Enklere liv

Tekst
Foto: Punkt

Foto: Punkt

Mobiltelefonen Punkt 01 er smart fordi den er dum.

Fakta:

Jan Omdahl
Journalist og skribent. I denne spalten skriver han om teknologi, kultur og medier.

Fotografen Eric Pickersgill fikk en del Facebook-oppmerksomhet nylig for en fotoserie som skal vise hvordan vår evinnelige fikling med smarttelefonen fjerner oss fra oss selv og våre nærmeste. Telefonene manglet i bildene, alt som var igjen var tomheten.

Det var unektelig en viss eim av ­luddittisk moralisme over prosjektet – og en viss ironi i at det var på Facebook det ble mest sett. Men selv ihuga netthoder må jo innrømme at vårt ­intime samliv med smarttelefonen har noen dypt problematiske sider.

For det sveitsiske selskapet Punkt høres dette ut som en forretningsidé. Selskapets siste produkt, Punkt 01, er en mobiltelefon du bare kan ringe og tekste med. En kalender med ­vars­linger runder av den meget korte listen over funksjoner. Ikke noe WhatsApp, Snapchat, Instagram, ­Facebook, Skype eller Youtube her, min venn.

Tanken er at du har Punkt 01 hjemme, med et tvilling-SIM-kort fra din mobil­leverandør. Dermed er telefonene dine på samme nummer. Når du kommer hjem fra jobb, slår du av ­smart­telefonen. Punkt 01 er sekundærtelefonen som sørger for at du fortsatt er tilgjengelig, men samtidig fri til å gjøre andre ting enn å skrolle gjennom de siste meningsløshetene i sosiale medier.

Fakta:

Punkt 01
Mobiltelefon for tale og SMS
Pris: 2995 kroner
Nett: punkt.ch

Punkt er forsåvidt ikke de eneste som tenker i slike baner. «Seniortelefon» fra Clas Ohlson eller Enklere Liv er rimeligere varianter, men med basisfunk­sjonaliteten du trenger. Kickstarter-­finansierte Light Phone er på sin side så liten og ­minimalistisk at den nesten forsvinner, mens renessansen for gamle ­Nokia-telefoner er mest en hipster­greie.

Punkt sikter seg inn mot en litt ­annen målgruppe, med design som viktig virke­­middel. Punkt drives av nordmannen Petter Neby, sønn av hi-fi-importør og kunstsamler Erling Neby. Han har ­alliert seg med den engelske designeren Jasper Morrison, som har gitt telefonen en design som blant ­annet peker tilbake mot uttrykket til Braun-designer Dieter Rams.

Den vesle telefonen veier bare 88 gram. Batteriet lades via USB, men det trengs ikke gjøres så ofte. Uten svær ­berøringsskjerm, strømsultne apper og annet mikkmakk å holde liv i, har tele­fonen en standbytid på 500 timer, ifølge produsenten. Punkt 01 kobler til mobilnettet med firebånds GSM i 2G-hastighet. Det bør holde til tekstmeldinger fra kjæresten og telefoner fra mor. Så da er det bare å holde ut og la smarttelefonen ligge avskrudd. Lykke til.

Les også:
TRENINGSMAT: Jonas Lundgren gir deg oppskriften på sunn og god fast food.

FILM: «Wolfpack»-brødrene var innestengt i filmens verden.

TEKNO: Mobiltelefonen som er smart fordi den er dum.

DESIGN: Norske Northern Lighting erobret verden med en Snowball under armen.

KOMMENTAR: Ikke mobb hipster-kameraten min!

Les mer fra D2 her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner