– Jeg hadde et helt fint forhold til Harvey Weinstein

Tekst

Vil du få varsel hver gang Josh Glancy publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Ronan Farrow, sønnen til Woody Allen og Mia Farrow, skrev artiklene som førte til Hollywoods mannefall.

Prisvinner. I april mottok Ronan Farrow og de to journalistene Jodi Kantor og Megan ­Twohey den prestisjetunge Pulitzer-prisen for sitt arbeid med å avsløre seksuell trakassering begått av mektige menn. – Hvis jeg graver frem viktige sannheter som trenger å komme opp i dagens lys, er jeg fornøyd med det jeg driver med, sier han.

Ronan Farrow har lenge vært New Yorks barnekonge, eslet for store ting helt siden han ble opptatt som bachelorstudent ved Bard College i den oppsiktsvekkende alderen av elleve år. Nå er han 30, men ligner fremdeles den himmelske korgutten paparazziene elsket så høyt tidlig på 1990-tallet, da foreldrene hans, Woody Allen og Mia Farrow, kanskje var det mest berømte paret i Hollywood.

Fakta: Ronan Farrow

Født i 1987 i New York.

Sønn av Mia Farrow og Woody Allen.

Var med tre artikler om Harvey Weinstein i The New Yorker sterkt delaktig i filmmogulens fall.

Mottok i april den prestisjetunge Pulitzer-prisen sammen med Jodi Kantor og Megan Twohey for arbeidet med Harvey Weinstein-saken.

Er på magasinet Times liste over de 100 mest innflytelsesrike menneskene i verden.

Ga nettopp ut boken «War on Peace» om amerikansk utenrikspolitikk.

I årevis flakket Farrow verden rundt på jakt etter måter å leve opp til sitt potensial på. Dører åpnet seg, studiegrader ble oppnådd og en myte begynte å svirre rundt denne eksepsjonelt intelligente unge mannen. Men det er med den senere tids sensasjonelle avsløringer om Harvey Weinstein at Farrow virkelig har vist seg frem for verden, som en innbitt, målrettet gravende reporter med blikk for det journalistiske lynnedslaget.

Jeg hadde et helt fint forhold til Harvey Weinstein. Jeg hadde absolutt ikke noe uoppgjort med ham

RONAN FARROW – journalist og forfatter

– Jeg hadde et helt fint forhold til Harvey Weinstein, sier han.

– Jeg hadde absolutt ikke noe uoppgjort med ham, jeg hadde veldig hyggelige møter med ham. Begge foreldrene mine hadde vært med i filmer som han distribuerte.

Nå vil alle ha en bit av Farrow, journalisten som er mer interessant enn objektene sine. Han er i staben til det anerkjente magasinet The New Yorker og har signert en treårig avtale med HBO om å lage et aktualitetsmagasin.

Og han har akkurat utgitt en bok, «War on Peace», en påminnelse om at han før han felte giganter som journalist, var en dedikert utenrikspolitisk nerd.

Før stormen. Ronan Farrow på ferie i Irland med søsteren Dylan, moren Mia Farrow og faren Woody Allen i 1991. Kort tid senere tok foreldrenes forhold slutt, og søsteren anklaget faren for seksuelle overgrep.

Før stormen. Ronan Farrow på ferie i Irland med søsteren Dylan, moren Mia Farrow og faren Woody Allen i 1991. Kort tid senere tok foreldrenes forhold slutt, og søsteren anklaget faren for seksuelle overgrep.

Konge

Det umiddelbare inntrykket av Farrow, er at han er politisk bevisst, besatt av mobilen, kyndig med sosiale medier, skarp og seksuelt udefinerbar. På vei ut fra et fotoopptak midt i det ortodokse jødiske strøket i Brooklyn, kledd i blå dress med fint snitt og med målbevisst, gutteaktig gange kunne ikke Farrow sett mer malplassert ut blant hipsterne, fikserne og trikserne. Men i løpet av sekunder hilser en diger lokal beboer på ham fra den andre siden av gaten: «Hei, Ronan Farrow, du er konge. Du er konge. Kan jeg ta deg i hånden? Du gjør en flott jobb.»

Episoden er en påminnelse om at Farrow er alt annet enn typisk. Hvis du fant på livet hans til en roman, ville enhver anstendig redaktør prøvd å holde deg igjen – babykjendis, vidunderbarn, tenåringsdiplomat, Oxford-student, nyhetsanker, gravejournalist og nå seriøs utenrikspolitisk forfatter. Det virker bare for mye.

Farrows tre drepende artikler om Harvey Weinstein i The New Yorker var delvis utløsende for Metoo-stormen. De ble publisert noen dager etter Jodi Kantor og Megan Twoheys artikkel i New York Times som brøt ned filmmogulens forsvarsverk og gjorde slutt på karrieren hans.

Farrows saker brakte flere ofre frem i lyset og demonstrerte de stygge taktikkene Weinstein brukte for å holde oppførselen sin skjult, inkludert en gruppe tidligere israelske Mossad-agenter for å etterforske de som anklaget ham.

***

Metoo – kort oppsummert
Tekst: Kaja Kirsebom
Alle foto: Getty Images

2017

5. oktober
I The New York Times fremkommer det at mediemogulen Harvey Weinstein har inngått forlik med åtte kvinner over flere tiår, for å tie om seksuell trakassering og overgrep.

Harvey Weinstein

9. oktober
Weinstein blir sparket av styret i sitt eget produksjonsselskap.

10. oktober
The New Yorker publiserer Ronan Farrows sak om Harvey Weinstein, hvor tre kvinner står frem med voldtektsanklager.

15. oktober
Skuespiller Alyssa Milano oppfordrer kvinner til å respondere med emneknaggen #metoo på Twitter om de har vært utsatt for seksuell trakassering eller overgrep. Ifølge Twitter var emneknaggen brukt mer enn 1,7 millioner ganger et par uker etter.

Alyssa Milano

29. oktober
De første anklagene om overgrep begått av Kevin Spacey. To dager etter innstiller Netflix produksjonen av «House of Cards».

6. desember
Metoo-varslerne kåres til «årets person» av Time Magazine.

*

2018

1. januar
Mer enn 300 kvinnelige Hollywood-skuespillere samler seg om Times Up-bevegelsen, hvis hensikt har å belyse seksuelle trakassering i bransjen.

Kevin Spacey

7. januar
Under den 75. Golden Globe-utdelingen stiller skuespillere opp i svart i solidaritet med Times Up-bevegelsen.

20. januar
Millioner av amerikanere tar til gatene i «Womens March» i protest mot Donald Trumps politikk og verdigrunnlag.

3. mars
Metoo og Times Up blir et stort emne under årets Oscar-utdeling. Ashley Judd, Annabella Sciorra and Salma Hayek, som var blant de første til å omtale Weinstein-overgrepene i media, holder en tale om produsentens fall og endringene i bransjen.

Bill Cosby

16. april
Jodi Kantor og Megan Twohey (The New York Times) og Ronan Farrow (The New Yorker) vinner Pulitzer-prisen for arbeid i offentlighetens interesse for avsløringene om Harvey Weinstein.

26. april
Bill Cosby blir funnet skyldig i å ha dopet ned og misbrukt en kvinne. Dette er den første store dommen overgrepssaken mot en kjendis etter Metoo-bevegelsen.

10. mai
Spotify fjerner R. Kellys musikk fra sine egne spillelister og brukeranbefalinger i tråd med nye retningslinjer grunnet anklager om seksuelle overgrep mot unge kvinner og jenter over flere tiår.

R. Kelly

***

Ødipus-vinkelen

Det er noe dypt ironisk i at ryktet og arbeidet til Farrows egen far, som han ikke har kontakt med, har fått gjennomgå som følge av oppmerksomheten rundt seksuelle overgrep.

Et stort antall skuespillere, deriblant Colin Firth og Rebecca Hill, har sagt at de aldri vil jobbe med Woody Allen igjen, på grunn av påstandene om overgrep fra hans adoptivdatter Dylan. Allen giftet seg også med Farrows adoptivsøster, Soon-Yi Previn. «Han er faren min som er gift med søsteren min», som Farrow sa det en gang. «Det gjør meg til sønnen og svigersønnen hans. Det er et stort moralsk overtramp.»

Så var angrepet på Weinstein også et angrep på Allen, en sønn som begår fadermord, kanskje på vegne av sin krenkede mor? Ødipus-vinkelen irriterer ham.

– Det blir lettvint journalistikk når folk griper til overskriftene om Hollywood-forbindelsen og hevnfortellingen, sier han.

– Det er en billig fortelling Harvey Weinstein brukte som våpen. Han prøvde å diskreditere alle reportere som jobbet med dette, og det var det eneste han kunne finne om meg, etter mye overvåkning. Dette var ganske enkelt en stor historie, og jeg er en ambisiøs journalist.

Farrow hadde et godt forhold til produsenten før han bidro til hans fall. Oppgjørets time for Allen kan altså ha vært tilfeldig, men Farrow innrømmer at hans «emosjonelle forståelse» for Weinstein-historien var påvirket av å «ha en søster som ble seksuelt misbrukt og så sto frem med det».

Allen har lenge vært anklaget for å ha misbrukt Dylan Farrow. Historien dukket først opp under Allen og Mia Farrows bitre brudd i 1993, men ble aktualisert i 2014, da Dylan i et åpent brev til The New York Times beskrev hvordan Allen hadde forgrepet seg på henne på et loft da hun var syv. Allen har alltid benektet anklagene.

Ronan har hele tiden trodd søsteren, noe som bidrar til å forklare at han tilsynelatende er besatt å avsløre maktmisbruk, spesielt begått av innflytelsesrike menn. Nylig avslørte han i en gravesak for The New Yorker hvordan Karen McDougal, en tidligere Playboy-modell, hadde fortalt detaljer om sitt forhold til president Trump i en historie som ble kjøpt opp og begravet upublisert av Trumps allierte David Pecker, eieren av National Enquirer.

Yrkesetikk. – Jeg var så heldig å få vokse opp med en veldig sterk forventning om å tjene samfunnet innprentet i meg, sier Ronan Farrow. Han beskriver moren som et av de mest etiske menneskene han noensinne har møtt.

Yrkesetikk. – Jeg var så heldig å få vokse opp med en veldig sterk forventning om å tjene samfunnet innprentet i meg, sier Ronan Farrow. Han beskriver moren som et av de mest etiske menneskene han noensinne har møtt.

Frykt og paranoia

Weinstein, Allen, Trump. Farrow ser paralleller i måten berømte mennesker kan bruke rikdom og status til å mobilisere et nettverk av advokater, redaktører, etterforskere og vennligsinnede medier til å kneble stemmene som truer med å avsløre ugjerningene deres.

– Jeg ser hvordan noen av disse systemene blir brukt til å true folk til taushet, sier han.

Farrow sier at han fikk se dette på nært hold med faren og søsteren, og hevder Allen har undergravet Dylans anklager.

– Den typen erfaringer fikk meg til å innse hvor dypt åren av uuttalte historier faktisk lå. Hvor mektig de rike og privilegertes evne til å fordreie en fortelling og kneble folk faktisk er. Og hvor mye de overlevende som snakket til meg, faktisk trengte den plattformen.

Jeg ser hvordan noen av disse systemene blir brukt til å true folk til taushet. Den typen erfaringer fikk meg til å innse hvor dypt åren av uuttalte historier faktisk lå. Hvor mektig de rike og privilegertes evne til å fordreie en fortelling og kneble folk faktisk er

RONAN FARROW – journalist og forfatter

Han opplevde selv frykt og paranoia mens han etterforsket Weinstein-saken. Han flyttet på et tidspunkt ut av leiligheten sin på Manhattan, av frykt for overvåkning. Fulgte noen etter ham? Byttet han telefon? Hvor mange sikkerhetshensyn tok han?

– Mange, sier han.

– Det var skremmende omstendigheter.

Han vil ikke utdype fordi «det har med politietterforskning å gjøre».

Kontakt. Woody Allen og lille Ronan Farrow, som den gangen het Satchel, under innspillingen av førstnevntes film «Everyone Says I Love You» i 1995.

Kontakt. Woody Allen og lille Ronan Farrow, som den gangen het Satchel, under innspillingen av førstnevntes film «Everyone Says I Love You» i 1995.

Irriterende nerd

Der han strener gjennom Brooklyn, utstråler Farrow den samme veslevoksne iveren vennene hans sier han hadde da han påbegynte sin første universitetsgrad som barn. Kombinasjonen av sårbarhet og ekstrem selvsikkerhet er avvæpnende. Enten det gjelder gretne, gamle politikere eller desperate traumeofre, slipper han til der andre mislykkes. Stort sett er det fordi han jobber hardere, har attentimersdager og dropper familiebrylluper.

– Jeg kan være veldig irriterende. Alle kilder jeg noen gang har jaktet på, kan bekrefte det. Det eneste som betyr noe, er arbeidet. Jeg har vært på toppen, jeg har vært på bunnen. Applausen kommer og går, sier han.

– Det eneste som betyr noe, er: Gjør du en god jobb? Gjør det en forskjell? Hvis jeg graver frem viktige sannheter som trenger å komme opp i dagens lys, er jeg fornøyd med det jeg driver med. Hvis jeg ikke gjør det, blir jeg rastløs og frustrert.

David Remnick, redaktør i The New Yorker, beskriver Farrows yrkesetikk som «besatt». Farrow tillegger sin «utrolige» mor mye av æren.

– Hun er et av de mest etiske menneskene jeg noensinne har møtt.

Mia Farrows filantropi inkluderte å adoptere ti barn ved siden av sine fire biologiske, mange av dem funksjonshemmede, fra Vietnam og Korea.

– Jeg var så heldig å få vokse opp med en veldig sterk forventning om å tjene samfunnet innprentet i meg, sier han.

– Jeg hadde en fantastisk familie som var satt sammen fra hele verden. Og jeg var så heldig å vokse opp med en viss følelse av perspektiv, en forpliktelse til å være så nyttig jeg kan.

Farrow het Satchel som barn, men moren endret fornavnet hans etter det smertefulle bruddet med Allen. Han tilbrakte store deler av de sene tenårene ved Yale Law School, delvis i rullestol etter at han utviklet en sjelden bensykdom i Sudan.

– Vennene mine ved Yale ble kjent med meg i rullestol, og det er vanskelig i nye omgivelser, når alt du vil er å date og henge med folk. Det er også noe som isolerer deg.

Deretter fikk han jobb i Utenriksdepartementet og som 22-åring ble han en av protesjeene til Richard Holbrooke, spesialutsendingen til Afghanistan. Farrow jobbet med de ikke-statlige organisasjonene i regionen. Holbrooke fikk hjerteinfarkt i 2010 under et møte med utenriksminister Hillary Clinton, og Farrow fikk straks jobb som hennes spesialrådgiver for globale ungdomssaker.

Senere dro han til Magdalen College i Oxford på et Rhodes-stipend, en ydmykende opplevelse siden «alle i Rhodes-gruppen var lamme, kjernefysikere og ballerinaer samtidig. Det hindrer deg i å noensinne få et stort ego». Han «elsket» Oxford og brydde seg ikke om været.

– Jeg er jævlig blek. Jeg trenger ikke sol, sier han.

Blant de 100. I april var Ronan Farrow, moren Mia Farrow og skuespiller Emily Nestor – en av kvinnene i Harvey Weinstein-skandalen – på galla i anledning magasinet Times liste over de 100 mest innflytelsesrike menneskene i verden. Farrow er på listen.

Blant de 100. I april var Ronan Farrow, moren Mia Farrow og skuespiller Emily Nestor – en av kvinnene i Harvey Weinstein-skandalen – på galla i anledning magasinet Times liste over de 100 mest innflytelsesrike menneskene i verden. Farrow er på listen.

En sørgesang

Bredden i Farrows interesser er oppsiktsvekkende, men historien han forteller i «War on Peace», reflekterer det dominerende temaet i karrieren hans – å stå opp for de svake, i dette tilfellet et stadig mer marginalisert Utenriksdepartement. Boken er en sørgesang for det amerikanske diplomatiets langsomme død.

Utenriksdepartementet har ofte vært oppblåst og selvhøytidelig, innrømmer han, men i de seneste tiårene er det blitt urettferdig nedsablet, fratatt oppgaver, prestisje og budsjetter til fordel for Pentagon og etterretningstjenestene.

Denne prosessen har akselerert merkbart under Trump, som ikke gjør noen hemmelighet av sin beundring for generaler, men Farrow påpeker at selve konseptet statsmannskunst – langsomt, gjennomtenkt arbeid som utføres av regionale eksperter og karrierediplomater – er blitt undergravd siden 11. september og enda tidligere.

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.

Meld deg på her

– President Trump gikk inn i en situasjon der disse institusjonene, som er livsviktige for amerikansk sikkerhet, allerede var i en truet posisjon, og har egentlig bare vridd om kniven, sier han.

For øyeblikket ligger Farrows ideal, nitid diplomati, på søppelhaugen. Han ser Holbrookes karriere som symbolet på denne nedturen. Holbrooke blir en tragisk figur i boken – den siste diplomaten i en verden dominert av militære ledere, avvist av Barack Obama og hans team mens han desperat prøver å utvikle en strategi for fred. Etter at hjertet hans gir opp og man stormer til sykehuset med ham, blir hans siste, nedskrevne ord: «Dere er nødt til å stanse denne krigen i Afghanistan.»

Farrow tror det er «stor sannsynlighet for» at ambassadøren kunne ha forandret Amerikas retning i det som er blitt en evig krig, om han hadde overlevd og blitt lyttet til. «Han var det nærmeste jeg har kommet en far», fortalte Farrow Hillary Clinton umiddelbart etter Holbrookes død. Clinton klemte ham og tok ham med seg til nærmeste bar.

Krig og fred. Nylig utkom Farrows første bok, «War on Peace», om det amerikanske diplomatiet. «Vi er på vei til å bli en nasjon som hverken har forhandlere eller fredsmeglere, som skyter først og spør etterpå», uttalte han i et intervju med magasinet Time. Her er Farrow i samtale med sjefredaktøren for HuffPost, Lydia Polgreen.

Krig og fred. Nylig utkom Farrows første bok, «War on Peace», om det amerikanske diplomatiet. «Vi er på vei til å bli en nasjon som hverken har forhandlere eller fredsmeglere, som skyter først og spør etterpå», uttalte han i et intervju med magasinet Time. Her er Farrow i samtale med sjefredaktøren for HuffPost, Lydia Polgreen.

Offentlig ansvar

I boken beskriver han også et avslørende raserianfall fra Holbrooke. «Jeg vet at du tror at du har et kall», skriker ambassadøren til Farrow. «At du kommer til å gjøre store ting. At du vil gjøre en forskjell for landet ditt. Jeg vet at du har følt deg sikker på det helt siden du var ung.»

– Det er definitivt en presis beskrivelse, smiler Farrow.

– Jeg tror ikke jeg har like spisse albuer som tilnærmingsform. Eller samme opplevelse av kall og selverkjent ambisjon om å være en stor skikkelse på historiens scene. Det vi antagelig har til felles, er en forpliktelse overfor landet vårt og en sterk følelse av offentlig ansvar.

– Det er stort sett ikke plass til noe annet enn arbeid, innrømmer han.

Mens han jobbet med Weinstein-saken, gikk han glipp av søsterens bryllup.

– En eller annen gang blir jeg nødt til å forholde meg til dette og bygge et liv, men akkurat nå er jeg veldig opptatt av arbeid.

Når han kommer seg ut, antyder instagramkontoen hans at han gjør mye ut av det: prisutdelinger med Kim og Kanye, cocktail med «Today Show»-vert Megyn Kelly, snap-er med Natalie Imbruglia, Joe Biden, Usher.

Les også:
Farrow har vært berømt siden han gikk i bleie. Her prøver han Woody Allens karakteristiske briller i 1989.

Farrow har vært berømt siden han gikk i bleie. Her prøver han Woody Allens karakteristiske briller i 1989.

«Muligens» Sinatras sønn

Under viddet og sjarmen er det utvilsomt stål i Farrow. Når han blir presset med personlige spørsmål, virker reaksjonen foraktfull. Hva med det vedvarende ryktet som ble initiert av moren hans i et Vanity Fair-intervju i 2013, om at den virkelige faren hans godt kan være Frank Sinatra? Farrow ligner utvilsomt mer på Ol’ Blue Eyes enn Woody Allen. Det har vært noe vagt i Farrows få offentlige uttalelser om temaet. «Hør her, vi er alle ’muligens’ Frank Sinatras sønn», tvitret han den gangen.

Har han noen gang tenkt på å ta en DNA-test?

– Du er en bedre journalist enn det spørsmålet, slår han tilbake.

Hans eget kjærlighetsliv har vært gjenstand for spekulasjon. Menn, kvinner – det er tydelig at begge kan forelske seg i ham. Han mottok nylig en Courage-pris fra Point Foundation for sine artikler om LHBT-stoff, og kalte sitt medlemskap i det miljøet «en utrolig kilde til kraft».

Hans nåværende partner later til å være Jon Lovett, podkast-helt og tidligere taleskriver for Obama, men Farrow er motvillig om temaet. Har de fremdeles et forhold?

– Jo da, sier han.

– Jeg har alltid vært veldig åpen om å delta på ting med kjærestene mine, og det er alt jeg har å si.

Les også: Vilje til slakt

Alt i alt har Farrows 30 år på jorden vært en ganske rar reise. Det er vanskelig å se nøyaktig hvilke arr han bærer på under det kjappe intellektet og den bleke huden, men det må da være noen?

– Ja jøss. Der faller «myten» om hvor enkelt og positivt alt har vært. Jeg skulle ønske den var sann, men det har vært nok av smerte. Jeg har vært så heldig å komme ut av de erfaringene helskinnet og relativt sunn, sier Farrow.

– Du kan selv bedømme hvor mentalt stabil jeg er.

© 2018 The Sunday Times / The Interview People

* (Vilkår)

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk