Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Nesten best. Togblogger Sigrid Elsrud mener togturen mellom Oslo og Bergen er i verdensklasse.

Nesten best. Togblogger Sigrid Elsrud mener togturen mellom Oslo og Bergen er i verdensklasse.

Slik planlegger du togferien

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Kaspersen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Togblogger Sigrid Elsrud vil ha det komfortabelt på tur. Her deler hun sine tips.

Fakta: «Ferie med tog – Reiseglede langs skinnene»

Bok av Sigrid Elsrud.

Utgis på Cappelen Damm.

Hun har flottet seg med førsteklassebilletter på Renfes høyhastighetstog, tøffet gjennom majestetiske alpelandskap og nytt laksesuppe og hvitvin i skinnseter vendt mot vinduene i annenetasje om bord på et elegant Intercity-tog i Finland. Likevel trekker Sigrid Elsrud frem en togreise i kveldssol på Gjøvikbanen som sitt lykkeligste togøyeblikk så langt – den ferien rundt Mjøsa der absolutt «alt» stemte.

Nå har togbloggeren skrevet boken «Ferie med tog – Reiseglede langs skinnene», der hun gir gode råd om alt fra billettbestillinger og overnattinger til reiseruter i både inn- og utland.

– Togferie er en litt glemt ferieform. Dessverre. For denne typen ferie byr jo på nesten uendelige muligheter, enten man vil reise kort eller langt, sier hun.

Dårlig vin og påskeegg

Det var hennes egne to små sønner som fikk henne til å konvertere fra fly- til togreiser for en del år tilbake. På et skranglete nattog fra Salerno i Sør-Italia kom øyeblikket. Det var påskeaften, de var på vei hjem. Guttene fikk påskeegg, hun og mannen drakk dårlig lokal vin. Firemannskupeen var smal, trang og enkel, men der og da eksploderte reisegleden.

«Den elleville begeistringen to guttunger der og da viste, har fulgt meg siden», skriver Elsrud i boken. «To gutter klatret opp og ned i bratte stiger og tumlet rundt i køyene mens toget ruslet nordover og gjennom Napoli. Kanskje hadde vi sovnet før vi kom til Roma, kanskje ikke. Et eventyr var det, uansett.»

Fakta: Startpakke for togferien

Skaff deg et godt kart. Gratiskart kan lastes ned fra nettsider som selger Interrailbilletter: europarundt.no eller interrail.eu.

Sett opp en reiserute, finn togtider og kjøp billetter. På Deutsche Bahn kan du finne billige billetter og togruter fra Göteborg og videre ut i Europa som omfatter et stort nettverk av selskaper: bahn.com.

Skal du reise i Norge, kan du søke opp reiseruter innenlands med tog, buss og båt på den nasjonale reiseplanleggeren entur.no eller appen Entur.

Fakta: Togbloggerens favorittreiser

Finland: På skinner mellom tusen sjøer

Mjøsa rundt: En ferieperle i Innlandet

Ljubljana: Den perfekte byen for en togferie

Milano: Mellom Alpene og Middelhavet

Kiruna: Eksotisk stopp på en nordisk rundreise

Oslo–Bergen: En togreise i verdensklasse

Tallinn og Narva: Positivt overraskende togferie

Ingen ryggsekkturist

Interrail fyller 50 år i år, men Elsrud er opptatt av at en togferie er så mye mer enn lange reiser i overfylte kupeer på trege tog med en svær sekk på ryggen.

Jeg slenger ikke på meg en tung ryggsekk og gir meg av gårde. Jeg vil ha det komfortabelt mens jeg ser landskapene passere utenfor togvinduene. Da blir selve reisen en del av ferien, i motsetning til en flytur.

Hun husker en gang på et overfylt fly sørover i Europa der hun ble tildelt plass på et klappsete i cockpit. Et sted underveis spurte hun pilotene nøyaktig hvor de befant seg nå, hvilket sted de fløy over. De spøkte nok, men de sa at de ante ikke, siden de kjørte på autopilot.

Siden har resten av både denne og de fleste andre av flyturene hennes gått rett i glemmeboken. Togreisene har hun et helt annet forhold til:

– Det blir som en film som lenge etterpå kan huskes som stemninger og bilder.

D2 er Norges viktigste magasin for kultur og livsstil. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.