Brent agent. Mark Strong spiller spionpensjonisten som blir innhentet av tvilsom fortid og mønstrer på igjen i Midtøsten.

Brent agent. Mark Strong spiller spionpensjonisten som blir innhentet av tvilsom fortid og mønstrer på igjen i Midtøsten.

Han ble inspirert av krigsprofitører

Tekst

Vil du få varsel hver gang Emil L. Mohr publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Selskaper som skor seg på krig, er blant skurkene i thrillerserien «Deep State».

Hollywood-kjenningen Mark Strong spiller MI6-pensjonisten som blir innhentet av tvilsom fortid og tvunget ut i felten igjen. Snart befinner han seg i et trigger happy hjørne av Midtøsten hvor internasjonale businesskrefter spekulerer i unntakstilstand.

Serien i åtte deler bygger på tre inspirasjonskilder, ifølge pådriver og regissør Matthew Parkhill.

Fakta: «Deep State»

Britisk thrillerserie i åtte deler.

Ansvarlig produsent: Matthew Parkhill.

I rollene: Mark Strong, Joe Dempsie, Karima McAdams, Lyne Renée, Fares Fares.

Tv-premiere: 23. april på FOX.

– Den første var Marks skikkelse. Finnes det en vei tilbake for en som har trådt feil i livet? spør han retorisk i hjembyen London.

– Den andre var en artikkel jeg leste om ingeniørselskapet KBR, som angivelig tjente 40 milliarder dollar på Irak-krigen. «Hvordan er det mulig?» tenkte jeg. «Vi snakker jo ikke engang om en våpenprodusent?»

Moteriktig

Den tredje inspiratoren er «Syriana», Clooney-filmen fra 2005 om oljeindustriens herjinger i samme nabolag. Parkhill sier målet hans var å lage en tv-variant som ivaretok nerven og realismen derfra. Sentralt i begge står det konspirasjonsteoretiske «deep state», altså ideen om at et nettverk av selvoppnevnte strateger undergraver de folkevalgte.

– Begrepet skriver seg fra 20-tallets Tyrkia. Jeg snublet over det under research av noe helt annet og ble høyst fascinert, forteller Parkhill.

– I dag er det havnet på moten fordi det assosieres med Trump. Men det var på ingen måte han som var utgangspunktet vårt.

Derimot hjalp det at Strong var med også i «Syriana». En tidlig, blodig forhørsscene er ment som en hommage til innsatsen hans der.

– Mark har en sånn «sjelfullt ødelagt» kvalitet over seg. Vi diskuterte den Cohen-linjen: «There’s a crack in everything / That’s how the light gets in.» Figuren hans er ikke interessant idet han plukker opp torturredskapen, men i øyeblikket før, når du ser tanken slå ham: «Er dette virkelig nødvendig?»

Eksplosivt

– Vi pepres med innhold fra alle kanter. Hvorfor skal vi prioritere «Deep State»?

– Det enkle svaret er at den er fordømt bra.

Parkhill gliser ubritisk breialt på Soho Hotel.

– Det mer seriøse er at det er en smart thriller som ikke fôrer deg med teskje. Dessuten er den ytterst emosjonell i hjertet, hevder han.

– Det er ikke bare «gutta på tur» – den er stinn av sterke kvinner som overgår enhver eksplosjon hva gjelder spenning.

* (Vilkår)

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk