosjer, og perler sydd på jakker og cardigans. Fargeskalaen går gjerne i svart, magenta, mosegrønt og sennepsgult. Formene skal i tillegg alltid fremheves.

– Rød leppestift må også til, i tillegg til det å ordne og sette opp håret, som tar opp mot 30 minutter hver morgen.

På tross av sin enestående forkjærlighet for denne svunne tid, er hun ikke sikker på om hun ville likt å faktisk ha levd da.

– 40-tallet her i Norge var jo veldig preget av krigen og en del fattigdom. Samtidig tenker jeg at man satte veldig pris på de få ting man hadde. Masseproduksjonen i dag gjør at man ikke passer like godt på klærne man har. Det var man flinkere til før, sier Donato, her iført en original 1940-tallskjole og nyproduserte sko i 1940-tallsstil.

Vesken er en original fra 1950-tallet.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.