Stilkoden

Er det greit å gå med pels?

t Anna Skavlan

Kjære Stilkoden Jeg har arvet en pelskåpe av min svigermor. Den har hengt i skapet i flere år, men jeg lurer på om det kanskje er på tide å ta den frem, nå som vinteren kommer. Det er jo ingen ting som varmer mer enn en pelskåpe. Men hva er egentlig status for det evige spørsmålet: Er det greit å gå med pels? Hilsen advokat (27)

Hei advokat (27)

Det er i hvert fall én ting vi kan være enige om. Det er ikke noe særlig å kjøpe ny pels – det er vel bare for skatteflyktninger i Monte Carlo eller vestkant-tenåringer i Canada Goose-jakker og sånne vester med dinglende kaninskinn. Er det i det hele tatt noen andre som gjør det i 2023?

Motehus som Chanel, Prada, Burberry, Ralph Lauren og Versace har avbrutt all pelsproduksjon. 

I 2019 gjorde California det forbudt å selge ny pels. I England og Irland har pelsfarmer vært forbudt i to tiår, og innen 2025 vil det samme gjelde i Nederland og Frankrike. I år ble de to siste pelsfarmene i Norge stengt. 

Men hva om den allerede henger i skapet?

Arv. I min familie har vi en enorm minkpels som arvegods. Jeg har lurt på om jeg noen gang kommer til å kunne bruke den selv, gå rundt som en russisk romanfigur som kjemper mot de brutale vintrene i St. Petersburg. Men minkpelsen er så glatt og skinnende at den føles vulgær, som om jeg burde ha diamanter og en rik, eldre ektemann med sviktende helse som tilbehør. 

En av de få gangene minken ikke har sett voldsom ut, er på Gwyneth Paltrow som Margot i Wes Andersons film «The Royal Tenenbaums». Jeg innrømmer også at jeg synes Carrie Bradshaw ser bra ut når hun løper rundt i sin pelskåpe i de første sesongene av «Sex og singelliv». Alltid med små kjoler under, og høye hæler. 

Hennes pels var visst laget av vaskebjørn, som i liket med minken kun blir brukt for skinnet sitt. Da er saueskinnsjakken et mer etisk alternativ, hvor dyret blir brukt for mer enn bare pelsen. 

Human body, Flash photography, Outerwear, Organ, Smile, Cool

Dyrtid. Siste halvdel av sekstitallet var storhetstid for flottenfeiere ikledd pels. Her er John Lennon og Rolling Stones' Brian Jones omgitt av Eric Clapton, Yoko Ono, Julian Lennon og egne pelsjakker i desember 1968. Jones hadde her et drøyt halvår igjen å leve.

Foto: Hulton Archive / Stringer

Fusk. Ellers har vi jo fuskepelsen, som hadde sin storhetstid for 15 år siden, da gjerne fra Topshop, til knestrømper og nattkjole. Se ut som Alexa Chung eller Sienna Miller dagen derpå. Indie sleaze, som man gjerne kaller det. 

Heldigvis er vi blitt vi klokere, også her. Fuskepels er laget av syntetisk materiale, ofte plast, holder ikke varmen, er strengt talt ikke veldig fint og vil ende opp på dyngen før eller senere.

Ved å bruke en pels som er arvet eller funnet på en bruktbutikk, bidrar du ikke til det som gjenstår av pelsnæringen. Det er også betydelig mer bærekraftig å bruke et plagg som vil overleve i generasjoner, heller enn å kjøpe et syntetisk trendplagg. 

Hvis pelsen du har arvet ikke passer, kan du alltids ta den til en skredder og gjøre den om til noe mer flatterende – eller til fôr i en mindre provoserende jakke.   D2

Har du spørsmål om stil? Send dem til stilkoden@dn.no

Fur clothing, Animal product, Fashion design, Human, Entertainment

Jakkenekt. En kollega forteller å ha blitt nektet inngang på utestedet Killyrego i Oslo på tidlig 2000-tall, grunnet en pelsjakke. Det skjedde trolig aldri med Carrie Bradshaw.

Foto: Ron Galella Collection/Getty images