Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Ut i hutaheiti

Tekst
Foto: mcmurdomarine.com

Foto: mcmurdomarine.com

En personlig nød­peile­sender kan være ­redningen når uhellet er ute.

Fakta:

McMurdo Fast Find Ranger
Personlig nødpeilesender
Pris: 3650 kroner + 450 kroner i årlig avgift
Nett: mcmurdomarine.com

Friskus og fjellgeit, men også trygghetssøkende? Da kan McMurdo Fast Find være løsningen. Alene i fjellet, langt fra folkeskikk og mobildekning. Mørket faller på, temperaturen er i fritt fall – og så ryker ankelen. Å komme seg til bygds for egen maskin er uaktuelt. En skikkelig knipe – hadde det ikke vært for investeringen i et temmelig idiotsikkert produkt som kan redde enhver nødssituasjon – uansett hvor.

Blant mer durkdrevne fjellfolk er det muligens gammelt nytt, men jeg hørte om denne innretningen første gang ­­under en fisketur langt inne på Namsskogan i sommer, med det som må være en av landets sprekeste 82-åringer. Han går mye alene i fjellet, og jeg spurte om han ikke var redd for å havne i en situasjon han ikke kunne komme ut av. Pøh. Fra sekken tar han opp en gul, liten dings – McMurdo Fast Find.

Fakta:

Jan Omdahl
Journalist og skribent. I denne spalten skriver han om teknologi, kultur og medier.

Nødpeilesenderen har innebygget gps, og på engelsk kalles denne ­typen sendere PLB (Personal Locator Beacon). De fungerer omtrent på samme måte som nødpeilesendere man har montert i båt, rent bortsett fra at de ikke flyter og må utløses manuelt.

Når Fast Find (eller en lignende sender fra en annen produsent) utløses, sender den ut et signal på frekvensen 406 MHz via satellittnett­verket Cospas-Sarsat i minst 24 timer. Signalet forteller nærmeste redningssentral at innehaveren trenger hjelp, hvem det er og nøyaktig hvor eieren­ befinner seg. Redning mobiliseres, og pårørende varsles. Systemet fungerer uansett hvor på kloden man er.

For 3650 kroner, samt søknad om ­lisens og et årlig gebyr på 450 kroner til Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, kan man altså kjøpe seg en teknologisk forsikring mot det amerikanerne kaller å havne «up shit creek without a paddle». Fast Find finnes i to modeller. 220 er primært beregnet på båtliv, kajakk og lignende, mens Ranger er mer robust, og spesielt beregnet på bruk i skog og fjell.

Batteriet varer i seks år. Før man kan tilkalle hjelp skal et lokk av, en antenne ut og en knapp trykkes på. Det krever et noenlunde klart hode og to fungerende hender, eller én hånd og et intakt tannsett. Det fordrer også at senderen er innenfor rekkevidde, og ikke i ryggsekken ti meter lenger oppe i uren eller i kajakken som akkurat sank. Har du havnet så kinkig til at antennen ikke har klar sikt til himmelen og satellittene? Da, min venn, er du i en skikkelig knipe.

Å utløse en PLB bør uansett være ­absolutt siste utvei. Trykker du på knappen fordi du er sliten eller redd, bør forsikringen være i orden – særlig om redningshelikopteret kommer dundrende.

Les også:
CROISSANTFORMELEN: Kate Reids jakt på verdens beste croissant.

BLOMSTERMAT: Kokk Mikael Svensson høster urtenes blomstrende smakstopper.

ROBIN HOOD-HIPSTEREN: Blake Mycoskie, gründer av skomerket Toms, synes det er vanskelig å leve opp til ryktet som Mr. Nice Guy.

Les mer fra D2 her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.