– Det handler om å være ambisiøs og selvsikker nok

Tekst
Norske Sølve Sundsbø har blitt et stort navn i den internasjonale motebransjen. Nå stiller den London-baserte fotografen ut i hjembyen Oslo. Foto: Adrian Nielsen

Norske Sølve Sundsbø har blitt et stort navn i den internasjonale motebransjen. Nå stiller den London-baserte fotografen ut i hjembyen Oslo. Foto: Adrian Nielsen

Fotograf Sølve Sundsbø jobber for store, internasjonale motehus og har tatt bilder av Madonna og Kate Moss. Nå stiller han ut i Norge.

Da norske Sølve Sundsbø (44) var i 20-årene, satset han alt på fotokarrieren og flyttet til London. I dag er han ansett som et av de heteste navnene i bransjen og jobber for de største motehusene og -magasinene i verden, blant annet Vouge, Chanel, Armani, New York Times Magazine og Yves Saint Laurent.

– Jeg har vært veldig heldig og møtt flinke folk som har hjulpet meg hele veien. Det handler om å være ambisiøs og selvsikker nok. Gjør noe du elsker, hold det enkelt og sats alt, forteller Sundsbø.

Kjendisene er vanlige folk

Fotografen har jobbet med navn som Madonna, Kate Moss og Michael Douglas. Han blir ikke lenger «starstruck», men kan innrømmer at han kan bli nervøs.

– Jeg ønsker å gi dem samme tilliten de gir meg, og yte personen rettferdighet gjennom fotografiene mine. Blir jeg nervøs, tenker jeg på det kona mi pleier å si: kjendisene går på do de også.

En lukrativ karriere

Den store suksessen har gitt nordmannen et godt betalt yrke.

– Jeg gjorde aldri dette for pengene. Det at det er lukrativt er en veldig positiv effekt, men det er ikke det som driver meg. Da hadde jeg heller jobbet i bank. Jeg er heldig som har en hobby som jeg fikk en god jobb ut av, sier han.

Nylig ble et av hans bilder solgt på auksjon i London for nær 20.000 dollar, tilsvarende rundt 170.000 norske kroner. Det anerkjente bandet Coldplay kjøpte også bilder av fotografen for å bruke på albumet «A Rush Of Blood To The Head» og påfølgende singler i 2002.

Eksperimentell utstilling

Hans bilder stilles ut på Høymagasinet på Akershus festning i forbindelse med Uncontaminated Oslo Fashion Art Festival. Utstillingen er en utvalgt samling av Sundsbøs tidligere fotografier.

– Kuratoren for dette prosjektet var opptatt av at bildene skulle ha en uvanlig og eksperimentell vinkel, samtidig som det ikke skulle være de mest kommersielle bildene, forteller Sundsbø.

En av fotografens filmer er også en del av utstillingen og settes opp på et lerret som spenner seg fra gulv til tak.

– Filmen er en viktig del av utstillingen. Det høres kanskje litt rart ut, men linjene mellom foto og video blir jo bare mer og mer uklare, forklarer han.

Ikke opptatt av mote

Sundsbø falt tidlig for motefotografiet og forteller at sjangeren åpner for utfoldelse.

– Det ble en slags eurekaopplevelse for meg. Motefotografiet gir store muligheter for å utforske det visuelle språket. Bildene forsøker ikke å fortelle sannheten, og jeg kan utfolde meg mer kunstnerisk.

Til tross for sin entusiasme for sjangeren, forteller Sundsbø at han egentlig ikke er spesielt interessert i mote.

– Det er det stiliserte ved bildene jeg liker.

Les også:

Egmont-redaktør ble årets talent

Saudiarabisk prins nest største eier i Twitter(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner