Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Stadig stigende. Alex Kapranos (andre fra venstre) og Franz Ferdinand har hentet fransk produsenthjelp til årets album.

Stadig stigende. Alex Kapranos (andre fra venstre) og Franz Ferdinand har hentet fransk produsenthjelp til årets album.

– Vi har ennå tro på lp-formatet

Tekst

Vil du få varsel hver gang Emil L. Mohr publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Franz Ferdinand gir blaffen i dagens musikalske og sosialmediale virkelighet.

Fem vintrer etter forrige albumfremstøt presenterer Franz Ferdinand sporty titulerte «Always Ascending». Ifølge eget utsagn er det skotske danserock-bandet nemlig stadig i stigende form.

– Dette er ikke et comeback, erklærer vokalist Alex Kapranos (45) i en tvilsom ølkjeller i Øst-London.

Fakta: Franz Ferdinand

Britisk rockeband bestående av Alex Kapranos, Bob Hardy, Paul Thomson, Dino Bardot og Julian Corrie.

Slo gjennom med sin selvtitulerte debut fra 2004.

Slipper femtealbumet «Always Ascending» 9. februar.

– Et comeback impliserer repetisjon, noe du har gjort før. Dette, derimot, er starten på noe nytt. Tiden er ny – identiteten og besetningen vår er ny. Vi gikk i studio i 2016 for å skape vår egen fremtid i form av lyden av 2018.

Lp-tro

Sikkert er det at multiinstrumentalisten og originalmedlemmet Nick McCarthy har ramlet ut siden sist. Inne er den franske kjendisprodusenten Philippe Zdar, som tross alt har ivaretatt de slafsende hi-hat-ene og gneldrende gitarene som skaffet gjennombruddet i 2004.

– Du må være kontrær, presiserer Kapranos, og forteller at materialet langt på vei er innspilt live – med alt det innebærer av tempoforandringer og slumpetreff.

– Du må kikke rundt deg og si: «Sånn gjør alle det nå – la oss gjøre det sånn i stedet.» Siden strømmetrenden er at det ikke lenger skal være intro på låter, starter vi den første singelen med et minutts forspill. Og vi har ennå tro på lp-formatet. Da blir det et verk som åpner for kompleksitet, insisterer han.

Tar prisen

Kuttet «The Academy Award» oser riktignok av «sent 2017». Her handler det om vedkommende som får Oscar-pris for «good times».

– Er det kommentaren deres til Weinstein-affæren?

– Jeg skulle ønske jeg kunne svare bekreftende, for enkelte aspekter ved teksten er gått i skremmende oppfyllelse. Nei, budskapet er heller at vi i dagens sosiale medier-virkelighet legger mer i å spille at vi har det bra, enn faktisk å ha det.

– Apropos, hva har vært det beste og verste gjennom 16 år med Franz Ferdinand?

– Høydepunktet har vært å få anledning til å turnere verden – Norge inkludert. Hvis ikke hadde jeg neppe kommet meg lenger enn til en eller annen okkupert kåk i Tyskland, humrer delvis greskættede Kapranos.

– Desto kjedeligere er det at du må henge så mye på flyplasser for å få reist.

* (Vilkår)