String instrument accessory, Microphone, Guitar, Guitarist, Musician

Genserrock. Nirvanas Kurt Cobain (1967–1994) under innspillingen av tv-programmet «MTV Unplugged» i New York, november 1993, i sin ikoniske kardigan.

Foto: Frank Micelotta Archive/Getty Images

Stilkoden

Er det mulig å være sexy i kardigan?

t Anders Kemp

Kjære Stilkoden. Med høsten kommer også den årlige masingen fra kona om at jeg må bytte ut fleecen med koselige strikkegensere og kardigans. Jeg har prøvd, men speilbildet minner mer om min gamle tante enn Jude Law i «The Holiday». Er det mulig for en mellomleder-lubben 40-åring å innfri min kones romantiske drøm om å være sexy på en koselig måte i høst? Hilsen Designer (40)

Hei Designer (40)

Kardigan, ja! Det var meg en gang. Først på videregående, i kneppet jakke og chinos, mildt forelsket i Nina Persson fra The Cardigans (!). Igjen, da D2 startet for 16 år siden, typisk sett i strikkejakke over en oxford-skjorte. 

Da som nå blåste en mild preppybølge over herremotefeltet. Målet var vel å se ut som indierock-versjonen av Steve McQueen eller noe, men de fleste av oss endte vel snarere opp i en mildt pæreformet bibliotekar-look, ledsaget av våre Justin Bieber og Julian Casablancas-sveiser på topplokket. 

Orker man en ny runde?

Fuckboys. Det er slutt på at kardigan er ensbetydende med litt mykere kultursjeler med sans for papirbøker, franske oster og indierock fra 90-tallet. 

Cardigan i 2023 er like gjerne, som du etterlyser, mer eller mindre sexy hiphopere som Young Thug, Tyler The Creator eller Bad Bunny, i fargerike kardigans fra eksklusive gatemotemerker som Aimé Leon Dore eller Drôle de Monsieur. Typisk kombinert med bøttehatt eller kaps. Det er også looken til trendopptatte Premier League-spillere (Son Heung-Min og Brennan Johnson i Tottenham-laget jeg holder med), Brad Pitt fanget på gaten med grånende skjegg eller fire kjekke grafiske designere på 36 foran deg i køen på Grünerløkka-baren Oslo Velo, på jakt etter noe oransje i «rett i nebbet». Kort fortalt: en bunad for ulike arter fuckboys.

Moderne mann. Spotify arrangerer fest i forbindelse med Harry Styles nye album i mai 2022, og hovedpersonen selv stiller i cardigan.  

Foto: Kevin Mazur/Getty Images

Som kommentator Lauren Cochrane i The Guardian foreslår er kardiganen blitt et soft power-antrekk. En passe avslappet og formell, men subtil måte å vise at du har litt mykere sider – den mindre radikale varianten av perlehalskjedet, som så mange menn kastet seg over i fjor. Eller den litt mindre macho versjonen av zip-genseren, den du gjerne ser på menn som styrer investeringsfond, samt under vesten til keege 16-åringer som stemmer Høyre og Fremskrittspartiet til topps ved skolevalg. 

Men hvordan være sexy i ullgenser med knepping?

Lavterskeltilbud. Trikset er vel først og fremst å ikke se ut som en revnet kondom. Snarere gjøre kardiganen til en lavterskel-blazer. Den funker med en fin t-skjorte under, men også en button down-skjorte, over et par pene olabukser og Vans. Eller slips og kaps, hvis du er helt konge skråsikker på styling. Kjøper du en med lommer, kan du også ha massevis av nøkler og tyggispakker og huskelister parat. Perfekt for de litt frosne av oss, men i flere anledninger stiligere enn fleece – både på jobb og på hytta?

Det er likevel lov å si nei til kona. Jeg har foreløpig stått imot presset for livets tredje kardigan-runde. D2

Saken inneholder annonselenker som gir DN inntekter. Redaksjonens valg påvirkes ikke av dette.

Under Stilkoden finner du anbefalinger, noen ganger med annonselenker.  Hvis du kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, merket med «annonselenke», tjener DN penger. Hva vi skriver om i Stilkoden, er motivert av det vi mener er journalistisk interessant. Ingen eksterne aktører kan styre innholdet i denne spalten eller anbefalingene knyttet til saken.