Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Historisk strikk. Ullgenserne til O.A.D. er inspirert av norsk strikkehistorie, med repetitive mønstre, jordtoner, lange ermer og rund hals.

Historisk strikk. Ullgenserne til O.A.D. er inspirert av norsk strikkehistorie, med repetitive mønstre, jordtoner, lange ermer og rund hals.

– Man skal behandle strikkegenseren som et luksusprodukt

Tekst

Vil du få varsel hver gang Anna Skavlan publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Devolds nye merke vil lage ullgensere som skal vare i generasjoner.

Det er en umiskjennelig trygghet ved å ta på seg en ordentlig ullgenser: strikket av en bestemor, arvet av en far eller funnet på et hytteloft. Ikke husker man når den er vasket sist, eller hvilken størrelse den er ment å være. Likevel er den det nærmeste man kommer å faktisk ta på seg en klem, den varmer en frossen kropp, senker hjerterytme og skuldre.

Devold har arbeidet med ulltøy i 170 år og er kanskje mest forbundet med det innerste laget på skitur eller noe du drar over hodet en høstdag for at vinden ikke skal bryte gjennom.

Maria Lilly Flakk (30), tredje generasjon av Flakk-familien som eier Devold, ville gi ullgenseren litt mer anerkjennelse. Hun er initiativtager og kreativ direktør for det nye merket O.A.D., initialene til grunnlegger Ole Andreas Devold.

– Vi lurte på hvordan vi kunne forvalte den sterke arven som vi faktisk er eiere av, enda bedre, forteller Flakk.

Fakta: O.A.D.

Klesmerke og en del av Devold-gruppen.

Designet av Olmes Carretti.

Kreativ direktør er Maria Lilly Flakk.

oadevold.com

Luksusull

De har nå lansert en kolleksjon med ullgensere produsert med kun naturlige fibre av høy kvalitet, fra mohair til norsk ull. Genserne koster mellom 3000 og 9000 kroner.

– Disse genserne skal vare i generasjoner – både i design, at det skal være klassisk og elegant, men også i kvalitet. At hvis du behandler det riktig, så varer det veldig lenge.

– Det høres litt ut som dere har laget et luksusmerke?

– Man skal behandle strikkegenseren som et luksusprodukt, slik det fortjener å bli behandlet. Vi nordmenn er jo ikke glade i ordet luksus, men i denne sammenheng brukes det for å beskrive den høye kvaliteten. Og så sier det noe om forholdet ditt til produktet også.

– Det skal være en merkevare man stoler på, supplerer søsteren Erika June Flakk (27).

Ingen vask. – Ull burde egentlig ikke vaskes, forteller Maria Lilly Flakk. Som regel holder det å lufte en ullgenser. Om den må vaskes, skal den alltid tørkes liggende.

Ingen vask. – Ull burde egentlig ikke vaskes, forteller Maria Lilly Flakk. Som regel holder det å lufte en ullgenser. Om den må vaskes, skal den alltid tørkes liggende.

Norsk på italiensk

Kolleksjonen er designet av italienske Olmes Carretti, som har jobbet med tre generasjoner av Flakk-familien for å lage norsk ulltøy. Hvordan ender en italiener fra den lille norditalienske byen Reggio Emilia, som ikke snakker engelsk og i hvert fall ikke norsk, opp med å lage norsk ulltøy?

– Samarbeidet startet for mange år siden, da jeg var mye yngre. Jeg sa ja fordi jeg er en nysgjerrig person, og jeg er nysgjerrig på å jobbe med andre kulturer. Og nå sitter vi her fremdeles, forteller Carretti.

Da han begynte å jobbe med Devold for 30 år siden, lærte han seg så mye som mulig om norsk strikkehistorie. Kolleksjonen inkluderer blant annet den klassiske mørkeblå Devold-genseren, den man gjerne har sett på fiskere. Nå er den blitt oppdatert med kasjmir i halsen, for å bekjempe den notoriske kløen fra robuste ullgensere.

– Jeg gjør ikke noe mer enn å tolke det for dagens bruker og koble det med moderne produksjonsteknikk, forteller Carretti.

– Er det noe italiensk ved disse genserne?

– Nei, de mangler jo farge, sier han og ler.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.