Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Jul med beats. Klish (til høyre) og Sorte Beats har snakket om å lage juleplate siden 2015, og i år ble planen realisert.

Jul med beats. Klish (til høyre) og Sorte Beats har snakket om å lage juleplate siden 2015, og i år ble planen realisert.

De har laget Norges første hiphop-juleplate

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyvind Holen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Oslo

Klish og Sorte Beats viser med «Endelig Yordmor Matja» at også hiphopere feirer jul.

«Lever livet for noen dager med kalendersjokolade», rapper Klish i «Forrige jul», en vri på Whams eviggrønne juleslager «Last Christmas». Sangen «Hjemme aleina» spiller på filmklassikeren der Macaulay Culkin blir forlatt av familien, med melodi lånt fra Tim Burtons «The Nightmare Before Christmas» og linjer som «en løs tråd på en duk er nok til å rive et hus».

Når Tromsø-rapperen Klish og Bodø-produsenten Sorte Beats tar opp tråden etter ep-en «Endelig Yess Monster» fra 2015, boltrer de seg fortsatt i samplinger med en selvpålagt tematisk begrensning. Forgjengeren gravde seg ned i 1990-tallspop som Spice Girls og Vengaboys, mens oppfølgeren «Endelig Yordmor Matja» er blitt Hiphop-Norges første juleplate.

Fakta: Klish & Sorte Beats

Norsk hiphopduo

Består av rapperen Jon-Are «Klish» Masternes fra Tromsø/Lakselv og produsenten og dj-en Martin «Sorte Beats» Alternes fra Bodø.
Har gitt ut ep-ene «Endelig Yess Monster» (2015) og «Endelig Yordmor Matja» (2018).
Konsert på Dama Di i Bodø lørdag 8. desember og på Revolver i Oslo torsdag 12. desember.

Er festivalprofil på Festspillene i Nord-Norge 2019.

instagram.com/_klish

– Vi har hatt dette som drømmeprosjekt i tre år, så vi er godt fornøyde med å få det ut nå, forteller Jon-Are «Klish» Masternes (32).

OL-sang ved juletreet

Han kommer selv raskt i julestemning av sanger som nettopp «Last Christmas», Run-DMCs «Christmas in Hollis», filmmusikken til «Hjemme alene» og Kanye Wests «My Beautiful Dark Twisted Fantasy»-album, men mener det er Sissel Kyrkjebøs OL-sang «Se ilden lyse» som fortjener pokalen for tidenes julelåt.

– Det er kanskje verdens mektigste og mest overdådige sang, en fire timers Disney-film med snø og prinsesser komprimert ned til én låt. Det er jo en erke

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.

Meld deg på her

nasjonalistisk feeling over hele greia, helt i grenseland til det parodiske. En ellevill tune!

Hans egen juleplate er derimot ikke bare nostalgi og nasjonalisme, for som så ofte ellers i Klish-universet skjuler mørke, bakrus og paranoia seg i skyggene. Som en typisk jul med andre ord, med sine like doser fest, tradisjon, ettertanke og mismot.

– På denne platen er det mye fest og litt tradisjon, og, som alltid med meg, er det en god porsjon mismot.

Snø på cymbalene

Hvit jul

Det vil i praksis si alt fra brente nyttårsmiddager og lommeringing til eksen til en Coca-Cola-nisse med snøkrystaller og en kar som har vasket tre ganger til jul – på samme dag. Det er nesten så man lurer på om «Hvit jul» var en alternativ tittel.

– Jeg tror «Hvit jul» blir en av låtene på neste juleplate, som skal handle om snøen som falt i fjor. Men ja, jeg leste Christopher Nielsens «To trøtte typer drømmer om en hvit jul» tidlig i november, og stekte også en firekilos ribbe for å lade opp.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.