Veksttakten i den kinesiske økonomien sank til 7,6 prosent i andre kvartal, ifølge nye tall som ble lagt fram fredag. Nivået er det laveste på flere år.

Andre kvartal ble det sjette kvartalet på rad med fallende veksttakt. Veksten var hårfint svakere enn analytikerne hadde ventet. Medianen blant analytikernes prognoser var en vekst på 7,7 prosent.

Svakeste på tre år
Nedgangen i veksttakten betyr at veksten i første halvår var på 7,8 prosent. I første kvartal var tilsvarende tall 8,1.

Det er over tre år siden forrige gang veksten i Kinas bruttonasjonalprodukt var like lav som de siste månedene.

- Nedgangen var riktignok godt på linje med forventningene, men reiser enda flere spørsmål om tilstanden i kinesisk økonomi, skriver analytiker Johan JHaveus i en oppdatering fra SEB fredag.

Han mener at det bak totaltallene gjemmer seg en dramatisk forandring der eksportveksten er blitt mer enn halvert i løpet av første halvår sammenlignet med samme periode ifjor - fra 24 til 9 prosent. Samtidig har det skjedd en avmatning i boligmarkedet.

Krisetiltak
For å få fart på veksten nå, har myndighetene iverksatt tiltak for å stimulere økonomien. I forrige uke ble renta kuttet for andre gang på én måned. En kraftig nedgang i inflasjonen, til rundt to prosent fra fjorårets topp på nærmere syv prosent, har åpnet for at sentralbanken kan bruke ytterligere stimulanser. Tall for bankenes utlån bekrefter også at myndighetene forsøker å få fart på økonomien igjen. Nye lån økte til 920 milliarder renmimbi i juni, opp fra 793 milliarder renmimbi i mai.

- De fleste regner med at statsminister Wen Jiabao vil måtte øke stimulansetiltakene gjennom ytterligere pengepolitiske lettelser og økte statlige investeringer for å stabilisere økonomien. Samtidig har han til nå vært tydelig på at regjeringen ikke kommer til å lansere et like omfattende stimulanseprogram som etter finanskrisen i 2008, skriver Javeus i oppdateringen fra SEB.

Investorer og analytikere har ventet spent på de nye kinesiske tallene, siden de kan gi en pekepinn om hvordan økonomien i andre deler av verden vil utvikle seg.

Også veksten i industriproduksjonen og varehandelen er på vei nedover. Veksttakten i industriproduksjonen lå på 9,5 prosent i juni, en liten nedgang sammenlignet med 9,6 prosent i mai.

- Den kinesiske økonomien har vist svakhetstegn en god stund, men vi tror vi vil se en gradvis bedring i andre halvår når de siste stimulansene fra myndighetene begynner å få effekt, skriver seniorøkonom Katrine Boye i en oppdatering fra Nordea Markets fredag.

Se video: Sjeføkonom tror veksten tar seg opp i andre halvår



Les også: Kina vil utfordre dollaren


Investorene frykter maktkampen i Kina

Kina kutter renten


Boligboble på Kinas Hawaii sprekker



Frykter Kina-krakk

Boblen sprekker i Kina
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.