Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Tvangsmodernisering av vinyl

Tekst

Vil du få varsel hver gang Jan Omdahl publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Men laserkutting og 3D-teknologi til tross, HD-vinyl kan spilles av på vanlige platespillere.

Foto: HD Vinyl

Foto: HD Vinyl

En liten nål raser gjennom en ruglete rille i en lp-plate, der den leser av og videreformidler kompleks musikkinformasjon med forbløffende realisme. Hvordan i huleste er det mulig? Hvordan kan veggene i platerillen på ethvert punkt representere lyden av et utall instrumenter samtidig, og i tillegg lyden av rommet, av artisten som puster, av t-banen som dundrer forbi under jazzklubben?

Fakta: HD-vinyl

Ny produksjonsteknologi fra østerrikske Rebeat Innovation.

hdvinyl.org

Grammofonplaten, dette musikkteknologiske mirakelet, har vært med oss i mer enn 100 år. Det merkes. Produksjonsprosessen er komplisert, tidkrevende og forurensende. Manko på maskiner og fagfolk fører til lange ventelister på fabrikkene.

På sitt beste er vinyl en uslåelig musikkformidler, men spekulative tilstander i bransjen leder til altfor mange utgivelser av laber teknisk kvalitet. Det knitrer, skurrer og skraper. Plateindustrien synes overmoden for modernisering. Kan såkalt HD-vinyl være løsningen?

Digital fil

Oppfinnelsen til østerrikeren Günther Lobi og hans selskap Rebeat Innovation er en radikal nytenking av produksjonsmetoden for vinylplater. Stikkord: Digital 3D-mapping og kutting med laser.

Mens dagens produksjonsteknologi krever fire generasjoner negative og positive kopier av den skjøre lakkoriginalen før man sitter med en ferdig presset vinylplate, kutter HD-vinyl prosessen ned til ett eneste trinn.

Den såkalte stamperen – den negative originalen som brukes til å presse en varm pvc-klump til ferdig vinylplate – skjæres med laser direkte fra en digital fil

Den såkalte stamperen – den negative originalen som brukes til å presse en varm pvc-klump til ferdig vinylplate – skjæres med laser direkte fra en digital fil. Filen er et tredimensjonalt, topografisk kart over platesiden, med rillene representert som «fjellkjeder» og kantene mellom rillene som «daler». Denne 3D-filen blir igjen generert med utgangspunkt i musikken i høyoppløst, digital form.

Stamperen skjæres med laser, som muliggjør større presisjon og høyere detaljnivå enn med dagens teknologi. Rebeat lover bedre lydkvalitet, bedre frekvensrespons, 30 prosent mer spilletid og 30 prosent høyere amplitude, eller lydstyrke.

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.

Meld deg på her

Nye avspillere

Plater laget med den nye teknologien kan dukke opp neste år. HD-vinyl vil kunne spilles av på alle vanlige platespillere, men det ligger i kortene at vi også skal pådyttes nye avspillingsremedier som utnytter den nye teknologien bedre.

Mye ny vinyl, for ikke å si det meste, produseres allerede fra et digitalt utgangspunkt. Med HD-vinyl har man ikke noe valg, man må ta utgangspunkt i digitalt kildemateriale.

Det gjenstår å se hvor bra sluttresultatet blir, men uansett vil nok de nye, fine greiene fra Østerrike føre til at det gamle hedersbegrepet «kuttet fra de analoge masterbåndene» får ytterligere gravitas blant kjennere.

* (Vilkår)