Dress shirt, Flash photography, Jeans, Trousers, Shoe, Window, Sleeve, Gesture, Collar

Hey ladies. Teksaneren, danseren og skuespilleren Patrick Swayze (1952–2009) visste hvordan han skulle kle seg i cowboyboots.

Foto: Aaron Rapoport/Corbis/Getty Images

Stilkoden

Hva tar jeg på meg til cowboyboots?

t Anders Kemp

Kjære Stilkoden. Min datter studerer i Utah, og når jeg nå skal på besøk, ligger jeg an til å kjøpe cowboyboots for første gang. Jeg er en leder på litt over 60, som trives i jeans og har en favorittjakke i svart skinn – helt plain. Hvordan unngår vi Jan Bøler-syndromet? Hilsen Terje

Hei Terje

Jan Bøhler, ja! Er ikke han litt fet, da? Groruddalens sunne og umusikalske Iggy Pop, som spiser fisk og grønt, dropper pilsen, men snakker guttas språk, henger fra grener etter én arm.

Men skinnjakke og boots, «roots rock»-stilen, som var så stor i Norge blant ymse kulturmenn i lisseslips på begynnelsen av 1990-tallet? Det kan bli litt støvete.

Siden jeg utelukkende forholder meg til Chelsea-boots og fjellstøvler i den røffere avdelingen av skobutikken, måtte jeg gå til ekspertisen. Jeg har for eksempel en skointeressert country-fyr i nettverket – medgrunnlegger av plateselskapet Die with your boots on – samt en kollega og voksen hipster som fort er å se i gule bukser og racersykkel til de høyhælte støvlene.

Vedkommende var for øvrig forlover i en felles venns bryllup på Akershus festning i sin tid, kledd i smoking og cowboyboots. Var det kanskje et lite nikk til den amerikanske klesdesigneren Ralph Lauren eller en gjennomtenkt skjødesløs stil – en slags lokal variant av det italienerne kaller sprezzatura

«Du klarer liksom ikke gjøre noe uten en liten protest!», var det en i bryllupet som konkluderte. 

Men det er slett ikke dumt å gi western-støvlene en stilmessig polish.

Hoppla! Først og fremst: Det er viktig å forstå at dette er vanlige sko, ikke minst i Utah. De må bæres som andre typer sko – du er ikke på karneval. Hvis du er i byen på vei til jobb, er det pensko – er du på arbeid i skogen, styles de til arbeidstøy. Det er definitivt en god idé å handle dem i USA fremfor Europa – og de må prøves på foten, dropp nettbutikken. Er disse deg? 

Selv tenker jeg dette blir fint til noen jeans, kanskje en god, mørkleblå merinoullgenser med skjorte under? Sleng på en beige frakk og du ser ut som Robert Redford på vei til casting i rollen som Arne Treholt.

Samtidig, med en passe frisk skjorte, eller en kledelig ikke-kroppsnær t-skjorte, kan du effektivt myke opp en litt rocka profil.

Dress shirt, Fashion design, Clothing, Hair, Footwear, Head, Shoe, Sleeve, Gesture, Collar

These boots are made for walking. Designer Ralph Lauren på vei ned catwalken under New York Fashion Week i 2016.

Foto: JP Yim/Getty Image

Tilbake. Fasiten er vel imidlertid noe nærmere flotte Patrick Swayze. Dette antrekket går rett inn i Stilkodens lookbook; pene mellomblå jeans, en krisp, hvit skjorte, meget elegante cowboyboots med broderier og en litt oversized blazer. Glem heller ikke hockeysveisen! 

Herremoten rusler som regel etter kvinnemoten, og cowboystøvlene hadde et øyeblikk i fjor. Navn som Kendall Jenner og Emily Ratajkowski ble fotografert i broderte varianter stylet med bare ben, korte skjørt og bohemske topper. 

Sist lørdag stilte artist Nils Bech opp med et par cowboyboots da han var lørdagsgjest i Dagsrevyen. Nå har du ikke bare sjansen til å være original og litt kul, du kan også bli (ufrivillig) hippere enn datteren din. D2

Saken inneholder annonselenker som gir DN inntekter. Redaksjonens valg påvirkes ikke av dette.

Under Stilkoden finner du anbefalinger, noen ganger med annonselenker.  Hvis du kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, merket med «annonselenke», tjener DN penger. Hva vi skriver om i Stilkoden, er motivert av det vi mener er journalistisk interessant. Ingen eksterne aktører kan styre innholdet i denne spalten eller anbefalingene knyttet til saken.