Den perfekte middag

Automotive design, Motor vehicle

SLIK LAGER DU DET PERFEKTE MIDDAGSSELSKAP

SMAK

T Sarah Hambro og Anna Skavlan

F Sigurd Fandango

16. Februar 2024

SÅ LENGE MENNESKET HAR SPIST MIDDAG, HAR VI HATT GJESTER. Romerne holdt etegilder der gjestene ble utstyrt med lange fjær de kunne stikke i halsen for å kaste opp og få plass til hovedretten. Jesus samlet sine disipler, serverte vin og brød til det siste måltid. Mens ved middelalderens mest outrerte banketter fikk bare noen gjester sitte og spise; andre var invitert som tilskuere. 
    Veien til våre dagers uformelle middager har gått gjennom annen verdenskrigs rasjoneringsmåltider, 1960-tallets småborgerlige rekecocktail, 1970-tallets felles fonduegryte, 2000-tallets stående buffet med fingermat og 2010s matminimalisme.
    Post korona, med oppsparte midler og sosialt behov, har middagene ofte foregått ute blant folk. Hvorfor svette over grytene hjemme, når det er så lett å bare møtes over en flaske vin og en smaksmeny i byen? 
    Men nå klemmer renteskruen hardt rundt lommeboken. For mange er sløsingens tid over.
    Det er på tide å ta vennemiddagen hjem igjen. 

hvorfor invitere?

Pengene flyr fort ved et restaurantmåltid, og et par kan lett traktere seks personer for hva det ville kostet de to å spise ute. 

    Å invitere hjem er også mer personlig. Her er ingen hovmester som kaster dere ut for å få plass til neste bordsetning, og punkterer hele den gode følelsen av å være en sammensveiset sosial enhet. Istedenfor kan enda en flaske åpnes, nye stearinlys erstatte de som har brent ned. Sigarettene røykes inne, latteren sitter løsere, alle er mette, blir litt mildere, kanskje litt klokere.

    Når et middagsselskap lykkes, er resultatet berusende og samholdet er på grensen til rørende.

    Hvem trenger ikke det akkurat nå? 

grunner til å la være

JEG KAN IKKE HA FOLK HJEMME HOS MEG. Litt støv i krokene blir folk bare lettet over å se, så lenge du får dem til å føle seg velkomne. Hvis du ikke har nok stoler, er det mest sannsynlig fordi du fortsatt er ung – og da er det mulig å spise sittende på gulvet. Bruk et laken som duk, puter for økt komfort, og knappe 200 kroner på vinglass fra Ikeas Storsint-serie – de er fine nok til nesten å lure vinsnobber. 

JEG HAR IKKE TID. Et middagsselskap kan du holde på en mandag som en lørdag. Velger du smart, tar det heller ikke hele dagen å lage mat.

JEG HAR IKKE PENGER. Hvis du har råd til å spise middag ute med venner, har du råd til å lage mat til dem hjemme. Be gjestene ta med drikke. Kanskje du legger ut mer denne gangen. Neste gang får du en nesten gratis kveld.

JEG KAN IKKE LAGE MAT. Alle som har et kjøkken og kan lese en bruksanvisning kan lage mat – og det er både billigere, sunnere og bedre enn å kjøpe alt ferdig.

tre grunnleggende regler

20-prosentregelen. Inviter alltid 20 prosent flere gjester enn du vil ha – noen er alltid opptatt. Lag 20 prosent mer mat enn du tror folk vil spise – det er bedre å spise rester enn å ha sultne gjester. Kjøp én flaske vin per person, pluss 20 prosent – vin på flaske blir ikke dårlig, og kan returneres.

Standardregelen. Løft standarden ett hakk opp fra din egen hverdag. Er du fattig student som bruker tørkerull som serviett, holder det å dekke bordet og pynte med papirservietter. Bestiller du stort sett takeaway, lag noe selv. Er du en kløpper på kjøkkenet med skapet fullt av lin- og sølvtøy: Bruk det for hva det er verdt.

Den ufravikelige regelen. Din viktigste jobb som vert, er å få gjesten til å føle seg komfortabel og avslappet. Det lykkes du best med ved å være den beste versjonen av deg selv – ikke ved å spille en annen enn den du er. Et middagsselskap handler mer om selskapet enn selve maten. 

gjestelisten

To personer ved et bord er en intim middag, om ikke en date. Fire er to par. Først ved seks kuverter kan du egentlig kalle noe et selskap. Enten bordet er rundt eller firkantet, er seks mange nok til at samtalen kan ta nye vendinger, men få nok at alle kan delta.

Den amerikanske matskribenten M.F.K. Fisher mente at i et lag med seks mennesker burde ikke to være så forelsket at det plager resten, og at to heller ikke burde ha noen seksuelle eller profesjonelle feider som kan «søle gift på tallerkenene alle må spise fra».
    Det er selvfølgelig hyggelig med en vennegjeng som kjenner hverandre ut og inn, men en helt egen dynamikk oppstår når verten er den eneste som kjenner alle. Et eller flere wild cards i et selskap er fint. En kollega du gjerne skulle tilbrakt mer tid med? En person du ikke tør invitere ut? 

menyen

Med mindre du er en ekstremt selvsikker kokk, lag noe du kan og som er lett å like.
    Tre retter er den klassiske middagsselskapformelen, men den er fleksibel. Snacks før maten kan erstatte forrett, og en boks iskrem eller en skål sjokolade er en fullverdig dessert. Men to serveringer må du klare.
    Uansett kulinarisk nivå, vil du tilbringe mest mulig tid ved bordet sammen med gjestene, og minst mulig tid på kjøkkenet. Hva kan du gjøre helt eller nesten ferdig i god tid før middagen?
     Retter som lager seg selv i ovnen eller i en gryte, eller kan serveres ved romtemperatur, er gull.
     Legg maten opp på fat som står fremme eller sendes rundt så gjestene kan forsyne seg selv – det sparer deg for både arbeid og matsvinn: Du kan ikke spise rester fra andres tallerkener, men det som ligger igjen på felles fat er lett å gi en reprise.
    Å servere family style løsner dessuten opp stemningen og gjør sammenkomsten mer uformell.

disse menyene kan alle klare

Blakk og kan ingenting om matlaging

↓    Enkel tomatsaus

Du trenger

2 ss Olivenolje eller smør
1 stkLøk
2 Bokser tomater
Salt
Pepper
1 ts Sukker (eventuelt)
100 g Parmesan
2 Håndfuller ferske basilikumblader
500 g Pasta, helst penne eller rigatoni

Slik gjør du 

Hakk løken fint og ha den sammen med oljen eller smøret i en panne på lav varme.

Sett på vann til pasta.

Stek løken til den er myk og blank, 5-10 minutter.

Ha i tomatene, kok opp og la putre til litt av væsken har fordampet, 10-60 minutter avhengig av mengde saus.

Smak til med salt, pepper og, hvis tomatene er veldig syrlige, litt sukker for å runde av smaken.

Ha salt i pastavannet og kok pastaen til den er al dente. Pastasausen kan stå og putre forsiktig på lav varme hvis den ikke allerede er ferdig.

Hell vannet av pastaen og vend pastaen inn i tomatsausen.

Bland inn grovt revede basilikumblader og raust med finrevet parmesan.

Server med ekstra parmesan på bordet til å rive over.

↓    Klassisk Vinaigrette

Du trenger

2 ss Eddik (eller sitronsaft)
1 klype salt
¼ ts Sennep (om ønskelig)
6 ss Oliven - eller annen olje
1 stk God klype pepper
2ss Friske, hakkede urter (estragon, persille eller lignende, om ønskelig)

Slik gjør du

Det klassiske forholdet mellom syre (eddik eller sitronsaft, eventuelt annen sitrusjuice) og olje er én del syre til tre deler olje. Men dette er en smakssak, og det er fullt mulig å justere på eddik- eller oljemengden. Hvilken type eddik du bruker avhenger av hvilken smak du ønsker. Rød-eller hvitvinseddik er klassisk; eplsesidereddik eller balsamico gir en rundere, fruktigere smak.

Rør salt og eventuelt sennep godt ut i eddiken i en skål eller et lite glass med lokk. Pisk oljen godt inn litt etter litt slik at det blir en jevn emulsjon, eller ha oljen i glasset med lok og rist kraftig til den emulgerer. Rør inn eventuelle urter til slutt. Bland inn i salaten rett før servering så ikke bladene blir slappe - å gjøre dette heter "fatiguer la salade" på fransk: Å gjøre saladen trett.

↓    Chocolate chip cookies

Du trenger

250 g Smør
160 g Hvitt sukker
180 g Brunt sukker
2 Egg
1 ts Salt
1 ts Bakepulver
1 ts Vaniljesukker (eller flytende vaniljeekstrakt)
250 g Hvetemel
300 g Grovhakket god sjokolade

Slik gjør du

Varm ovnen til 165 grader.

Rør smør og sukker sammen til det er mykt og godt blandet.

Rør inn eggene ett og ett. Hvis du har flytende vaniljeekstrakt blander du denne i sammen med eggene.

Rør de tørre ingrediensene sammen, og bland dem inn i deigen. Hakk sjokoladen og bland også den inn.

Det er også godt å bruke en blanding av hvit og mørk sjokolade, eller å bytte ut en del av sjokoladen med nøtter.

Bruk en dessertskje til å spa deigklumper over på bakepapir. Kjeksene flyter utover, så beregn god avstand mellom hver kjeks.  Ønsker du større eller mindre kjeks, bruk teskje eller spiseskje.

Stek ved 165 grader i 10-12 minutter til de er gyldne.

Avkjøl på rist.

↓    Ekte Brownies

Food, Ingredient, Recipe, Cuisine, Dish

Du trenger

125 g smør
200 g mørk eller lys sjokolade
2 ss kakaopulver
3 stk egg
200 g sukker
0.5 tsvaniljesukker
145 g hvetemel (eventuelt havre eller bokhvete)

Slik gjør du

Smelt smør i en gryte. Tilsett sjokoladen. Ta av varmen når alt er smeltet, rør inn kakaopulveret og avkjøl.

Bland egg, sukker og vaniljesukker godt sammen i en bolle. 

Sett ovnen på 180 grader. Bruk en langpanne på cirka 30 x 22 cm. Dekk hele formen med aluminiumsfolie.

Hell sjokoladeblandingen over i eggeblandingen. Rør godt, og tilsett melet. Viktig: Ikke rør for mye, kun til melet er rørt inn. Ønsker du å ha ekstra sjokoladebiter inni, tilsetter du disse og rører to ganger. 

Hell blandingen i formen. Valgfritt strø: sjokolade, nøtter. 

Stek i 22 minutter. Stikk en tannpirker i kaken, når den kommer ut nesten ren, er kaken ferdig.

Avkjøl og del i firkanter.

Litt kompetanse og penger

↓    Hummus Tahini

Du trenger

600 g kokte kikerter
3 ss tahini (sesampasta, helst libanesisk)
saften av 1 sitron (cirka 1 dl)
1 dl extra virgin olivenolje
1.5 fedd hvitløk
1 ts malt spisskumen
1.5 ts salt
litt nykvernet pepper
3 ss grovhakket bladpersille
litt vann
0.25 ts røkt paprika
2.5 ss extra virgin olivenolje (til anretning)

Slik gjør du 

Hummus, alle veganeres proteinredningsplanke, er å få kjøpt ferdiglagd i de fleste dagligvarebutikker. Det finnes virkelig ingen gode argumenter for å ikke lage den selv; da kan du bidra med din egen personlige touch, i mitt tilfelle bladpersille og røkt paprika.

Hvis du tar utgangspunkt i tørkede kikerter (som ifølge visse entusiaster er et must), skal disse først bløtlegges i 24 timer, deretter kokes cirka én time i rikelig vann. Avkjøl. (Hermetiske er det bare å tømme rett i mikseren, minus laken de ligger i).

Bland alle ingrediensene og kjør i kjøkkenmaskin eller med stavmikser til det er jevnt. Juster konsistensen med litt vann. Anrett i en skål med noen spiseskjeer olivenolje og litt paprika drysset over. Spises med brød (pitabrød eller libanesisk flatbrød).

↓    Canneloni

Du trenger

Tomatsaus

2 ss olje
2 stk små løk
2 stk bokser hakkede tomater
1 stk hvitløkskløft

Ost og spinatfyll

500 g fersk spinat, vasket
2 stk egg
500 g ricotta
50 g revet parmesan
1 stk revet skall av en sitron
1 krm revet muskatnøtt

Canneloni

250 g tørkede canneloni
250 g mozzarella

Dette er en klassisk italiensk rett som i en eller annen versjon kan finnes i kokebøker såvel som på pastabokser. Det er litt plundrete å fylle pastarørene, men ellers er det en ekstremt enkel middag som ikke krever spesialutstyr av noen sort - selv om en sprøytepose kan gjøre jobben lettere

SLIK GJØR DU

Finhakk løken og hvitløken og stek den i oljen på middels til lav varme i en litt vid gryte til den er blank og myk.

Hell i tomatene, og la putre i ca 20 minutter. Pass på at den ikke blir  for tyktflytende. Smak til med salt og pepper.

OST OG SPINATFYLL

Ha spinaten i en stor panne på middels til høy varme og damp den til den faller sammen. La den avkjøle seg litt mens du lager resten av fyllet.

Rør eggene sammen før du blander dem med ricotta, parmesan, sitronskall og muskat. Smak til med salt og pepper.

Klem væsken ut av spinatbladene, hakk dem og rør spinaten godt sammen med osteblandingen.

CANNELONI

Smør en ildfast form på ca 20x30 cm.

Hell litt av tomatsausen nederst i fatet.

Fyll spinat- og osteblandingen i en sprøytepose med ganske stor åpning hvis du har. Om ikke, bruk teskje til å fylle rørene og aksepter at det er en grisete jobb.

Legg de fylte canneloniene tett sammen i formen. Hell tomatsaus over og topp med mozzarella, enten revet eller i skiver.

Stek ved 200 grader i ca 30 minutter. Om osten truer med å bli svidd, dekk formen med aluminiumsfolie de siste 10 minuttene.

↓    Helstekt kylling

Du trenger

1 hel kylling, 1,8 kg eller mer
2 ts salt
1.5 ss røkt paprika
pepper
0.5 stk sitron
noen fedd hvitløk
litt olje eller smør

Slik gjør du

Bland salt, pepper og røykt paprika i en liten skål.

Tørk kyllingen med tørkepapir både inni og utenpå. Dytt sitronen og eventuelt noen kløfter hvitløk inn i hulrommet. Gni hele skinnet godt inn med krydderblandingen.

Stek kyllingen i ovnen på 180℃ i 20 minutter per halvkilo, pluss ti minutter.

La den gjerne hvile 15–20 minutter før servering

↓    Eplekake

Food, Tableware, Dishware, Ingredient, Serveware, Wood, Cuisine

Du trenger

LUN EPLEKAKE MED MANDLER

250 g Kransekakemasse eller grov marsipan
150 g Sukker
200 g Mykt smør
200 g Egg
50 g Hvetemel
600 g Syrlige epler
1 ss Malt kanel
100 g Mandler

KANELKREM

3 dl Crème fraiche
2 ss Sukker
2 ts Malt kanel

Slik gjør du

Du kan lage denne kaken noen dager før og lune den opp ved servering.

Varm oven til 170 grader varmluft.

Ha kransekakemasse i en miksebolle og kjør rundt med en håndmikser.

 Tilsett sukker og pisk godt sammen.

Tilsett én og én spiseskje med mykt smør og pisk godt inn.

Deretter spes litt og litt egg inn i massen under pisking. Tilslutt siktes hvetemel inn i massen og blandes inn.

Smør en rund kakeform og dryss den med hvetemel.

Skrell eplene, stikk ut kjernehuset og del eplene i båter med en bredde på 1 cm. Bland eplebåtene med malt kanel. Ha kakemassen i den smurte formen og dytt inn alle eplebåtene i kakemassen.

Dryss kaken med grovhakkede mandler. Stek den i ovnen ved 170 grader varmluft i 40 minutter. Avkjøl kaken på en rist og server med kanelkrem.

Dryss gjerne kaken med litt melis ved servering, for dekorens skyld.

Drikketips

Både søt eplemost og kaffe vil passe godt til denne desserten. Dersom man vil ha vin vil en tysk eller østerriksk Trockenbeerenauslese være godt følge.

Ha alle ingrediensene i en bolle og pisk kremen til den blir nesten stivpisket.

Hjemmekokk med tid, penger og utstyr

↓    Ceviche med laks

Du trenger

400 g laksefilet skåret i tynne skiver
saften av halvannen lime
salt
1 finkuttet rødløk
1 finhakket vårløk
1 finsnittet paprika
en halv grønn chili skåret i tynne skiver
en halv rød chili skåret i tynne skiver
skallet av en halv lime
2 ss fiskesaus
2 ss olivenolje
kvernet svart pepper
1 kvast grovt revet koriander

Slik gjør du

Legg fiskefiletene i en bolle, hell over limesaft og smak til med salt etter eget ønske. Smak om balansen mellom salt og syre er riktig. Tilsett grønnsakene og riv over limeskall. Tilsett fiskesaus og så olivenolje. Bland godt og smak til med kvernet svart pepper. Dryss koriander over. Blan­dingen bør stå i ti minutter før servering. Da har fisken fremdeles en rå kjerne med en lett kokt konsistens.

↓    Auberginesalat

Du trenger

4 stk vanlig auberginer eller 12 baby auberginer
2 stkfedd hvitløk, hakket
Litt havsalt
Litt ekstra virgin olivenolje
1 sitron, saften
2 dl gresk yoghurt eller soyayoghurt
1 stk granateple
2 ss persille

Slik gjør du

Forvarm ovnen til 200C.

Skal du bruke små auberginer skal de skjæres i to og de store skal skjæres i flere skiver på langs.

Legg skivene i et dørslag og dryss godt med salt imellom lagene. La dørslaget stå i kjøkkenvasken i ca. 20 minutter. Saltet vil da trekke ut bitterheten i auberginen. Skyll deretter bort saltet og tørk auberginskivene med kjøkkenpapir.

Riss in kryss med en kniv i snittflatene, og dryss med litt salt og hvitløk. Legg auberginskivene i en ildfast form og hell olivenolje over.

Bak i forvarmet ovn i ca. 20-30 minutter. Babyauberginene trenger mindre tid.

Smak til med sitronsaft og litt pepper og fordel yoghurt i små klatter over auberginene. Dryss over granateplekjerner og persille til slutt.

↓    Boeuf Bourguignon

Du trenger

200 g bacon, i ett stykke
2 løk, hakket
5 fedd hvitløk
1.50 kg oksekjøtt, høyrygg eller bibringe (renset for fett)
3 ss smør
3 ss hvetemel
100 g sellerirot, i små biter
1 gulrot, hakket
1 liten kvist timian
2 laurbærblad
400 g små sjampinjonger (del i to eller fire hvis de er store)
2 ss tomatpuré (kan droppes)
1 flaske rødvin
2 dl oksekraft (kan droppes)

Oppskriften er hentet fra boken «Den store kjøttboka» av Andreas Viestad

Du gråter to ganger, først når du lager den, så når du spiser den. For oss nordmenn føles det som helligbrøde å helle en hel flaske vin oppi gryten. Du velger selv hva slags vin du skal bruke, men husk at riktig vond vin ikke blir bedre av å bli kokt. (Er det flaskefeil, kan du alltids bytte vinnen på polet.) Men du får heller ikke noe igjen for å bruke en dyr vin, særlig kan for mye eikepreg virke forstyrrende på smaken – du ender opp med en tørr, stram smak, men det du egentlig er ute etter er litt av den sødmen og friske syrkligheten du finner i unge, ukompliserte viner.

Siden retten er fra Burgund, er det grunn til å tro at den opprinnelige vinen som ble brukt var pinot noir. Men i dag er selv billige viner fra Burgund dyre, og smaken er trolig helt annerledes enn den var for hundre år siden. Uansett er det ingen grunn til å bli fanget i et autentsitetshysteri. (I gamle dager var størstedelen av vinene enkle bordviner, og arbeidere fikk utbetalt lønn i vin.)

Det tar en god stund fra begynnelse til slutt når man lager denne retten, men den eneste virkelige matlagingen er når man skal brune kjøttet i begynnelsen. Deretter setter man hele gryten inn i ovnen, og maten lager seg selv. Den blir bare bedre om du lager den dagen i forveien.

 Slik gjør du

Forvarm stekeovnen til 200 grader.

Skjær bacon i små terninger. Stek på lav varme i en stor gryte (en som tåler å bli satt i ovnen) til den er stekt og har svettet ut temmelig mye fett. Løft ut baconbitene og ha dem i en bolle. Stek løk og hivtløk i baconfettet til de er myke og litt gylne. Løft dem ut og ha dem i bollen med baconet.

Skjær kjøttet i omtrent 3 centimeter store biter. Tørk det godt. Skru opp varmen og brun kjøttet i gryten i 7-10 minutter. Snu det mange ganger underveis. Dryss over mel og stek i ett minutt til. Ha deretter i alle de andre ingrediensene, inkludert vinen og løken og baconet du har tatt vare på. Hvis du tenker å bruke tomatpuré, rør den forsiktig inn i litt vin eller kraft, så du ikke får noen klumper.

Ha lokk på gryten og sett i ovnen. La bake i 1,5 - 2 timer. (Hvis det skal koke lenger enn halvannen time, sjekk at den ikke koker tørr, skru gjerne ned varmen, ha eventuelt på litt mer væske.) Er det fortsatt en stund til servering, skru ned varmen i ovnen til 80 grader – der kan den stå på i flere timer.

Hvis du skal servere dagen etter, la gryten stå kjølig. Det vil forme seg et fettlokk. Dette er lett å fjerne, hvis du vil, samtidig ligger jo mye av smaken nettopp i fettet.

Tilgjengelighet: God.

Andre stykningsdeler til samme oppskrift: Du kan også bruke annet grytekjøtt av storfe. Styr unna biffkjøtt – det er dyrere og blir lett tørt.

Grønnsaker som passer til: Lag en deilig potet- og sellerirotpuré. Server med brokkoli, grønnkål eller andre grønne grønnsaker med litt futt.

Gjør det billig: Mat med vin i blir billigst om du tar vare på vinslanter og fryser dem. Vinen kan ikke drikkes etter frysingen (den smaker i hvert fall ikke noe særlig), men den er helt fin å bruke i matlaging.

↓    Marmorert iskrem

Food, Petal, Ingredient, Asphalt, Red

Du trenger

BRINGEBÆRSORBET

1 kg Bringebærpuré (blend sammen fryste bringebær til en fin puré og sil av frøene)
430 g Vann
190 g Sukker
110 g Glykosepulver eller -sirup
36 g Dextrose (kan sløyfes)
5 g Sorbetstabilisator (kan sløyfes)

YOGHURTIS

1 kg Gresk yoghurt
500 g Sukker
300 g Vann
120 g Glykosesirup
2 stk Revet skall av sitron
4 stk Gelatinplater

SHORTBREAD

250 g Smør
175 g Sukker
300 g Mel
20 g Rugmel
3 g Salt
20 g Eggeplomme

Slik gjør du

Kok opp alle ingrediensene foruten bringebærpuréen. Kjøl ned  laken og og ha i pureen.  Fryses i ismaskin.

Kok opp sukker, vann, glykose og revet sitronskall.  Rør om til sukkeret er løst opp. Ha i bløtlagt gelatin og kjøl ned.

Tilsett yoghurt og smak til med sitronsaft. 

Sil av sitronskallet og la isbasen stå og modne noen timer, gjerne natten over, før den fryses i ismaskin.

Legg de to typene is lagvis i ca 1 cm tykke lag i en skål eller form. La den sette seg litt på frys før servering.

 Pisk smør og sukker hvitt, ha i mel, salt og eggeplommen til slutt. Klem deigen ut på et stekebrett med bakepapir til den er rundt 1 cm tykk.

 Stekes gylne på 185 °C.

Avkjøles og knuses/kuttes til smuler før servering.

drikke

FØR MATEN: Noe å drikke mens gjestene venter på at middagen er klar, er nødvendig. 
    Bobler passer til alt, og (nesten) alle liker bobler. En rimelig champagne trenger ikke koste mer enn en god crémant og føles mer stas, men en god crémant eller cava kan smake nesten like godt som champagne. Bare styr unna prosecco, som stort sett smaker dårlig. 

La ekte champagne skinne for seg selv – nesten alle andre bobler blir morsommere med litt tilbehør: Hell en klunk Cassis (solbærlikør) i bunnen av glasset og server en Kir Royal, eller en St. Germain (med hylleblomst) eller Italicus (med bergamott) for noe mer uventet.
    Alternativt kan du lage egne smakstilsetninger – og hvis du virkelig vil gjøre noe morsomt ut av aperitiffen og engasjere gjestene, lag en «miks-din-egen-gin-tonic»-buffet:

gin-tonic buffet

↓    Enkel sukkerlake

Du trenger

200 g sukker
20 g vann

Slik gjør du

Varm opp sukker og vann i en kjele til sukkeret er helt oppløst.

Avkjøl og oppbevar i kjøleskap.

↓    Agurksirup

Du trenger

250 g sukker
250 ml vann
1 stk agurk

eventuelt:
2 ts hel, svart pepper og 2 ts rosevann (alternativt friske, velduftende roseblader) eller en håndfull mynteblader.

Slik gjør du

Vask agurken og behold skallet på. Riv den grovt.

Ha vann, sukker og eventuelt pepperkorn i en kjele og varm opp til sukkeret har løst seg.

Ha den revne agurken og eventuelt rosevann, roseblader og mynte i kjelen og la det hele trekke til væsken er nedkjølt. Sil sirupen av gjennom en finmasket sil. Oppbevar i kjøleskap.

Bruk i drinker som gin tonic, mojito, martini, eller som en tilsetning i alkoholfri lemonade.

↓    Rabarbrasirup

Du trenger

500 g rabarbra

300 g sukker

eventuelt:
1 stjerneanis og 1 kanelstang

Slik gjør du

Skjær rabarbraen i biter og ha den i en kjele sammen med sukkeret. Kok opp og la det koke noen minutter til rabarbraen er myk og nesten går i oppløsning.

Hell alt over i en finmasket sil og la væsken renne av. Avkjøl og oppbevar i kjøleskap. Rabarbraen som er igjen i silen, er god som syltetøy eller sammen med yoghurt.

Rabarbrasirup passer til nesten alt. Bland 10–15 ml i et glass musserende, eller bruk den som smakstilsetning i gin tonic, margaritas eller negroni.

↓    Tesirup

Alcoholic beverage, Martini glass, Tableware, Liquid, Ingredient, Fluid, Drink, Drinkware

Du trenger

1 ss teblader etter ønske (Earl Grey, grønn te eller lapsang souchang)
2 dl kokende vann
2 dl sukker

Slik gjør du

Kok opp vann og trekk teen raskt.

Sil av tebladene og bland væsken med sukkeret.

Rør jevnlig til det er oppløst og sirupen har romtemperatur.

Forsøk i gin tonic og negroni, eventuelt en dæsj i negroniens lillesøster Americano: Like deler Campari og rød vermut toppet med soda og 10–15 ml tesirup.

Vil du servere en drink med mer enn to ingredienser som aperitiff, bland den i en større mugge på forhånd. Som vert har du ikke tid til å lage cocktails fra bunnen av mens du løper mellom en ringende dørklokke, gjester som ikke kjenner hverandre og maten på kjøkkenet.
     Gode alternativer er negroni og margaritas.

TIL MATEN: All god mat fortjener drikke som kan vise den fra sin beste side – og gjestenes ta-med-vin er ikke alltid en god match.
     Hvis du ikke kan noen ting om vin, rådfør deg med noen som er mer kunnskapsrik, så du unngår å komme hjem med en søtladen bestselger som ikke passer til å drikke alene foran peisen engang.
    Gå heller ett hakk ned i pris for å få råd til en eller to flasker ekstra, slik at du ikke slipper opp for vin.
    Er du vininteressert, og har en vinsamling, ta gjerne frem en eller flere flasker av noe ekstra godt – men ikke gjør for stort nummer av det, med mindre gjestene er like interessert.
     Forbered hvordan du skal holde drikkevarer kalde hvis du har lite kjølekapasitet.

spleiselag?

Dersom du er fattig student, nyetablert i renteskvis eller har brukt for mye penger på noe helt annet, men likevel har lyst til å invitere venner, er det fullt ut akseptabelt å be gjestene ta med drikke. Du holder tross alt hus og mat. Fortell dem gjerne hva du har tenkt å servere, så de kan kjøpe noe som passer.

alkoholfritt

Sørg for at du har et godt alternativ til de som kjører, er gravide eller bare avstår fra beruselse.
     God eplemost blandet med kullsyrevann er aldri feil. De alkoholfrie variantene av Copenhagen Sparkling Tea er også en god erstatning for både aperitiff og vin til måltidet.
    Tilby alltid vann ved siden av vinen.

sett stemningen

SELSKAP PÅ LAVT NIVÅ: Rydd der gjestene skal være. Sjekk at baderommet ikke får folk til å miste appetitten, og husk at mange ikke klarer å motstå fristelsen å titte i baderomsskapet.
    Sjekk hvilke lamper som må skrus av for å få hyggelig belysning. Utstrakt bruk av telys er et effektivt virkemiddel.
    Dekk bordet, du trenger ikke duk, men kjøp papirservietter – tørkerullen får bare komme frem dersom noen søler.     
    Sørg for at gjestene har et sted å gjøre av yttertøyet.
    Koble en spilleliste til en høyttaler.

SELSKAP PÅ LITT HØYERE NIVÅ: Lag en egen spilleliste. 
    Kjøp blomster og annen pynt.
    Har du duk, bruk den. Hvis det er stress å stryke, fukt duken og kjør den et kvarter i tørketrommelen så den får myke rynker, i stedet for stive skrukker. 
    Vurder å investere i en bunke linservietter, de ligger fint i fanget og kan vare livet ut. 
    Matchende bestikk, glass og servise til alle er pent. Unngå at én person har avvikende dekketøy, spre heller de umake delene rundt bordet så det ser tilsiktet tilfeldig ut. 
    Hvis du ikke har nok glass til at alle kan få ett til aperitiff og ett til middagen – be gjestene ta glasset med seg til bordet.
    Husk at du må ha et sted å sette maten hvis det er for mye pynt på bordet, og at borddekorasjoner og levende lys må være så lave at de ikke kommer i veien for øyekontakt. Gjestene er der for å møte andre mens de spiser – ikke beundre din estetiske sans.

bordsettingen

Om selskapet er større enn seks personer, vurder bordsetning, og lag eventuelt bordkort.
     Tradisjonelt plasseres kvinner og menn annenhver, men er ikke det en litt foreldet konstruksjon? Ikke alle trekkes mot det motsatte kjønn, og noen definerer seg heller ikke binært. Men alle skal ha tilgang på gode samtalepartnere – enten de er forsiktige vesener eller såkalte drivere som kan samtale med en stein.
    Identifiser gjerne sistnevnte og spre dem, men husk at tanken på å havne i feil ende av et langbord kan være til å miste nattesøvnen av, også for dem. En middag ved et langbord er nemlig den eneste festen du kan være på og likevel lide av fomo, der du sitter klemt mellom en byråkrat og en revisor som snakker om «lange dager, store utfordringer» mens de på den andre siden gløder og skåler av fellesskap.

selskapsnerver

Middagsselskapet som konsept er breddfullt av risiko: Mennesker med uavklarte romantiske, familiære eller økonomiske forhold rundt samme bord, i et lukket rom, gjennom en hel kveld. Alle stadig mer beruset og utstyrt med egen kniv.
     Fortiden og fiksjonen er spekket med historier om mord ved middagsbordet, om bakholdsangrep og forgiftninger. Shakespeares Macbeth ble gal da spøkelset av hans myrdede bestevenn dukket opp ved middagsbordet. Den spanske surrealisten Luis Buñuel laget film et om middagsselskap hvor gjestene ikke kunne forlate rommet. I danske «Festen» velger barna å avsløre en oppvekst med misbruk i farens bursdagsmiddag.
     Moderne manerer handler i stor grad om å forsikre andre at du ikke vil dem vondt når dere sitter ved samme bord. Man peker ikke med kniver og gafler, man går ikke til angrep, som under julemiddagen i strømmesuksessen «The Bear» – der det begynner med gaffelkasting, og ender med at mor på randen av et sammenbrudd kjører familiebilen rett inn i stuen.
     Selv ukontrollert latter ved bordet er regulert av samme hensyn: Å vise for mye av tanngarden kan rett og slett virke truende.

når gjestene kommer

Den første timen er uten tvil den mest hektiske og potensielt anspente for alle parter.
     Møt gjestene i døren og vis dem hvor de kan henge av seg. Tilby en drink i løpet av 30 sekunder.
     Introduser nye personer for hverandre og gi dem en «knagg» for å starte samtalen, enten de har noe til felles eller ei.
     – Dette er Silje, vi studerte statsvitenskap sammen, men nå driver hun faktisk et bilverksted. Markus her er naboen vår og går på yoga med meg.
    Slik kan du også snike deg unna for å gjøre klart det siste.
    Mange gjester spør om de kan hjelpe til med noe. Egentlig er svaret at en vert skal gjøre alt. Men ikke vær for stolt. Alle liker å føle seg nyttige. Sett de som spør om de kan hjelpe til i arbeid, hvis de kan løse oppgavene uten at det blir en byrde for deg.

snacks?

Ha noe småsnacks stående fremme – det kan ta tid før alle innfinner seg, og noe å plukke og knaske på demper nervøsitet. Pass på at det er rause mengder hvis snacksen er en stående forrett, og at det ikke er for mye hvis du serverer forrett. 

Her er fire gode alternativer:

Potetgull og nøtter i skåler.

Potetgull eller baconcrisp – Europris har det beste – med en dipp av rømme, rogn og revet pepperrot eller finhakket rødløk. Budsjettet dikterer om du går for rimelig rognkjeksrogn eller svinedyr løyrom.

Melbatoastkjeks med ferdigkjøpt andelevermousse og en klatt søt gelé er en vinner – og fordrer ingen ferdigheter på kjøkkenet.

Lag egen dipp og server med oppskårne grønnsaker som du kaller crûdités. 

Interior design, Dishware, Table, Wood, Plate

velkommen til bords!

Når alle er kommet, gi gruppen litt tid til å summe seg sammen før du ønsker velkommen til bords.
    Opplys tydelig om hvordan du ønsker at gjestene skal finne eller velge plasser.

DEN GODE SAMTALEN. Å fortelle noen hvordan man har en god samtale, er like enkelt som å fortelle noen hvordan de skal få seg kjæreste.
    Penger, politikk, tro og sex skal være forbudt å snakke om rundt et middagsbord, men riktig kombinasjon av mennesker – og alkohol – kan gjøre de mest betente diskusjoner oppglødende. 
    Dette spørsmålet fra en nykommer kan både være ekstremt forløsende eller totalt ødeleggende: «Så, er det noen som har noe de har lyst til å ta opp med noen?» Bare les rommet og lytt til hva andre sier. 
    En interessant samtalepartner er en interessert samtalepartner. Snakker du litt for mye, spør deg selv: Når var sist jeg stilte et spørsmål? Ofte holder det å bare gjenta det siste noen sa, med et spørsmålstegn bak. «Jeg har nettopp startet i ny jobb!» «Ny jobb?» «Ja, som konsulent» «Konsulent?» Så har du det gående.
    For noen gjester, særlig drivere, er et middagsbord en scene for skrøner og røverhistorier. Ingen ting ødelegger en god historie mer enn sannheten. La folk jazze litt til kaffen.

HVIS DET BLIR STILLE. Om alt feiler, prøv et spørsmål fra 1980-tallets bestselgende samtalebruksanvisning «The Book of Questions» av biofysiker Gregory Stock:

Ville du vært villig til å leve fem år kortere om du ble ekstremt attraktiv?

Med garanti om at du ville bli helt frisk, hadde du vært villig til å tilbringe et helt år som lam fra halsen og ned, for å kunne forhindre den ellers garanterte utryddelsen av blåhvalen?

krisekontroll

I tv-serien «Lessons in Chemistry» ender kjemigeniet Elisabeth Zott som tv-celebritet med et matlagingsshow. På direkten svir hun sin lasagne, laget fra bunnen av, mens hun svelger tårene og sier:
    – I vitenskapen prøver du å styre alle variablene i eksperimentet ditt. Noen ganger kan du ikke styre alle variablene. Mange ganger blir det bare rot.
    Et middagsselskap er et eksperiment. Og noen ganger går det galt. Linsene er motbydelige, fisken er tørr, vinen er korket – og hjemmekokken har gapt over for mye. Men det er mulig å unngå sosialt selvmord.
    Da Bridget Jones gikk løs på en gourmetmiddag, men endte med å servere gjestene blå suppe og marmelade, måtte gjestene redde festen – og stekte omelett.
    «Love the lovely friends», kurret Bridget.
     Moralen er: Det er vennene det handler om, ikke maten – og en pakke egg i kjøleskapet kan redde alt.

↓    Heidi Bjerkans omelett

Kitchen utensil, Food, Tableware, Dishware, Recipe, Ingredient, Plate, Lefse, Cuisine, Paratha

Du trenger

2 Egg
2 ts Smør (evt. olje eller en kombinasjon)
1 stk Osterest, revet
1 stk Grønn chili om du ønsker

Slik gjør du

Pisk eggene lett sammen.

Varm pannen og smelt smøret. Når det slutter å frese, er pannen klar.

Hell eggene i pannen på høy varme, og «snurr» den forsiktig rundt så egget koagulerer i bunnen. Når det begynner å bli stekt, kan du skru ned varmen og la den steke seg ferdig mens du drysser osten over og lar den smelte. En omelett skal ikke være helt gjennomstekt, men eggemassen skal heller ikke være flytende på toppen.

Legg på eventuelt annet fyll.

«Dunk» pannen ved å trykke ned håndtaket så pannen vipper og omeletten folder seg over seg selv. Om du ikke lykkes er det ingen skam å forsiktig folde den til en halvmåne med stekespaden før du lar den skli over på et fat. Spis som den er eller server med salt, sriracha og knekkebrød eller brød.

ut i de små timer

Dropp kaffe med mindre noen ber om det. Slik sparer du masse oppvask. Hvis du lager kaffe, tilby noe skarpt til. Konjakk er kjedelig, gå heller for grappa eller calvados.
    Og uansett hva du gjør, bli sittende ved bordet.
     Det er det som gjør middagsselskapet til et selskap, ikke et nachspiel. Å sitte ved et middagsbord gjør deg litt rettere i ryggen, noe som reflekteres i samtalen.

Eyewear, Table

oppvaskens time

Å rydde ut mer enn desserttallerkener, kan lett tolkes som et tydelig signal på at festen er over.
     Som vert vil du slippe å stå igjen med et kjøkken som tar hele neste dag å rydde, og samtidig få gjestene til å føle seg velkomne.
    La derfor oppvaskmaskinen gå gjennom kvelden. Og hvis noen reiser seg uten å bli spurt, la dem bli med inn på kjøkkenet. Det kan være en sårt tiltrengt pause for innadvendte gjester, eller en mulighet til en liten ventilering på tomannshånd.
    Hvis du nyter de små timene med de som er igjen på en bedre måte ved å rydde litt, si det rett ut samtidig som du setter frem en flaske vin:
     Jeg vil gjerne at dere blir, men jeg hygger meg mer hvis jeg bruker et kvarter på kjøkkenet først.

når nettene blir lange

Gode gjester bør kjenne sin besøkelsestid, og selv de som ikke har bikkjer eller barnevakt blir trette til slutt. Hvis de likevel ikke enser at vertskapet gjesper, kan det være nødvendig å ty til brutale virkemidler, som demonstrativ lufting.
     Når klokken er langt over midnatt er det også lov å si det på en pen måte: Nå må jeg dessverre kaste inn håndkleet.
     Ofte holder det simpelthen å se på alle gjestene rundt bordet og si «tusen takk for i kveld».
    Så kan du puste ut. Neste gang er det du som blir invitert. D2

den gode gjest

En god gjest er på tilbudssiden.
Si takk for invitasjonen og gi beskjed så fort som mulig om du kan komme eller ikke. Hold deg til det svaret med mindre du faktisk blir syk.
Gi også beskjed om alvorlige allergier, men hold preferanser og dietter for deg selv. Vertskapet skal lage middag til mange mennesker, og kan ikke tilpasse hver tallerken. 
Kom presis. Med andre ord ti minutter for sent. Verten trenger de ekstra minuttene. 
Kom aldri for tidlig.
Kom heller aldri tomhendt. Ta med noe å tygge på før eller etter maten, blomster – ferdig kuttet, så slipper verten gjøre det ved siden av å røre i maten – eller to flasker vin, gjerne noe som passer til maten, du kan spørre verten om menyen: Én til middagen og én vertskapet kan spare eller åpne senere på kvelden. 
Forsøk å være litt oppstemt, ikke ta med krangelen med kjæresten inn i noen andres spisestue.
Ignorer telefonen din, vis interesse for de andre rundt bordet. 
Drikk alkohol fordi du har det hyggelig, ikke for å ha det hyggelig.
Komplimenter maten, og kom ikke med anbefalinger om hvordan den kan forbedres. Hvis maten er uspiselig, er det dog lov å si ifra. Alle rundt bordet tenker sikkert det samme – spesielt verten.

Dra først når selve måltidet er over. Hvis du  gå før alle andre, gjør det i stillhet med et diskré farvel og takk for i kveld til verten mens du later som om du går på toalettet eller ut for å ta en røyk.
Og husk å takke for deg. D2

Les mer

Al dente, Rice noodles, Staple food, Stringozzi, Ingredient, Noodle, Recipe, Tableware

Dette er Oslos 30 beste matopplevelser – på et lavere budsjett

Smak

Tableware, Ingredient

Oslo er blitt en restaurantby i verdensklasse

Smak

Food, Ingredient, Recipe, Wood

Et kulinarisk dypdykk i Hardanger lokker matinteresserte fra hele verden

Arkitektur

Smak

Så lenge mennesket har spist middag, har vi hatt gjester. Romerne holdt etegilder der gjestene ble utstyrt med lange fjær de kunne stikke i halsen for å kaste opp og få plass til hovedretten. Jesus samlet sine disipler, serverte vin og brød til det siste måltid. Mens ved middelalderens mest outrerte banketter fikk bare noen gjester sitte og spise; andre var invitert som tilskuere. 

Veien til våre dagers uformelle middager har gått gjennom annen verdenskrigs rasjoneringsmåltider, 1960-tallets småborgerlige rekecocktail, 1970-tallets felles fonduegryte, 2000-tallets stående buffet med fingermat og 2010s matminimalisme.

Post korona, med oppsparte midler og sosialt behov, har middagene ofte foregått ute blant folk. Hvorfor svette over grytene hjemme, når det er så lett å bare møtes over en flaske vin og en smaksmeny i byen? 

Men nå klemmer renteskruen hardt rundt lommeboken. For mange er sløsingens tid over. 

Det er på tide å ta vennemiddagen hjem igjen. 

T  Sarah Hambro og Anna Skavlan  

F  Sigurd Fandango

16. Februar 2024