Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Den syke jazzgitaristen Kenny Burrell fikk hjelp via folkefinansiering

Tekst

Vil du få varsel hver gang Jan Omdahl publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Kona ba om hjelp på nett.

I USA, der store grupper av befolkningen befinner seg i fritt fall gjennom det grovmaskede sosiale sikkerhetsnettet, hjelper det fint lite å ha legendestatus som jazzmusiker når helsen svikter, regningene hoper seg opp og husverten truer med utkastelse.

Nylig dukket det i min Facebook-feed opp en kampanje fra folkefinansieringstjenesten GoFundMe, der en kvinne som kalte seg Katherine Burrell ba om økonomiske bidrag til seg og mannen, angivelig den kjente jazzgitaristen Kenny Burrell (87).

Burrell er kjent for sine mange flotte innspillinger på plateselskapene Blue Note og Verve – denne spaltistens personlige favoritter fra platehyllen er «Midnight Blue» og «Guitar Forms» – og har samarbeidet med en rekke av jazzens største.

Fakta: Support Kenny Burrell

Ektefellens nettkampanje ga jazzlegenden Kenny Burrell verdigheten tilbake.

Historien var så tragisk og dramatisk at det ble satt spørsmålstegn ved om det virkelig var fru Burrell som sto bak.

Ulykke

Etter en ulykke i 2016 var Burrells helse skral, og raskt voksende helseutgifter falt sammen med voldsomt mye annen elendighet, som identitetstyveri og banksvindel. Ekteparets kredittverdighet hadde kollapset, og de var i juridisk konflikt med huseier, som truet med å kaste dem på gaten.

Historien var så tragisk og dramatisk at det ble satt spørsmålstegn ved om det virkelig var fru Burrell som sto bak kampanjen, eller om det hele var et svindelforsøk. Ganske raskt var de amerikanske jazzmusikernes interesseorganisasjon, Jazz Foundation of America, ute og bekreftet at jo, det var faktisk Burrell som sto bak, og jazzlegendens økonomiske og helsemessige situasjon var minst like ille som beskrevet.

Vakker ting

Folkefinansiering foregår via ulike nettjenester som lar private investere i produkter under utvikling, innsamlingskampanjer og annet. Feltet er fullt av dårlig funderte prosjekter rettet mot lettlurte sjeler.

Fakta: Jan Omdahl

Kommentator og skribent.

I D2 skriver han om teknologi, kultur og medier.

Men det kan også være en vakker ting, når genuint gode oppstartsideer når et publikum og lar seg realisere, eller når ildsjeler som vår egen Christer Falck gir gamle musikkhelter et fortjent økonomisk og karrieremessig løft.

For ekteparet Burrell skulle GoFundMe-initiativet snu en tragisk og tilsynelatende håpløs situasjon. Vi var mange som tenkte at Burrell fortjente noe tilbake for musikkgleden, og da denne teksten ble ferdigstilt, var det samlet inn 230.000 dollar, mer enn to millioner kroner, langt over det dobbelte av det opprinnelige innsamlingsmålet.

Forhåpentlig gir det et fortsatt liv i verdighet for den gamle gitaristen og hans nettsmarte ektefelle – mens vi sender en tanke til hundretusener av syke, gjeldsofre, husløse og andre som lider i Trumps USA, og som ikke får hjelp i siste liten av en folkefinansieringskampanje som går viralt.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.