Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Smartklokkenes Skoda

Tekst
Foto: Pebble Time

Foto: Pebble Time

Pebble Time er smartklokken for deg som synes Apple Watch blir for jålete.

Fakta:

Pebble Time
Smartklokke med lav blingfaktor
Pris: 1600 kroner
Nett: getpebble.com

Da Apple lanserte Ipod i 2001, var den så overlegent mye bedre enn konkurrentenes mp3-spillere at den tok nesten hele markedet for bærbar musikkavspilling. Noen mener at smartklokken Apple Watch kan gjøre noe lignende for den pågående revolusjonen innenfor kroppsnær informasjonsteknologi. Men så langt har mottagelsen vært mer reservert enn van­lig når Apple entrer nye produkt­kategorier.

 

Noen strekker seg langt for å finne eplefrie alternativer. På folkefinansieringstjenesten Kickstarter har mer enn 78.000 brukere lagt drøyt 167 millioner kroner i finansieringen av Pebble Time, den nye utgaven av smartklokken som først ble lansert i 2013. Det er tidenes mest vellykkede Kickstarter-finansiering. Vanlige kunder kan kjøpe Pebble Time for 200 dollar – 1600 kroner–  i USA, eller vente noen uker og betale 800 kroner ekstra for den noe mer fancy Pebble Time Steel.

Fakta:

Jan Omdahl
Journalist og skribent. I denne spalten skriver han om teknologi, kultur og medier.

Skjønt fancy og fancy. Sammenlignet med Apple-klokken ser den ut som noe man fikk med siste nummer av Donald. Formgivningen er slapp, og byggekvaliteten ikke all verden. En Pebble knirker i sammenføyningene når du klemmer på den.

Den viktigste jobben den gjør, bortsett fra å fortelle deg hva klokken er, er i å gi deg varslinger fra smarttelefonen på håndleddet. Integrasjonen med ­Android er bra, med iOS vesentlig dår­ligere. Det finnes flere tusen apper, mange temmelig hjemmesnekrede. Vil man ha programvare fra de store nettaktørene, er det fortsatt Apples eller Googles klokkeplattformer som gjelder.

Men nerder elsker den. Nylig var jeg i en middag med en gruppe langt over gjennomsnittet teknologiinteresserte mennesker. Flere hadde en Pebble på håndleddet. Den ene som hadde vært utenlands og skaffet seg en Apple Watch, måtte tåle et par småsyrlige slengbemerkninger. Nerder liker Pebble nettopp fordi den er nerdete og rimelig, fordi den gjør jobben uten å fjase seg til, og fordi den representerer et slags underdog-alternativ til gigantene ­Apple og Google.

Med den nye modellen får man farge­skjerm for første gang. Skjermtekno­logien er såkalt e-papir med led-bakgrunnslys, av omtrent samme type som man finner på Kindle og andre lesebrett. Pebble Time kommuniserer trådløst via Bluetooth 4.0, har 3D-­akselerometer, kompass, vibrasjon, lyssensor og mikrofon. Mens Apple Watch må lades hver natt, holder batteriet i Pebble Time en ukes tid mellom ladinger. Men berøringsskjerm? Det blir for jålete.

Les også:
NM I INTERIØR: Norges fineste interiørarkitektur er kåret - her er vinnerne.

KOKKEN & HAVET: Ørjan Johannessens byr på sine beste blåskjelloppskrifter.

ØL, ØL OG MER ØL: Det nye ølet er ikke den nye vinen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.