Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Foto: Peter Giodani/Mag-Lev Audio

Foto: Peter Giodani/Mag-Lev Audio

Platespilleren som tuller med tyngdeloven

Tekst

Vil du få varsel hver gang Jan Omdahl publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Slovenske Mag-Lev gir platene dine et løft.

Det er noe rørende og kanskje litt patetisk ved den unge musikkelskeren som bruker sparepengene på lp-plater, men som ikke har platespiller. Vinyl er blitt livsstilsaccessoir for identitetssøkende kulturkonsumenter, og i økende grad en obligatorisk designdetalj i det såkalt «moderne hjemmet». Og er man først mer opptatt av utseende og signaleffekt enn av lyd, skal det godt gjøres å få det mer oppsiktsvekkende enn platespilleren til det slovenske selskapet Mag-Lev Audio. Spillerens platetallerken roterer fritt i luften, på tilsynelatende magisk vis.

Fakta: Mag-Lev Audio

Slovensk platespiller som bruker magnetisme for å få tallerkenen til å sveve.

maglevaudio.com

Magnetisk

Mag-Lev er en forkortelse for magnetisk levitasjon, et konsept basert på magnetfelt som frastøter hverandre. Teknologien har vært utprøvet i eksperimentelle høyhastighetstog i mer enn 30 år, blant annet i Japan, men er aldri blitt tatt i bruk i stor skala. De fleste med greie på analog musikkavspilling bare humret og trakk på skuldrene da en platespiller basert på lignende teknologi dukket opp på folkefinansieringstjenesten Kickstarter, men Mag-Lev-spilleren fikk rikelig oppmerksomhet fra nettsider som The Awesomer og Men’s Gear. Folkefinansieringen ble overtegnet med mer enn 100 prosent.

På årets High End-messe i München, verdens største fesjå for finlyd, hadde produsenten egen stand der en fungerende prototyp ble vist frem. Den snurret og gikk, og svevet helt ubestridelig i luften. I avslått stand ble tallerkenen holdt oppe av små ben som steg opp fra underlaget. Men hvordan Mag-Lev-spilleren låt, var det dessverre ikke anledning til å prøve ut. Tilfeldig? Neppe.

Gimmick?

Eksperter på analog lydgjengivelse og platespillerteknologi har avvist Mag-Lev-spilleren som en ren gimmick. Bruk av magnetisme til å oppnå et friksjonsfritt lager for platetallerkenen finner man på flere av verdens beste og dyreste spillere, men da kombineres teknologien med andre løsninger som holder tallerkenen fast i horisontal- og vertikalplanet, og som kobler arm og tallerken sammen med høy presisjon. Her er arm og pickup festet til et vanlig platespillerkabinett som vil være utsatt for vibrasjon fra underlaget, mens platen som skal spilles av, ligger og svever i løse luften, sårbar for helt andre typer påvirkning. Wobble, wobble.

Bevares, det kan hende det låter helt OK, men de smarte pengene brukes nok på en mer tradisjonell og velprøvd løsning. Ifølge produsenten skal Mag-Lev komme i salg i løpet av året, med arm fra Pro-Ject og ferdig montert og justert pickup. Så gjenstår det bare å se om slovenerne kan oppheve også den markedsmessige tyngdeloven.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.