- 30 er det nye 60, sier kommunikasjonssjef Lars Einar Petterson i Sats.

Han forteller at 30 minutters-konsepter vil komme for fullt på treningssentrene i 2013.

I løpet av de siste årene har kravet til korte økter med stor effekt kommet stadig sterkere, ifølge Petterson.

- Studier viser at 30 minutter intensiv trening er like bra som en time med lavere intensitet, sier han.

Derfor tror Petterson det vil dukke opp flere tidseffektive konsepter neste år.

Les også: Kort treningsøkt forbedrer hukommelsen

Komprimert trening
Også sosialantropolog og trendanalytiker Gunn-Helen Øye i Eye;watch tror stadig flere blir opptatt av tidsaspektet ved trening.

- Nå skal man trene smartere og raskere. Det er ikke lenger nødvendig å holde på i en time, så komprimerte treningstimer vil vi se mer av. Effektive, enkle og harde timer er det folk vil ha i dag, sier hun.

Øye følger nøye med på treningstrendene, og viser til stadige uttalelser fra professorer og andre fagfolk som har knust mytene om at det er nødvendig med de lange treningsøktene.

- Treningssentrene tar etter og korter ned på lange økter. Korte intense økter fungerer bra, og «less is more», sier hun.

En intens halvtime
Petterson trekker blant annet frem en av treningskjedens nye satsinger «Absolution».

- Det er en klasse for dem som vil ha knallhard trening for magen. Dette er 30 minutters hardkjør som også trener støttemusklene i ryggen. Her kjemper man mot klokken for å oppnå et gittantall repetisjoner. Man bruker musikk, men det er ingen koreografi, sier han.

- Det som er så bra med slike intense 30 minuttersøkter er at man fint kan kjøre dette før eller etter annen trening, som for eksempel en kondisjonsøkt på sykkel eller løpebåndet, sier Petterson.

Han trekker også frem klassen «Triggerpoint» som noe han mener kommer for fullt, som en klasse mange kan ha nytte av å trene ved jevne mellomrom

- Her masserer og tøyer deltakerne muskulaturen ved hjelp av en massasjerull og en liten ball. Det mykner opp og tøyer ut de stramme og såre musklene, og bidrar til å løse opp eventuelle muskelknuter. I tillegg kan klassen bidra til å løse opp spenninger som kommer fra stress, sier Petterson.

Les også: Styrk vinterkroppen fra topp til tå

«Tidsklemma» tvinger frem konsepter
Årsaken til at tidseffektive treningskonsepter vil skyte fart mener Petterson er «tidsklemma». Tid brukes som forkl#229 både blant de som trener mer og de som trener mindre i dag sammenliknet med fem år tilbake, ifølge en undersøkelse gjennomført av Norstat for Sats.

- Medlemmene har travle hverdager som kombinerer jobb, trening, studier og ofte barn. Da må også tiden på treningssenteret gi effekt og resultater, sier han.

For mye tid på trening uten å oppnå resultater fører til at folk slutter å trene, mener Petterson.

- Derfor må det være enkelt, sier helse- og treningsterapeut Silje Blindheim i Back to Start.

Hun er en av to gründere bak et nytt treningskonsept; Basisball, som er en medisinball med håndtak.

- Vi følger med på treningstrender og registrerer et «skifte» i bransjen, sier hun og peker på markedets etterspørsel etter konsepter innenfor «back to basic»-prinsippet.

For både utrent og topptrent
- Basisball er enkel trening, men nøye gjennomtenkt og svært effektivt. Alle kan være med siden øvelsene kan kjøres i eget tempo og på tid, uten koreografi, sier Blindheim.

Hun mener det fører til et stort fokus på individualisering av øvelsene. Dermed er det til stor nytte for både topptrente og mindre trente, ifølge Blindheim, som tidligere har jobbet for Olympiatoppen.

- Uansett forutsetning blir man ikke synlig i treningen, slik mange ofte vegrer seg for. Til tross for dette har konseptet en god gruppedynamikk hvis man velger å kjøre konseptet i store grupper som for eksempel i gruppetimer på treningssenter, sier hun.

- Med alle disse variasjonsmulighetene tror vi dette blir en treningshit.

Les også: Treningsavhengighet kan gi varige mén

Tror på flere personlige trenere
Daglig leder i utstyrleverandøren Mylna Performance AS, Halvor Lauvstad, tror også hard og intensiv trening generelt vil fortsette å være i vinden.

- Både inne og ute, i gruppesal og studio er trenden mer intensitet. Gruppetimer med høy intensitet både utholdenhetsmessig og styrketrening er svært populært, sier han.

Lauvstad, som også er foreleser ved Norges Idrettshøyskoles PT-utdanning, mener også denne trenden vil fortsette å vokse.

- Denne bølgen har vart lenge, men det selges PT i enda større grad nå enn i fjor, sier han.

Les også: Forsker på treningseffekten av personlig trener

I tillegg trekker Lauvstad frem noen trender han mener vil bli populære i året som kommer. Her er hans liste:

  • Cross fit
    En trend som vokser voldsomt i hele Europa. Dette er knalltøff og effektiv trening med basisøvelser; olympiske løft (stang og vektskiver), turnelementer (ringer, chins dips mm), kondisjon (ofte roing eller løp). Effektive øvelser som trener både styrke, eksplosivitet, utholdenhet og bevegelighet. Enorm populært i USA og flere europeiske land og vokser veldig i Sverige, Danmark og Norge.
  • Olympiske løft
    Stor og økende interesse for olympiske løft (vektløfting) på treningssentre. Både som følge av crossfit trenden, og at det er svært effektiv styrketrening. Stort sett alle treningssentre gjør god plass til olympiske løft med løfteplattformer og skikkelige vektstenger og skiver.
  • Wattsykling
    Spinning har i mange år vært preget av de samme type timene. Nå har nye spinningsykler gjort det mulig å utvikle spinningen. Moderne spinningsykler har wattmålere og display på sykkelen som viser hvor fort man tråkker, hvor mye man forbrenner, hvor mange watt som produseres. De mest avanserte syklene viser også hvilket gir man sykler på. Dette gir spinningdeltakerne masse info som gjør sykling mer interessant og ikke minst mer effektiv.
  • Crossing/Striding/Indoor walking
    Elixia kjører saltimer med små ellipsemaskiner. De kaller timene for «Crossing» og har smekkfulle hus der dette kjøres. De har planer om å kjøre «Crossing» sammen med spinning, det vil si at de setter spinnsykler og ellipsemaskiner i samme rom og kjører klasser med deltakere som enten går på ellipsemaskiner eller sykler. Dette vokser voldsomt i Sverige og Norge kommer etter så det holder nå.

Les flere saker på DN Aktiv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.