Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Kenya, Oslo. Matata ble startet i Oslo i 2019, og består av (bak fra venstre) Ken Kimathi og Marcus Ojiambo, Freddy Milanya og Festus Mwenda (i midten til høyre) og Richie Mathu (foran).

Kenya, Oslo. Matata ble startet i Oslo i 2019, og består av (bak fra venstre) Ken Kimathi og Marcus Ojiambo, Freddy Milanya og Festus Mwenda (i midten til høyre) og Richie Mathu (foran).

De møttes tilfeldig i Norge. Nå spiller Matata på Oslo World

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ida Ji Andersson publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Bruker Tiktok til å erobre musikkverdenen.

– Jeg kjente til alle guttene fra Kenya. Der var de kjente dansere, men jeg ble overrasket da jeg møtte dem her i Oslo, sier Richie Mathu (29).

Matata, som i tillegg til Mathu, består av Marcus Ojiambo (25), Ken Kimathi (29), Freddy Milanya (32) og Festus Mwenda (29), møttes tilfeldig i Oslo i 2016 da de studerte. De har alle bodd i Kenya mesteparten av livet. De begynte å danse sammen, men etter hvert ønsket de å selv lage musikken de skulle danse til. I 2019 startet de å produsere musikk – og nå utgir de debutalbumet «Super Morio».

– Da jeg møtte de andre i Oslo ble jeg veldig glad for å møte dem, jeg bare: «Hva gjør dere her?», sier Festus Mwenda.

De startet Matata under korona, og reising og turneer ble derfor en utfordring. De valgte heller å bruke Youtube og Tiktok for å nå ut til publikum. Der fikk de god respons, spesielt i Kenya, og så at mange brukte dem i dansevideoer. Den mest sette videoen deres på Youtube har over seks millioner klikk.

– Det føltes bra å få så mye respons og se at folk likte musikken vår. Jeg tror musikken også hjalp oss gjennom pandemien – det hjalp å kunne holde på med noe i en psykisk tøff periode, sier Freddy Milanya.

Fakta: Matata

Startet i Oslo i 2019, og består av Marcus Ojiambo, Ken Kimathi, Richie Mathu, Freddy Milanya og Festus Mwenda (29).

Nominert til beste alternative gruppe under MTV Africa Mucis Award i 2020. Vant to priser under Pulse Music Video Awards i 2020, for beste gruppevideo og beste koreografi.

Aktuell med debutalbumet «Super Morio».

Gengeton

Musikken til Matata stammer fra den kenyanske sjangeren gengeton. Musikkvideoene er fulle av dans, fargerike klær, folk og humor. I sangene leker de seg med forskjellige rytmer og melodier, og blander mellom å synge på engelsk og swahili.

– Gengeton betyr en masse eller en folkemengde, så musikkvideoene våre inneholder mange mennesker og så klart masse dansing. Det er lyden av Kenya, sier Festus Mwenda.

Gruppen skal opptre under musikkfestivalen Oslo World, og blir omtalt som årets nykommere.

– Vi gleder oss veldig til å vise Oslo hva vi har å by på. Bandet er blitt populært i Kenya, men vi vil være en gruppe alle kjenner til, sier Freddy Milanya.

Grammy-drøm

Debutalbumet «Super Morio» inneholder musikk som stammer fra kenyansk kulturarv, men Matata har også prøvd å bevege seg videre til hiphop og andre afroamerikanske musikksjangre. Målet er å glede flest mulig med sang og dans.

– Vi har alle forskjellige mål og forventninger, men jeg tror min største drøm personlig er å få en Grammy Award, sier Festus Mwenda.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.