Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Nye høyder. Ifølge Hemline-indeksen stiger eller faller skjørtelengden med aksjekursene. Årets skjørtemote fra Diesel og Miu Miu bryter med teorien – med mikrokorte skjørt i dårlige tider.

Nye høyder. Ifølge Hemline-indeksen stiger eller faller skjørtelengden med aksjekursene. Årets skjørtemote fra Diesel og Miu Miu bryter med teorien – med mikrokorte skjørt i dårlige tider.

Etter to år med pandemi og joggedress, er miniskjørtet tilbake – kortere enn noen gang

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sara Sofie Tallaksen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Vårens mest kopierte og kritiserte plagg.

I oktober 2021 viste Miu Mius sjefdesigner Miuccia Prada frem foldede mikroskjørt med rå kanter og eksponerte lommeposer. Det så nærmest ut som en identitetssøkende ungdom utstyrt med kjøkkensaks hadde fått gå løs på dem, og de hang så langt ned på hoftekammen at trusekanten med Miu Miu-logoen ble synlig. Kombinert med overdeler som så vidt dekket brystholderne, fikk veltrente kropper virkelig skinne.

Siden den gang har det knøttlille skjørtet fått pryde utallige magasinforsider, sittet på hoftene til stjerner som Zendaya og Nicole Kidman og gått viralt på sosiale medier, hvor det også har fått sin helt egne instagramkonto: @miumiuset.

Som moteredaktør Rory Satran i The Wall Street Journal konstaterer, finnes det ikke et antrekk fra vårkolleksjonene som er blitt mer kopiert, stirret på, kritisert, beundret, reprodusert, fotografert og snakket om enn «Miu Miu-settet».

Liv og røre

Da den relativt ferske sjefdesigneren hos Diesel, Glenn Martens, viste frem høstens kolleksjon for det italienske merket, ble trenden tatt til nye høyder.

For i Martens tolkning av skjørtet var det nemlig bare beltet som gjensto: Tykke skinnbelter og denimstrimler med gigantiske beltespenner figurerte som underdeler på catwalken.

Du har kanskje hørt teorien om at skjørtelengdene kryper i takt med konjunkturene, men i dette tilfellet blir teorien kraftig motbevist.

– Verden er i krise, og vi burde egentlig hatt så lange skjørt at vi snublet i dem, sier Ida Eide Einarsdottir (35), moteredaktør i KK.

Likevel er hun ikke overrasket over den virale effekten til plagget.

– Dette er kanskje akkurat det vi trenger, nemlig fremtidstro. Miniskjørtet er jo et slags symbol på dette. Det er 2000-tallet, det er Paris Hilton og Christina Aguilera, og det har lurt i motebildet kjempelenge. Men så fikk vi kanskje ikke tatt det helt ut på grunn av pandemien, og nå er det litt sånn fuck it, vi skal på fest, vi skal være sexy.

Fakta: Hemline-indeksen

Teori som antyder at skjørtelengden stiger eller faller med aksjekursene.

Den vanligste teorivarianten er at skjørtene blir kortere i gode økonomiske tider (for eksempel 1920- og 1960-tallet) og lengre i dårlige tider, for eksempel etter børskrakket på Wall Street i 1929.

Nye regler

Kanskje er det ikke så rart at en sexy og rebelsk tilnærming til klær blir svaret? For mens verden har utspilt seg bak husets fire vegger, har historien om den originale og sexy, men «uskyldige» skolepiken Britney Spears engasjert oss, og det fargerike dramaet «Euphoria», om dop, sex og identitet, underholdt oss.

Ungdommen orker angivelig ikke å være så prektige lenger, og har sågar plukket opp filtersigaretter igjen, meldte New York Magazines livsstilsmagasin The Cut nylig i artikkelen «A vibe shift is coming».

Eller som Vogue-anmelder Anders Christian Madsen skrev om Miu Miu-kolleksjonen: «Når verden gjenåpner og fjernarbeid byttes ut med IRL, vil du da hente frem den gamle arbeidsuniformen som om ingenting har skjedd? Eller er det noe som har endret seg i deg?»

Dessverre viser både Prada og Martins miniskjørtet utelukkende på modeller i størrelsen fransk 36, noe som får New York Post-skribent Adriana Diaz til å påpeke at Miu Miu-settet ser ut til å være designet med 2000-tallets diettbesatte party-jente i tankene. La oss bare håpe at det ikke blåser liv i bølgen med «thinspo» fra 2010. Som Einarsdottir påpeker:

– Dersom mangfold viser seg å bare ha vært en trend, er det helt katastrofe.

D2 er Norges viktigste magasin for kultur og livsstil. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.