Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

En museumsgenser fra «Stranger Things» er blitt ettertraktet mote

Tekst

Vil du få varsel hver gang Benedicte Ramm publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Trommevirvel. Ta-dah – og vips var Dustins brontosaurus-genser fra «Stranger Things 2» et motefenomen.

Trommevirvel. Ta-dah – og vips var Dustins brontosaurus-genser fra «Stranger Things 2» et motefenomen.

Nettstedet knelte da et teknisk museum i Minnesota la dinosaurus-genserne fra 1980-tallet ut for salg igjen.

Dustin Henderson er den ofte måpende gutten med bollekinn, caps og krøllete hår i Netflix-serien «Stranger Things». I første episode av andre sesong sitter han i klasserommet en høstdag i 1984 og trommer på pulten, iført en lilla hettegenser fra The Science Museum of Minnesota med tegning av en brontosaurus over brystet.

En oppmerksom museumstilhenger tipset om genserens opptreden på skjermen, og Science Museum of Minnesota tok ballen: «Ja, vi vil også ha en! Jobber med saken!» skrev museet på sin Facebook-side.

Skolegenser

Nettstedet knelte kort tid etter at salget startet på morgenen tirsdag 7. november, men kom raskt opp igjen. Nå er det solgt mer enn 27.000 plagg, skriver museets pr-direktør Kim Ramsden i en e-post til D2.

Bestillinger har kommet fra steder så langt unna som Australia, Japan, Tyskland- og Norge.

– Norge har ti bestillinger så langt, forteller Ramsden.

Overskuddet fra salget går til museets arbeid med utdanning blant skoleelever i Minnesota. The Science Museum forventer å tjene like mye på salget av plagg med brontosaurusen, også kalt «Thunder Lizard», som det vanligvis gjør på et helt års salg i museumsbutikken.

Museums-pr

Genseren Dustin har på seg ble solgt i museumsbutikken i St. Paul tidlig på 1980-tallet, da museet hadde en stor utstilling med dinosaurer. Kostymedesigneren til «Stranger Things», Kim Wilcox, fant den originale genseren på nett da hun lette etter 1980-talls inspirasjon, ifølge magasinet Newsweek. En kopi ble laget i barnestørrelse til innspillingen.

Les også: Nostalgisk gyser

Til nyhetskanalen CNBC sier Kim Ramsden at museet «bare nyter muligheten til å bli forbundet med en populær serie, spesielt en som har rollefigurer som er interessert i vitenskap».

– The Science Museum er takknemlig og henrykt over å bli revet med av denne uventede bølgen, fordi den gjør det mulig for oss å utføre oppdraget vårt – å inspirere unge mennesker til å se dem selv med en karriere innen vitenskap, forklarer Kim Ramsden.(Vilkår)