Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Mer personlig. – Jeg ser allerede mange artister som nå skriver tekster og produserer sine egne sanger, noe som igjen gjør sangene mer spennende og personlige, mener Marshall «Mrshll» Bang om den sørkoreanske popindustrien.

Mer personlig. – Jeg ser allerede mange artister som nå skriver tekster og produserer sine egne sanger, noe som igjen gjør sangene mer spennende og personlige, mener Marshall «Mrshll» Bang om den sørkoreanske popindustrien.

Han er den første homofile K-pop-artisten

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyvind Holen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Amerikansk-koreanske Mrshll hører på norske artister som Cashmere Cat, Sigrid og Astrid S.

– Jeg mener nordiske artister lager noen av verdens beste popsanger. Det må være noe i vannet deres.

Den plateaktuelle artisten Mrshll er en av rundt ti millioner innbyggere i Sør-Koreas hovedstad Seoul, og når han har tid til overs, følger han med på norske artister i grenselandet mellom r&b-, hiphop og singer/songwriter. Han liker Cashmere Cat, Lido, Sigrid, Astrid S og Anna of the North, som står bak en av Mrshlls favorittsanger, «Lovers».

– Jeg liker også mer obskure undergrunnsartister som Gerald Ofori, dePresno og Jimi Somewhere, forteller artisten, som har dypere kjennskap til ferske artister fra Trondheim, Bergen og Nedre Eiker enn de fleste norske musikkinteresserte.

Lang vei ut av skapet

Koreansk-amerikanske Marshall Bang har tatt flere store veivalg før han i 2018 platedebuterte som Mrshll, den første åpent homofile artisten i den voksende K-pop-bransjen, popmusikk med tilknytning til Sør-Korea. Han er oppvokst i en konservativ koreansk familie i Orange County i California, moren er kristen pastor. Han sang i kirkekoret og hørte på kristenpop, men oppdaget r&b da han lånte en Mariah Carey-plate i niende klasse.

Fakta: Mrshll

Marshall Bang, amerikansk-koreansk artist og låtskriver, oppvokst i California
Instagram: @marshallxyz

Flyttet til Sør-Korea etter å ha blitt invitert til et talentshow på tv i 2012.

Har gitt ut ep-en «Breathe» og «Alien Issa Mixtape» (begge 2018).

Aktuell med ep-en «Pancakes», et samarbeid med rapperen Tommy Strate.

Han begynte først å tenke på sin seksuelle identitet da han gikk på college, men familien diskuterte ingen kontroversielle temaer før han selv kom ut av skapet i 2012. Samme år ble han headhuntet til et tv-show i Sør-Korea på bakgrunn av sine Youtube-videoer, og deretter var det duket for neste kulturkrasj, da han flyttet til Seoul for å satse på en artistkarriere.

– Jeg tror jeg strevde mer med å tilpasse meg koreansk kultur og lære meg språket enn noe annet, siden valget om å flytte til Seoul var en plutselig avgjørelse.

Gjennombruddet i Sør-Korea kom som følge av deltagelsen i tv-showet «Show Me the Money», en hiphopvri på «Idol», der hans miks av r&b og hiphop med både engelske og koreanske tekster vakte oppsikt. Den koreanske popbransjen er full av andro­gyne og tungt sminkede gutter. Homo­fili er imidlertid fortsatt et tabu­belagt tema. Personer av samme kjønn får ikke lov til å gifte seg, åpent homofile kjendiser kan telles på fingrene. Mrshll fikk i fjor selskap av K-pop-artisten Holland, som opplevde at hans første musikkvideo, «Neverland», fikk 19-årsgrense fordi sangeren kysset en mann. I løpet av det siste året har også flere koreanske superstjerner åpent støttet LHBT-rettigheter, så Mrshll ser optimistisk på fremtiden.

– De fleste reaksjonene etter at jeg sto frem, har vært veldig positive, og jeg ble lettet, takknemlig og ydmyk for å motta så mange kjærlige meldinger fra venner, kolleger i musikkbransjen og fans.

Spektrum av seksualitet

Det er lett å glemme, men også i Vesten var det i mange år uhørt for artister å stå frem som homofile. Village People og Frankie Goes to Hollywood var pionerer, men her var legningen også en tydelig del av imaget. Samtidig holdt artister som Freddie Mercury, Elton John, George Michael og Ricky Martin seksualiteten sin skjult.

– Alle disse er artister jeg ser opp til, i tillegg til David Bowie og Prince, som overskrider alle trange rammer for seksualitet. Når Vesten fortsatt står midt i en prosess med å akseptere skeive artister innen «maskuline» sjangre som hiphop, r&b og country, tror jeg også det bare er et spørsmål om tid før resten av verden vil følge etter, ved å innse at seksualitet er et spektrum som egentlig ikke kan kategoriseres. Folk fortjener å elske og bli elsket på den måten de selv vil.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.