Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Reven deler oss. Revebestanden har vokst seg solid atter en gang, etter skabbepidemiene på 1970- og 1980-tallet. Men reven polariserer – der noen synes den er søt, skriker andre etter dødelig inngripen.

Reven deler oss. Revebestanden har vokst seg solid atter en gang, etter skabbepidemiene på 1970- og 1980-tallet. Men reven polariserer – der noen synes den er søt, skriker andre etter dødelig inngripen.

– Vi trenger ikke dra på safari til Afrika for å se noe spektakulært i naturen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Fem grunner til å elske vårt nærmeste villdyr.

Rundt oss lurer rødreven, vulpes vulpes. Et villdyr iblant oss, hjemmehørende i skogen, men med middelklasseambisjoner, til stede nær sagt overalt, et sted nær deg.

Den myteomspunne rakkeren sniker seg inn i hagene våre, stjeler høns og nasker i søppelet, leker med fotballer og på trampoliner og sjarmerer oss i senk – eller gjør fra seg på hagehansker, før den blir borte.

Reven polariserer. For mange er den søt og fristende å temme, andre skriker etter kommunal og dødelig inngripen.

Andreas Tjernshaugen har skrevet boken «Reven: Portrett av et villdyr» om rødreven, dyret vi har så tett innpå oss, men sjelden ser.

Fakta: «Reven: Portrett av et villdyr»

Ny bok av Andreas Tjernshaugen

Kagge Forlag, 2021

Etter at revebestanden ble nær desimert av en skabbepidemi på 1970- og 1980-tallet, har den vokst seg solid. Nå er den litt av et syn, med blank, glatt og rødlig pels, et langstrakt ansikt, kvikke øyne med loddrette pupiller, ører på stilk og en innbydende fluffy svans.

– Å få se en rev handler bare om å stå opp veldig tidlig eller gå tur veldig sent, så får du før eller senere se en rev der folk bor. Vi trenger ikke dra på safari til Afrika for å se noe spektakulært i naturen, sier Tjernshaugen.

Å få se en rev handler bare om å stå opp veldig tidlig eller gå tur veldig sent

Andreas Tjernshaugen

Fakta: Rødrev

(lat.: vulpes vulpes)

Rovdyr i hundefamilien.

Den mest utbredte arten i sin slekt, forekommer over hele den nordlige halvkule.

Kilde: Store Norske Leksikon

Her er hans fem grunner til å elske reven:

1. Den er vill. – Den føles som det villeste dyret i nabolaget vårt. Ikke fordi den holder seg unna folk, men på den måten at den lever på sine egne premisser. Mye annet vilt blir forvaltet veldig nøye, men rødreven lever på tross av våre planer. Uansett hva vi finner på, ser den ut som den klarer seg ganske bra. Den er vill og fredløs, et skikkelig vilt dyr som styrer seg selv.

2. Den er smart. – Reven er intelligent, oppfinnsom, uforutsigbar og allsidig. Den kan spise mye forskjellig og leve i mange miljøer. Da kan den ikke bare gå på instinktene, men må lære noe nytt. Dessuten er den en jeger og trenger å være smartere enn byttet sitt. Tradisjonen er at reven er slu og listig. Det er nok ikke så mange gode eksempler på at reven legger en plan for å lure folk, men å løse problemer den står ovenfor, det klarer den. Reven har en sjokkerende evne til å komme inn i hønsegårder, men det er ikke sikkert at den vet at vi forsøker å hindre den.

Bilde fra boken, «Reven: Portrett av et villdyr».

Bilde fra boken, «Reven: Portrett av et villdyr».

3. Den er familiekjær. – Hannreven er et veldig omsorgsfullt dyr, og er med å stelle med valpene. Det er helt avgjørende at han henter mat til partneren. Hun er stuck med valpene, de trenger melken og varmen hennes. Ofte kan også tanter, søstre og andre revetisper være med på å oppfostre valpene. Men for rever som med andre, er det ikke bare enkelt med familie, det er mye konflikter. Alt dette bidrar til at reven er et dyr man kan identifisere seg med.

4. Den er et rovdyr. – Det følger drama med reven. Den er på jakt og lager trøbbel. Du kan høre at reven er på vei fordi fuglene bråker sånn. For meg som er interessert i natur, samfunn og kultur, er det også spennende med reven fordi det er konflikt rundt den sosialt, sånn som på Bygdøy i vinter hvor det var både sinte innbyggere og forsvarere av reven.

5. Den er pen. – Reven er et vakkert dyr. Rett og slett.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner