Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Den lille storbyen

Tekst
Söta by. En matbit på en av Feskekörkans restauranter, en tur i parken Trädgårdsföreningen, en kald pils på Brewers Beer Bar, eller en pølse «med alt» i hipsterbydelen Majorna – det er mer enn nok å ta seg til i Göteborg.

Söta by. En matbit på en av Feskekörkans restauranter, en tur i parken Trädgårdsföreningen, en kald pils på Brewers Beer Bar, eller en pølse «med alt» i hipsterbydelen Majorna – det er mer enn nok å ta seg til i Göteborg.

Göteborg er den grå industribyen som vokste seg stor og fargerik.

Fakta:

Göteborg
Sveriges
nest største by, etter hovedstaden Stockholm. 550.000 innbyggere, nesten én million i Stor-Göteborg.
Byen ble anlagt på initiativ av Gustav II Adolf, fikk bystatus i 1621.
Industriby, og kjent som hjemsted for bedrifter som Volvo, SKF (Svenska Kullagerfabriken) og kameraprodusenten Hasselblad.
En stor del av Sveriges eksport og import skjer via Göteborgs havn.
Kjente göteborgere er Håkan Hellström, Sten-Åke Cederhök, Viveca Lärn, Tomas von Brömssen, Glenn Hysén, Laleh Pourkarim, Glenn Strömberg, Karin Dreijer (The Knife) og Lasse ­Brandeby (Kurt Olsson).
Nett goteborg.se

Ta mig till kärlek ta mig till dans
Ge mig nåt som tar mig någonstans

15 år har gått siden Håkan Hellström sang Göteborg inn på både svenske og norske hitlister med «Känn ingen sorg för mig Göteborg».

15 år som har endret industribyen ved utløpet av Göta älv, elven som deler byen mellom øya Hisingen og sentrum; kraner, tørrdokker, cisterner og piper nede ved industrihavnen har fått konkurranse fra eksklusive landemerker i havnebyens moteforretninger, uteliv, fremadskuende restaurantkonsepter og enestående parkanlegg.

Her er D2s guide til Göteborg, din nærmeste storby.
Se kart nederst i saken.

 

Båttur
Älvsnabben og Norra Älvstranden

Norra Älvstranden er Hising-siden av byen, her lå skipsverftene som var byens hovednæring frem til 1970-tallet. Verftsbygninger, tørrdokker og kraner er blitt stående, men på snaut 20 år er hele området langs Göta älv blitt boligstrøk. Kostbare leiligheter, kontorer, skoler. Små båthavner og en og annen restaurant. Den beste måten å få overblikk over byens historie og utvikling på, er å hoppe på passasjerfergen Älvsnabben som kjører i sikksakk mellom elvebreddene. Den begynner ved Götaälvbron like ved sentralstasjonen, går forbi Göteborgsoperan og Bananpiren, fortsetter til Järntorget og over til Lindholmen og Eriksberg, tidligere verftsområder som i dag er totalforvandlet. Lindholmen er et fint sted å gå i land for en rusletur på Norra Älvstranden, eller kanskje et besøk på ­Riverside Hotel, som ligger helt nede ved vannet og har ­servering hele dagen.

Älvsnabben kjører videre til Älvsborgsbron, forbi de gamle ­trehusene på Slottsberget. Ved enden av Älvsborgsbron ligger kulturreservatet Klippan, med sine mørkerøde og velbevarte teglstensbygg, tidligere ­fabrikker og boliger, og ­kunsthallen Röda Sten.

SAS Radisson Blu Riverside Hotel | Lindholmspiren 4 | radissonblu.se

Feskekörka

Feskekörka

Kunst
Röda Sten

Röda Sten er en kunsthall omgitt av skateramper, graffiti og trebrygger i vannkanten. Her slår folk seg ned med medbragt mat eller et par kalde øl. Inne i kunsthallen holdes interessante samtidskunstutstillinger i røffe ­omgivelser. På hjørnet ligger en restaurant og bar med uteservering som tilbyr lunsj, middag og en populær søndagsbrunsj. Det er avslappet og småalternativt, hit kommer både lokalbefolkning og kulturinteresserte.

Röda Sten | Röda Sten 1 | rodasten.com

Röda Sten

Röda Sten

Kultinnehavere
Grill Del Mundo

Bistrobrødrene Miki og Kiki Ingber har nylig åpnet Grill Del Mundo midt på Kungsportsplatsen i sentrum. Brødrene har åpnet restauranter og barer i Göteborg i snart 20 år, og driver blant annet den meksikanske fine dining-restauranten Puta Madre. Grill Del Mundo konsentrerer seg om grillmat og skifter meny fire ganger i året – alltid med to nye matdestinasjoner som utgangspunkt. Først ut er Sør-Korea og Teheran.

Noen av byens dyktigste og mest kreative kokker er samlet på kjøkkenet, og lokalet og detaljene er like imponerende: Restauranten har flere etasjer, og dekoren i de ulike rommene spenner fra det enkle til det psykedeliske. Grill Del Mundo har eget servise – ikke én detalj er overlatt til tilfeldighetene. Om sommeren snurrer ulike dj-er plater på takterrassen til langt på natt, det er nemlig ingen naboer som kan bli forstyrret.

Grill Del Mundo | Kungsportsplatsen 1 | grilldelmundo.se

Hoze

Hoze

Fiskerestaurant
Vestkystfisk på japansk

Byen med egen fiskehavn og eget fiskemarked – Feskekörka – har flere klassiske fiskerestauranter, men Hoze er i særklasse. Eier José Cerdá (bildet) er utdannet i japansk sushi etter alle kunstens regler, har kunnskap om Vesterhavets ulike fiskesorter, kjenner fiskerne og plukker egenhendig ut skalldyrene som skal brukes. Restauranten har bare seks plasser, så det gjelder å reservere på forhånd. Mesteren bestemmer menyen, og tilbereder sjø­maten på ærbødig vis. En helt spesiell opplevelse, i seg selv verdt turen til Göteborg.

Hoze | Stigbergsliden 17 | hozerestaurant.com

Dorsia

Dorsia

Opplevelse
Fantasi og lekenhet

Dorsia er nærmest utenom­jordisk. Man går inn døren, ­gjennom tunge draperier, og er ­plutselig et helt annet sted. I en annen tid, 1920-tallsaktig, og omgitt av farger, malerier, stoffer, antikviteter, kunst og en og annen modernitet. Myke møbler og søtt personale i sobre ­antrekk. Musikken gjenspeiler rommene, barene, de private middagsselskapene. Dorsia er åpent for lunsj, ettermiddagste, middag og ikke minst for en god drink (utvalget av gin kan imponere den mest verdensvante). Eier Thomas Petersen kommer fra en familie full av entreprenører og teaterfolk, og lever visstnok etter mottoet: «Kan jeg ikke kjøpe Jaguar, vil jeg heller sykle.» Ingen kompromisser, med andre ord. Dorsia er i tillegg hotell.

Dorsia | Trädgårdsgatan 6 | dorsia.se

SAS Radisson Blu Riverside Hotel

SAS Radisson Blu Riverside Hotel

Musikk
Klassisk og verdensmusikk

I Göteborgs konserthus spiller Göteborgs Symfoniker, og både klassiske mesterverk og inviterte gjester fra verdensmusikkscenen står på programmet. Bygningen ligger på Götaplatsen, med utsikt over Kungsportavenyn som strekker seg helt ned til Göta älv. Ved siden av rager Göteborgs konstmuseum og ­Stadsteatern. Konserthuset er fra 1935 med tidsriktig ­interiør, og akustikken i den panelkledde konsertsalen er utmerket.

Etter konserten kan det være hyggelig å ta en matbit på den hverdagsluksuriøse ­restauranten Mr. P like ved kunstmuseet. Om sommeren åpner den uteserveringen. Om man har mer lyst på noe fransk, et glass champagne og to østers før konserten, anbefales bistroen Bon som ligger i tverr­gaten. Restauranten Familjen, med asiatisk fusionmat, ­ligger også bare et stenkast unna.

Göteborgs konserthus | Viktor Rydbergsgatan | gso.se

Forssen & Öberg

Forssen & Öberg

Champagnebar
Bortgjemte bobler

For et par år siden åpnet Ina Forssén og Hanna Öberg byens eneste champagnebar, i en liten bakgård i en bortgjemt bakgate. En gang i tiden var lokalet en stall eller lignende, og de tunge, gamle treportene er blitt ­stående. Når det er varmt, åpner de opp lokalet og har servering ute i bakgården.

I begynnelsen var baren bitte ­liten, men innehaverne ble snart nødt til å utvide, og nå har stedet også en koselig spisesal. Den lille champagnebarens styrke er likevel det store utvalget og all kunnskapen bak bardisken. Det finnes mye å velge mellom, og man kan kjøpe boblene i glass.

Forssen & Öberg | Kyrkogatan 13 | forssenoberg.com

Gater
Långgatorna

For 15 år siden var Långgatorna et broket horestrøk, uryddig og skittent, med et og annet kunstneratelier. I dag er Första, Andra, Tredje og Fjärde Långgatan etterspurte boliggater og arnested for et vell av økologiske kafeer, platesjapper, gatemotebutikker, ølsteder og allslags restauranter.

Andra Långgatan er den mest ungdommelige, her festes det i helgene, mens Tredje Långgatan huser flere hyggelige spisesteder. Siste tilskudd er det gamle Auktionsverket – som både huser flere restauranter og fungerer som kulturarena. Italienske Taverna Averna tilbyr for eksempel god, italiensk husmannskost på hvite marmorbord og velbevarte tregulv. På veggene henger bilder laget av lokale, ukjente kunstnere.

Auktionsverket | Tredje Långgatan 7 | tavernaaverna.se

Miss Ragtime

Miss Ragtime

Designshopping
For de designfrelste

Artilleriet er en mildt sagt særegen interiørbutikk, med en blanding av shabby chic og aktuelle trender. Dansk, nederlandsk og italiensk design. Sengetøy, servise, sofaer og bord. Småtteri som duftlys og pyntegjenstander. Eierduoen Sofie Hellsing og Christian Duivenvoorden elsker design og reiser verden rundt for å hente med seg det beste hjem. Artilleriets stil har også satt preg på diverse offentlige institusjoner i Göteborg, som har fått hjelp med innredningen. Artilleriet åpnet også nylig en egen kjøkkenavdeling.

Rett ved siden av Artilleriet ligger Norrgavel, en møbel- og interiørbutikk med en ­tydelig filosofi. Den svenske bedriften, grunnlagt på ­begynnelsen av 1990-tallet, skaper hovedsakelig vakre, slitesterke og miljømerkede møbler i tre. Alt er tuftet på ideen om et økologisk kretsløp og at møblene skal kunne stå seg i generasjoner.

Artilleriet og Artilleriet Kitchen | Magasinsgatan 19 | artilleriet.se

Norrgavel | Magasinsgatan 22 | norrgavel.se

 

Mat
Gå for grønt

Viktor Ingemarsson, eller RawChef Viktor, som han kalles, er kokk og matentreprenør. Han brenner for et vegansk kjøkken, og er nærmest blitt ambassadør for grønnsaker.

– Jeg elsker grønnsaker, alt med dem! Smaken, fargen, formen, næringen – alt! De inspirerer meg, både i matoppskriftene og matkunsten min.

Ingemarsson arbeider på flere av byens restauranter, og har lagt merke til at Göteborg er blitt grønnere de siste årene.

– Nå finner du alltid vegetar­retter på menyene. Det er ingen tvil om at det er blitt trendy med vegetarisk og vegansk, men faktum er at grønnsaker er blitt et stadig viktigere innslag på tallerkenen, i motsetning til tidligere, da den animalske proteinkilden hadde hovedrollen, sier Viktor Ingemarsson.

Selv lager han raw food på Jos Bar, den prisvinnende spa-­restauranten ute på Sankt ­Jörgen Park, hvis han da ikke er ute i naturen rundt Göteborg på jakt etter spennende råvarer.

– Jeg elsker å plukke i skogens spiskammer. Akkurat nå er jeg begeistret for bjørkesevje, og jeg har lenge løftet frem kreftkjuke, som jeg forøvrig er en mester på å finne, sier han.

Her er Ingemarssons grønne Göteborg-favoritter:

Folk på Folkteatern

Folk på Folkteatern

Folk på Folkteatern | Olof Palmes Plats | folkgbg.se
– Et vidunderlig sted med vegetarisk fine dining i et deilig teatermiljø. Det serverer også fine naturviner mens en dj spiller i baren.

Jos Bar | Knipplekullen 8–10 | sanktjorgenpark.se/mat
– Hit går jeg selv når jeg har fri, jeg elsker atmosfæren her ute.

Happy M Kitchen | Vasagatan 24 | happymkitchen.se
– Dette er også en favoritt, nylig åpnet av helseveteranen Marie Butler. Den har juicebar i kjelleren og serverer naturlig og god mat.

 

Shopping
Byens beste second hand-butikk

Miss Ragtime eies av Jessica Lundqvist, som med sin luksusbohemske stil er en av byens moteprofiler. Butikken selger second hand, vintage, samt nye plagg, sko og tilbehør. Velassortert, bare for ­damer og verd å kikke innom.

Miss Ragtime | Magasinsgatan 15 | missragtime.se

 

Avalon Hotel

Avalon Hotel

Hotell
Takbasseng med byens beste utsikt

Da Avalon Hotel åpnet for over ti år siden, var det ingen som hadde tro på konseptet. Hotellet var innredet i henhold til feng shui og hadde et ekstravagant basseng på taket, i glass, slik at forbipasserende nede på Kungsportsplatsen kunne se dem som badet. Det føltes for smalt for Göteborg. I dag går det så det kviner for hotellet. Stedet har en populær uteservering for lange lunsjer i solen, midt i det kommersielle shoppingstrøket.

Tidligere var Gothia Towers to tårn, nå er det blitt tre, og i Tower 2 ligger femstjernershotellet Upper House, med en stilig restaurant og et spa med Göteborgs eneste hamam. I tillegg: Et basseng med glassbunn, som henger på utsiden av fasaden i 19. etasje.

Avalon Hotel | Kungstorget 9 | avalonhotel.se

Upper House Spa | Mässans gata 24 | upperhouse.se

 

Kaffebrenneri og bakeri
Mat, kaffe og surdeigsbrød

Historien til Da Matteo, en liten familie av kafeer, kaffebrennerier og surdeigsbakerier, begynte i 1993, i Göteborg. Grunnlegger Matts ­Johansson har satset på en nisje; ­pusse opp slitne lokaler til kafeer som alltid får en egen atmosfære, brenne egen kaffe og bake velsmakende brød. Populært blant ­göteborgere året rundt.

Da Matteo | Vallgatan 5 (kafé med fin bakgård) | Magasinsgatan 17A (bakeri og brenneri) | damatteo.se

Rosenkafeet

Rosenkafeet

Parkkafé
Tusenvis av roser

En skjult perle, midt i sentrum. Kafeen ligger i et hjørne av Trädgårdsföreningen, den store parken som strekker seg langsmed en av de vakre, gamle kanalene i nærheten av sentralstasjonen og er en av de best bevarte 1800-tallsparkene i Europa. Mest staselig er kanskje Palmhuset, et veksthus fra slutten av 1800-tallet, fylt av eksotiske planter.

Rosenkafeet er også omgitt av planter – og tusenvis av roser i en velordnet rosehage. Duften av roser kjennes fra begynnelsen av sesongen til litt utpå høsten. I tillegg til lukten av nybrygget kaffe og bakst.

Rosenkafeet | Slussgatan 1 | facebook.com/rosenkafeet

Nabolag
Hipsterlandsbyen

Et stykke bortenfor sentrum og Järntorget begynner bydelen Majorna, og deretter kommer man til Kungsladugård. Kungsladugård består for det meste av treetasjes landshövdingehus, med en førsteetasje i mur og to overetasjer i tre. Strøket, som er fullt av høye trær, er på få år blitt umåtelig populært og kalles ofte bare «hipsterlandsbyen».

Pølsekiosk i bydelen Majorna

Pølsekiosk i bydelen Majorna

Bakgårdene er fulle av parseller og sammenkomster. Her er folk alltid i bevegelse, til tross for at det er et fredelig boligstrøk med både gamle og barn i gatene.

Kafé Marmelad er et naturlig samlingspunkt, med en stor og solfylt uteservering som også har levende musikk. Vegg i vegg ligger nabolagspuben Tullen og det lille, ­økologiske bakeriet Cum Pane.

Kafé Marmelad | Mariagatan 17 | kafemarmelad.se

 

Spahotell
Et paradis på Hisingen

Øya Hisingen er skilt fra det sentrale Göteborg av Göta älv. Man kommer seg over via Älvsborgsbron, Götaälvbron eller gjennom undervannstunnelen Tingstadstunneln. Store deler av Hisingen er innlemmet i sentrum, men rett rundt hjørnet ligger det svære grøntområder. En halv­time fra sentrum ligger Sankt Jörgen Park, som består av hotell­, restauranter, golfbane og et velutrustet spa.

Spaet har en badstu med fuglesang og grønt lys, varme og ­kalde kilder. Det baserer seg på ulike ritualer, og det er opp til den besøkende å velge mellom noe oppkvikkende eller noe avslappende. Når man har tatt et valg, får man dufter og et kart som forteller i hvilken rekkefølge de ulike badene skal gjennomføres for å få mest mulig ut av opplevelsen. Utendørsbassenget, som er omgitt av komfortable møbler og grønne palmer, gir en følelse av å være i Palm Springs, California.

St Jörgen Spa | Knipplekullen 8–10 | sanktjorgenpark.se

Kart over Göteborg

1 SAS Radisson Blu Riverside Hotel
2 Röda Sten
3 Grill Del Mundo
4 Hoze
5 Dorsia
6 Göteborgs konserthus
7 Forssen & Öberg
8 Folk på Folkteatern
9 Jos Bar
10 Happy M Kitchen
11 Artilleriet og Artilleriet Kitchen
12 Auktionsverket
13 Miss Ragtime
14 Avalon Hotel
15 Upper House Spa
16 Rosenkafeet
17 Da Matteo
18 Kafé Marmelad
19 St Jörgen Spa

Se også:
Blomstermat: Gi maten en florlett sommersmak med fioler.

Signaturretten: Det blir ingen fest uten Credos ferskmelkdessert.

Les mer fra D2 her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.