Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Nå kommer han med egen akevitt

Tekst

Stjernekokk Eyvind Hellstrøm har tatt grep om karven.

Det er lenge siden nå. Men den dagen var gourmetkokk og tv-kjendis Eyvind Hellstrøm (63) ute i fjæra i Vesterålen hele dagen for et tv-opptak. Da jobben var gjort og gjengen gjennomfrossen, tok de frem en flaske akevitt. De helte den urskandinaviske spriten i tomme haneskjell og slurpet i seg.

– Det var en vidunderlig opplevelse. Akevitt varmer opp hele organismen, sier Hellstrøm.

På bordet foran Hellstrøm står en rund og lubben flaske. Den er full av akevitt. Etiketten er erstattet av silketrykk, korken er av tre og forseglet med en turkis papirremse. Den kunne godt vært en flaske olivenolje designet for å passe inn på moderne kjøkken.

Hellstrøm lar hendene gli kjærlig over flasken.

– Jeg har aldri vært en stor akevittdrikker. Det har hengt igjen i mitt liv at julemiddager med akevitt rett og slett smakte for mye karve dagen derpå.

Hellstrøms akevitt skal være en moderne akevitt.

– Akevitt for meg har alltid vært en robust drikk, litt rå i kantene og med veldig dominant smak av karve. Da vi satte i gang med dette, ønsket vi å lage en elegant, finstemt akevitt med harmoniske krydderaromaer der sitruspreget skulle være med på å dempe karvesmaken, sier Hellstrøm.

Test: Her er akevittene du trenger til julen

Tradisjonssprit. Akevitt er den urtradisjonelle skandinaviske spriten. I Norge lages den på potet, og karve er et obligatorisk, EU-regulert hovedkrydder. Så står produsentene fritt til å spe på med sitrus, vanilje, dill, fennikel, koriander eller pors, for den saks skyld.

Nesten halvparten av all akevitten nordmenn setter til livs, drikker vi i november og desember. Men nordmenns akevittinteresse øker. Nå drikker flere og flere den potetspriten i sommermånedene også.

– Alle vet at akevitt kombineres bra med kraftig julemat, men flere og flere oppdager at akevitt er ikke bare akevitt. Den varierer fra de kraftige tunge og tøffe til de lyse, og de siste årene har flere opplevd at de varierer mye på smak og situasjon. Utvalget har vokst enormt, med 12–15 nye akevitter hvert år, sier Øystein Gogstad-Andersen, kategorisjef for akevitt hos Arcus AS, Norges største leverandør av vin og brennevin.

I Vinmonopolets utvalg finnes hele 96 varianter. I tillegg til klassikere som Løitens Linie og Gammel Oppland, finnes det akevitter fra Agder, Solør, Bergen og Drammen, akevitter for sommervær og for sarte kvinneganer.

Og nå også Eyvind Hellstrøms egen akevitt, laget i samarbeid med importør og distributør Moestue Grape Selections.

– Dette er en allroundakevitt, sier produktansvarlig Aina Mee Myhre i Moestue, som håper å gi hovedprodusenten Arcus konkurranse i julehandelen.

– Folk flest ønsker å ha noe de kan servere både til lutefisken og ribben.

For akevitten er de kalde, mørke månedenes sprit. Alkoholen skjærer gjennom tradisjonell norsk vintermat som en kniv; den takler fett, den takler salt, den takler røyksmak, rakørret og ribbesvor.

Test: Her er akevittene du trenger til julen

Granité og dillsaus. Brennevinsprodusenten Puntervold i Grimstad fikk jobben med å utvikle akevitten, som igjen ble testet gang på gang av et smakspanel med Hellstrøm som overdommer.

Den skulle matche alt det tradisjonelle og rufsete på norske julemenyer, men Hellstrøm ønsket også at den kunne følge sild, klippfisk og smaksrike oster. Han kan godt tenke seg å bruke den i matlaging også.

– Den umiddelbare ideen er å lage en granité av sukkerlake med en dæsj akevitt og kanskje litt ekstra lime, sier han og fortsetter:

– Jeg blir mindre og mindre begeistret for dill, men jeg kan se for meg en krondillsaus med en ekstra dose akevitt til kreps og innlandsfisk. Akevitt er en innlandsdrikk og går hånd som hånd i hanske til alt av innlandsprodukter.

Her er Vinguidens Merete Bøs dom over Hellstrøms akevitt:


99577 Hellstrøm Aquavit
Puntervold
Kroner 379,90, bestilling
91 poeng
Moestue Grape Selections
Dufter av tørket frukt, sherry, voks og tre med hint av søte krydder. Fyldig og noe salt kremet smak med et markant preg av tørr sherry og karve. Nydelig integrert og harmonisk alkohol. Lang kompleks utgang.

Test: Her er akevittene du trenger til julen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.