Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
På flyttefot. Platebutikken Tiger må flytte etter 25 år, fordi det nye regjeringskvartalet trenger plassen. Platearbeider Christer Reitan håper på nye 25 år i andre lokaler.

På flyttefot. Platebutikken Tiger må flytte etter 25 år, fordi det nye regjeringskvartalet trenger plassen. Platearbeider Christer Reitan håper på nye 25 år i andre lokaler.

25 år i undergrunnen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ferdinand Wagner Lorenz publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Fem øyeblikk fra platebutikken Tiger, som har «kamp mot folkelig smak» som motto.

Platebutikken Tiger fyller 25 år, og feirer med nye lokaler i Oslo sentrum og satsing på digital distribusjon. Nyskapningen Diger Digital skal sørge for at norske artister og plateselskap når ut til de internasjonale strømmetjenestene, uten andre mellomledd.

Daglig leder Kristian Kallevik (42) markerer jubileet med å plukke ut fem øyeblikk som har definert platebutikken som i løpet av 2022 må finne seg nye lokaler.

Hvor er et stort åpent og skrikende spørsmål. Vi vet ærlig talt ikke om det finnes butikklokaler som kan romme så mye kulturell og emosjonell kapital som profilen vår krever – og for så lite finansiell kapital.

Fakta: Tiger

Uavhengig platebutikk i Hammersborggata 18 i Oslo. Må finne nye lokaler i 2022.

Plateselskapet Fysisk Format og distributøren Diger er også del av konsernet.

Oppretter nå den digitale distribusjonstjenesten Diger Digital.

tigernet.no

1996: Opprinnelsen

Tor André Knudsen drev i flere år platebutikk fra kjellerstuen til foreldrene på Ammerud i Oslo. 29. oktober 1996 gikk virksomheten fra å være «godt gjemt og meget spesialisert» til å være enklere å finne:

– 29. oktober ble nøkkelen vridd om i Hammersborggata 18, og Tiger ble platebutikk på ordentlig, forteller Kallevik.

2004: Død og oppstandelse

– Tor André kom ofte for sent på jobb, så det var ingenting som tilsa at det skulle være noe galt, forteller Kallevik.

– Helt til faren hans ringte og måtte gjenta tre ganger at Tor André er død. Vi bare fattet ikke hva han sa.

Syv år etter at han hadde åpnet platebutikken, døde Knudsen 24. mars 2004 som følge av en hjerneblødning, bare 36 år gammel. Etter noen «uvirkelige» dager, kjøpte Kallevik butikken av foreldrene hans.

2004: Fyr og flamme

Høsten 2004 ga det kanadiske bandet Arcade Fire ut debutalbumet «Funeral».

– Alle som var en smule musikkinteressert så at dette var et album som fort kunne komme til å definere hele tiåret. Problemet var bare at det var komplett utsolgt i hele Europa.

På denne tiden importerte Tiger mye av utvalget sitt direkte fra USA.

– Plutselig så vi at vi kunne – sikkert ulovlig – importere den amerikanske versjonen. Vi solgte pallevis, og tidvis var det flere i sjappa med Platekompaniets uniform enn med vanlige klær, de har jo god smak og ville selvsagt sikre seg årets julegave!

2008: Plateselskapet

Samme år som Spotify for alvor ble lansert i Norge, bestemte Tiger-gjengen seg for å starte plateselskapet Fysisk Format.

– Norsk uavhengig platebransje var en rimelig deppa gjeng den gang, men vi hadde troen. Vi hadde sjappa full av band med visjoner og planer, alt de trengte var et plateselskap som backet dem.

Selskapets første album var «Ride the Relapse» med metalbandet Haust.

– Dette var folk som allerede hadde vanket i sjappa en stund, og kort tid etter at platen var ute, kom et sideskudd fra bandet: Okkultokrati, som har vunnet spellemann to ganger.

2018: Legendebesøk

– Henry Rollins fra det legendariske hardcorebandet Black Flag er det nærmeste vi kommer en levende legende i vår kultur. Etter at han hadde hatt en livvakt innom for å sjekke forholdene, kom han inn, trivelig og nysgjerrig, akkurat som stamkundene våre.

Rollins ville ha det «heiteste» av norsk eksperimentell musikk, og plukket blant annet med seg bandet Kobi, forteller Kallevik.

– Det føltes som at platekjøpene var en formalitet. I virkeligheten var han innom for å fortelle om hvor sjeldne Wolf Eyes-kassetter han hadde, og at han var på hils med den og den personen i amerikansk undergrunn. Det fremsto som om han trengte å bevise seg litt for oss, som var sjarmerende!

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.