Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Robert Næss, investeringsdirektør og forvalter av Nordeas stabile globale aksjefond samt Norge Verdi. Foto: Eivind Senneset for Dagens Næringsliv -

Robert Næss, investeringsdirektør og forvalter av Nordeas stabile globale aksjefond samt Norge Verdi. Foto: Eivind Senneset for Dagens Næringsliv -

Investeringsdirektør: – Jeg er egentlig ikke så glad i å bruke penger

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Kaspersen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Nordea-direktør Robert Næss om elendig båtkjøp, proteinbarer og billig ferievin.

Fakta: Mine penger

I denne spalten går DN kjente menneskers økonomi etter i sømmene.

Hvor mye penger har du på kontoen akkurat nå?
– 246.856 kroner.

Siste utgift på kredittkortet?
– Husker ikke. Den eneste grunnen til at jeg har kredittkort, er at det gir meg lounge-tilgang på flyplasser, jeg bruker det ikke til utgifter.

Hva bruker du mest penger på i hverdagen?
– Jeg er egentlig ikke så glad i å bruke penger, i alle fall ikke i hverdagen. Det er annerledes når jeg har ferie, da kan det gå en del.

Når følte du sist at du hadde god råd?
– Egentlig har jeg hatt god råd så lenge jeg kan huske. Men da vi var yngre, med to små barn og nettopp hadde kjøpt oss rekkehus med 15 prosent rente på boliglånet, da levde vi på et stramt budsjett.

Har du eller har du hatt forbrukslån?
– Nei.

Fakta: Robert Næss

Født i 1964.

Bor i Bergen.

Er utdannet ingeniør og siviløkonom fra NHH.

Investeringsdirektør i Nordea. Er også bilinteressert og medeier i en bilforhandler i Bergen.

Hva er din største investering?
– Ved siden av bolig, hytte, bil: mine egne fond. Alt jeg sparer går rett inn i fondene mine.

Betale ned gjeld eller spare?
– Siden jeg ikke har gjeld, er svaret på det spørsmålet enkelt: Jeg sparer.

Beste sparetips?
– Spar jevnt og trutt i aksjer over tid. Det vil lønne seg. Men jeg ville begynt forsiktig. Best er det å spare litt mindre enn du har råd til, slik at du har tilgang til cash i tyngre perioder.

Hvor mye sparer du i måneden?
– Jeg har ingen klar sparestruktur. Generelt lar jeg penger samle seg på kontoen min, for deretter å flytte dem over i fond – særlig hvis jeg ser at noen av fondene mine «henger etter».

Verste investering?
– Jeg kjøpte en båt for ikke så lenge siden. Den var ikke så dyr, kostet rundt 150.000, men viste seg å være et gedigent tapssluk, siden vi kun fikk to turer med den. To mislykkede turer. På begge turene viste båten full tank, men plutselig var tanken tom. På den ene turen måtte jeg svømme for å få den i land. Så nå har jeg fått båt langt opp i halsen.

Hva er det verste du må bruke penger på?
– Dårlige kjøp generelt gir meg en ubehagelig følelse. Det er nok en yrkesskade – å ikke ville betale overpris for noe. Å gi 38 kroner for en Pepsi i kiosken når jeg vet at den koster 26 kroner på butikken, er for eksempel noe som irriterer meg.

Hvilken er din go-to-vin?
– Jeg er ingen vinkjenner, så det er gjerne tilfeldig hva jeg kjøper. Men når jeg er i utlandet, kan jeg bli så fascinert av hvor billig vinen er i forhold til Norge at jeg ofte prøver det billigste alternativet, selv om det ofte viser seg at den ikke er spesielt god.

Er du grådig eller gavmild?
– Mot min nærmeste familie vil jeg si at jeg er gavmild.

Når brukte du sist penger på andre enn deg selv og dine nærmeste?
– I går vippset jeg noen kroner til en åttendeklassing som kom på døren og samlet inn penger til Afrika.

Hva skammer du deg over å bruke penger på?
– Jeg har noen spesielle matvaner … Siden jeg trener en del, er jeg veldig glad i protein-chips og proteinbarer, som både er sunt og godt, og ikke spesielt billig. Dette kjøper jeg på nettet og henter i Post i butikk. Av og til kan det være litt flaut å plukke opp disse pakkene.

Når er du gjerrig?
– Når det kommer til små innkjøp i hverdagen. Hvorfor skal man for eksempel kjøpe dyre egg? De piskes jo sammen uansett.

Hvis du fikk en million – hva hadde du brukt pengene på?
– Alt hadde gått rett inn på konto, og deretter i fond. Jeg husker en gang for 10–15 år siden, da min mor kom på besøk og så litt lurt på meg. «Har du sjekket kontoen din?» spurte hun. Det viste seg at hun hadde overført 50.000 kroner til meg i gave, men jeg hadde ikke merket det engang. Da ble jeg litt flau.

Hva ville du aldri brukt penger på?
– Kryptovaluta.

Hva gjør du med pantelappen?
– Litt forskjellig. Leverer jeg noen få flasker, trykker jeg bare på knappen. Men hvis det er snakk om et par plastsekker full av pant, beholder jeg pengene selv. Jeg tenker at det er betaling for bryderiet.

Når bekymret du deg sist over penger?
– Det er ikke så lenge siden. Jeg hadde en del penger stående på ulike bankkontoer med null prosent rente, og det stresset meg. Jeg fikk dårlig samvittighet over å «søle bort» penger på den måten. Det er jo misbruk av midler. Nå har jeg endelig fått fikset opp i saken og plassert pengene mer fornuftig.

Hva er det viktigste valget du har tatt for din privatøkonomi?
– At jeg alltid har hatt en forsiktig tilnærming til investeringer – ja, egentlig til det meste i livet. Jeg er ikke så risikovillig. Jeg har bodd i samme hus i 22 år og har heller ikke gjort så store private investeringer. Selv da jeg fikk jobbtittelen min som investeringsdirektør for 25 år siden, tok det flere år før jeg torde å si det høyt. Jeg var så redd for å miste tittelen!

Finnes det noe man ikke kan kjøpe for penger?
– Ja, god helse, familie og venner.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.