Luggage and bags, Photograph, White, Black, Black-and-white, Standing, Smile, Style

Birkin uten bh. Jane Birkin med Serge Gainsbourg på premieren av filmen «Slogan» i 1969. Den franske skuespilleren og sangeren så aldri ut som hun brydde seg, i hvert fall ikke nok til å ta på undertøy.

Foto: Yves LE ROUX/Gamma-Rapho via Getty Images

Stilkoden

Kan jeg gå uten bh på jobb?

t Anna Skavlan

Kjære Stilkoden I flere år nå har jeg kjørt en Steve Jobs-look på jobb, med høy hals og veldig beskyttet brystparti. Men jeg begynner å bli lei. Jeg vil gjerne slippe bh-en, kanskje leke litt med utringning, samtidig vil jeg ikke fremstå upassende eller avkledd på arbeidsplassen. Spørsmålet mitt er derfor: Kan jeg som kvinne gå bh-løs på jobb, uten å fremstå vulgær? Hilsen kvinne (26)

Kjære kvinne (26)

Nei da, det er ikke Anders Kemp som skal svare på et spørsmål om kvinnelige kolleger kan gå uten bh på jobb. I noen uker fremover vil jeg, Anna Skavlan, vikariere i Stilkoden. 

Da får vi vel begynne med pupper.

moss og birkin. Først og fremst handler dette vel om hvor man jobber.

Bak bardisker rundt St. Hanshaugen og Fredensborg i Oslo virker det å være bh-løs på jobb nærmest å være et krav, at stilen skal være like naturlig som vinen de serverer. Disse stedene er små lommer av 1990-tallet, da alle de kule jentene lot det henge fritt. 

Som Kate Moss på fest i 1993, i en glinsende slip-kjole med kun svart underbukse under, ingen sminke og en sigg mellom fingrene. Eller Jane Birkins uanstrengte kulhet på 1960-tallet. Jeg tror ikke hun eide bh på den tiden. Men det var ikke mangel på kjoler i løs strikk.

Men hva om man jobber på kontor, og er hverken supermodell eller fransk filmstjerne?

useriøse gjøker. En (kvinnelig) kollegas svar på spørsmålet var «vær så snill, ha litt verdighet», vedkommende mente at de bh-løse i kontorfellesskap var «useriøse gjøker».

Det innerste plagget kan fungere som en del av en slags kontorrustning. De klærne som gjør oss litt rettere i ryggen, og loser oss inn i rollen som «ansatt». Da får man også girskiftet mellom arbeidstid og fritid, ved en liten manøver under genseren så fort man har kommet hjem på slutten av dagen. Frihet!

Det er dog ingen regler som stopper deg fra å føle den friheten hele dagen. 

På den ene side føler jeg meg nesten pliktig til å oppfordre alle til å være «bh-løse gjøker», å se ut som Carrie eller Samantha i de første sesongene av «Sex og singelliv», eller dagens unge it-jenter som Lily-Rose Depp og Zoë Kravitz.

Men jeg er ikke nødvendigvis enig.

Luggage and bags, Vision care, Glasses, Sunglasses, Neck, Sleeve, Waist, Goggles, Eyewear, Thigh

Usjenert. Modell og influenser Kendall Jenner er en av flere unge berømtheter som stadig er å se uten bh, her på Manhattan i mai 2022.

Foto: Gotham/GC Images

håndfull. For så dramatisk trenger man heller ikke være. En bh er ikke lenger søsteren til korsettet, med stropper som gnager og spiler som punkterer huden. 

Å være bh-løs er kanskje også bare et alternativ for dem som har en liten håndfull på brystet? Da er det ingen som legger merke til om det finnes en bh under klærne eller ikke. Selv kan jeg ikke snakke av erfaring når det gjelder å ha mer volum i brystpartiet, jeg kan kun snakke av misunnelse.

Men dette spørsmålet handler vel ikke så mye om stil, som om oppførsel. 

Man burde ikke mene noe om andres kropp, med mindre det er en utelukkende positiv – og ikke minst privat – hyllest. Men, la oss være ærlige, omriss av brystvorte under en litt for tynn genser kan få kolleger til å sette kaffen i halsen – uansett om den tilhører en mann eller en kvinne.

Så min oppfordring er å se deg rundt. Jobber du et sted hvor du kan ha samme antrekk du ville brukt en lørdag kveld eller søndagen etter – for eksempel en bar hvor bartenderen røyker med stamgjestene? «Free the nipple», som de sier. 

Jobber du derimot et sted der øyekontakt er viktig, ville jeg kanskje sørget for at genseren er tykk eller skjorten ikke gjennomsiktig om bh-en ligger igjen i skuffen. D2

Har du spørsmål om stil? Send dem til stilkoden@dn.no

Saken inneholder annonselenker som gir DN inntekter. Redaksjonens valg påvirkes ikke av dette.

Under Stilkoden finner du anbefalinger, noen ganger med annonselenker.  Hvis du kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, merket med «annonselenke», tjener DN penger. Hva vi skriver om i Stilkoden, er motivert av det vi mener er journalistisk interessant. Ingen eksterne aktører kan styre innholdet i denne spalten eller anbefalingene knyttet til saken.