Fredag kveld kom den greske regjeringen og EU-landenes finansministre til enighet om å forlenge landets lånepakke med fire måneder.

Dermed er krisen i denne omgang utsatt for Hellas.

Les også: Utsettelse. Selvfølgelig.

Det internasjonale pengefondet (IMF), den europeiske sentralbanken (ECB) og EU-kommisjonen overvåker konstant den greske økonomien. Landets økonomi har lenge vært i dårlig stand.

- Hellas har i en årrekke lånt penger med store underskudd på betalingsbalansen og offentlige finanser. Landet har hatt alt for høye lønnsstigninger og for lav produktivitet. Korrupsjon, skatteunndragelse og et ineffektivt skattesystem har vært en gift for den greske økonomien, sier sjeføkonom Jacob Graven i Sydbank til den danske avisen Finans.dk.

Utfordringer

Det store spørsmålet, nå som det har blitt enighet om en avtale mellom Hellas og EU, er om avtalen vil løse landets økonomiske problemer.

Lånepakken er på 172 milliarder euro og inneholder en rekke betingelser.

- Hvis Hellas skal tas alvorlig, må landet bruke de neste fire månedene på å utarbeide en plan for hvordan skatteinnkrevingen skal komme opp til høye nivåer. Skatteinnkrevingen må nå opp til regjeringens ambisjoner om å klare seg uten ytterligere solidaritet fra de øvrige eurolandene, sier sjeføkonom Ulrik Bie i Nykredit til Finans.dk.

Bie understreker at grekerne i alt skylder 76 milliarder i skatt. Den greske regjeringen regner imidlertid med å kunne inndrive ni milliarder euro.

- Det er naturligvis en innsats for de velstående som ikke bare unngår å betale skatt, men også har flyttet formuene sine ut av landet. Det krever også at hver eneste butikk har kasseapparatet fremme hele tiden, og ikke bare den ene gangen i året når skatteinspektørene kommer, sier Bie.

Bør forlate eurosonen

Den tyske økonomen Hans-Werner Sinn mener at den nåværende løsningen vil gjøre lite for å hjelpe den greske økonomien, skriver NTB. Ifølge Sinn bør landet heller forlate eurosonen.

- Ekstra penger er ikke noe annet enn kortsiktig smertelindring for den greske økonomien. Prisnivået i Hellas har blitt for høyt på grunn av euroen. Prisene må ned for å gjøre Hellas konkurransedyktig, sier Sinn.

Ifølge Sinn bør Hellas heller gå tilbake inn i eurosonen etter en periode med egen valuta og nedbetaling av gjeld.

Økonomen har lenge vært kritisk til måten Tysklands statsminister Angela Merkel har håndtert saken på.

Les sjefanalytiker Erik Bruce forklare hva som vil skje dersom Hellas går ut av EU: - Det kan bli veldig kaotisk

Bryter med demokratiet

- Det er en pussig situasjon med tanke på den regjeringen som grekerne har valgt. Det var jo under betingelse at de skulle gå litt imot den innstrammingspolitikken som er tredd nedover ørene på dem fra resten av EU, med Tyskland i spissen, sa seniorøkonom Marius Gonsholt Hov til DN tidligere denne uken.

Ifølge ham vil en avtale mellom Hellas og eurosamarbeidet være å bryte med demokratiet i landet.

- Hvis de skal få en avtale, som igjen bare er at hele EU dikterer overfor Hellas hvordan de skal stramme inn budsjettene sine, så er det å gripe inn i demokratiet i Hellas. Det er ikke uproblematisk, sa Gonsholt Hov.

Den greske regjeringen skal innen mandag legge frem sine planer for korrupsjonsbekjempelse, skatteinnkreving og reform av offentlig sektor. Med dette som grunnlag vil så de 19 eurolandene beslutte om de vil godkjenne planen, blant annet med en avstemning i den tyske Forbundsdagen.

Les mer her: - Det er ikke uproblematisk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også om krisesituasjonen i Hellas:

- Ber om seks måneder

Alexandros (39) tar sats i krisetider

Klokken tikker for Hellas