Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Mitt kjøretøy: Dette «badehuset» er lov i strandsonen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Karl Eirik Haug publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Kitesurfer Helle Løvseth camper helst ved stranden når frostrøyken står opp fra sjøen.

Bølgesurfer og kiter Helle Løvseth (32), til daglig miljøterapeut på et avlastningshjem i Sandnes, starter kjølige fridager med å lufte hunden Nuka på Jærens strender, koke kaffe på gass i bilen – og surfe om bølgene er høye nok.

Hvorfor du og denne?
Den er litt som en billig hytte. Du må holde den ved like og putte en beskjeden sum penger i den hvert år, så har du en flott fritidsbolig. Å kunne flytte et beskjedent hjem med seg, appellerer veldig til meg. Surfing er vanvittig avhengighetsskapende, og dette er løsningen.

Hva er stas ved å surfe om vinteren?
Når isen så vidt fryser langs rullesteinene og frostrøyken står opp av sjøen: Lite skal til for at landskapet forandrer karakter og stemningen blir magisk. Det er ofte på vinteren at surfeforholdene er gode her på Jæren. Vinteren har jo de beste stormene.

Hva gjør Folkevognen best egnet som surfebil?
At vi kan stå oppreist når vi skifter, som i et badehus. Og at den er skikkelig rustbehandlet – Jæren er tøff med biler, helt ned til trøblete detaljer som rusthull i bensintanken.

Er det mer sand inne i bilen enn på stranden?
Ja, nesten. Jeg står i en balje når jeg skifter. I starten var jeg veldig opptatt av å unngå å dra med sand og salt inn i bilen, men nå tenker jeg: «Det er ikke så farlig. Den er en bruksbil.»

Fakta: Volkswagen T4

Produsert fra 1990 til 2004 i nær to millioner eksemplarer.

Første vannavkjølte nyttekjøretøy fra Volkswagen med frontmontert motor.

T4 er den fjerde utgaven av Volkswagen Type 2 varebil/minibuss som første gang kom i 1949, og som fabrikken i år har sluppet i ny utgave, T7.

Totalt har VW solgt over 13 millioner eksemplarer av sin varebil/buss siden 1949.

Du lar naturen komme inn i bilen?
Ja, vi klarer oss lenge med feiebrett. Likevel, selv om jeg elsker sand mellom tærne på strendene, misliker jeg å ha sand i sengen.

Har den gamle holken vært snill så langt?
Jeg synes den har gått svært bra til å ha koster kun 48.000 kroner. Vi vurderte å kjøpe en lignende bil til 100.000, men da vi fant denne, falt vi pladask. Vi bruker heller noen 1000-lapper ekstra i året på vedlikehold og pleie.

Dette er din andre Caravelle?
Ja, da jeg flyttet hjemmefra tok jeg familiens gamle Caravelle og en feltseng og kjørte til Danmark, der jeg bodde i bilen og jobbet noen somre som kite-instruktør. Det var en perfekt løsning.

Hva gjør den lundefuglfiguren på toppen av dashbordet?
Når jeg har seilt i båt, har jeg vært så heldig å se lundefugl på nært hold og forstått hvor vakre de er. Figuren har vært med hele veien fra kjæresten og jeg kjøpte bilen.

Er bobilen pen eller stygg?
Jeg vil alle fall ikke si noe stygt om den eller snakke den ned. Enten det er en båt eller en bil har jeg alltid brydd meg om ting og forsøkt å gjøre det mest mulig hyggelig.

Fakta: Bil-cv

2004 VW Caravelle (1994)

2020 VW Caravelle GL (1995)

Hva slags musikk hører du på på vei til stranden?
Tja, jeg er så ivrig på å surfe at jeg liksom ikke rekker å sette på musikk, og langt mindre å rote med å koble til Bluetooth. Bølgene er musikk nok.

Får dere ofte besøk av andre surfere?
Ja, og vi er en gjeng som av og til parkerer bobilene i ring, som en stamme som slår leir. Vi har kortstokk og ukulele. Men når jeg har surfet, kan jeg fort sovne allerede klokken ti.

Når er bobilen miljøvennlig?
Når den står stille. Med bølger i nærheten, sykler jeg gjerne til stranden med surfebrettet under armen.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.